Dodato 17 optužbi protiv Asanža

- Američka savezna velika porota objavila je na osnovu Zakona o špijunaži dodatnih 17 optužbi protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Svijet 24.05.2019 | 08:41
Dodato 17 optužbi protiv Asanža
Nova optužnica povezana je sa povjerljivima američkim dokumentima koje je "Vikiliks" objavio 2010. godine i navodi se da je Asanž otkrio imena pojedinaca zaposlenih u američkoj administraciji čime je ugrozio njihove živote.

U saopštenju američkog Ministarstva pravosuđa navodi se da se u optužnici ukazuje na to da je Asanž bio saučesnik sa bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening i da su na nezakonit način došli u posjed povjerljivih dokumenata povezanih sa nacionalnom odbranom.

"Služba ozbiljno shvata ulogu novinara u demokratiji i na tome smo im zahvalni. Nikada nije bila niti će biti politika naše službe da su novinari meta zbog izvještavanja, ali Asanž nije novinar", istakao je zvaničnik Službe za nacionalnu bezbjednost pri Ministarstvu pravosuđa Džon Dimers.

Nove optužbe proširiju prvobitnu optužnicu protiv Asanža za udruživanje radi hakerskog upada u kompjutersku mrežu američke administracije koja je objavljena u martu.

Sud u Londonu izrekao je 1. maja kaznu od 50 sedmica zatvora osnivaču "Vikiliksa" zbog kršenja pravila o puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije.

Asanž je prekršio propise kada je ušao u Ambasadu Ekvadora prije skoro sedam godina. Britanska policija uhapsila ga je u aprilu u ovoj diplomatskoj misiji.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar