Šta vaš urin govori o vašem zdravlju?

Pre nego što pustite vodu u toaletu, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, savetuju lekari. Odrasle osobe izbace dnevno do dve litre mokraće, a tačna količina ne zavisi samo od toga koliko ste tečnosti popili.

Zdravlje 22.05.2019 | 12:27
Šta vaš urin govori o vašem zdravlju?
Normalna boja urina je žuta. "Što manje tečnosti pijete, urin će biti žući", kaže urolog doktorka Danijela Šulc Lampel.

Ali može biti i druge boje, što može biti bezazleno, ali i ukazivati na bolest. Mokraća koja je stalno tamnožuta znak je poremećaja u radu jetre ili žuči.

"Vrlo retko urin može biti zelenkast", kaže dr Šulc Lampel i pojašnjava da ta boja upućuje na bakterijsku infekciju. Zelenu mogu izazvati i određeni lekovi, poput antidepresiva, dok je penasti urin znak poremećaja u radu bubrega.

Boju mokraće određuje i hrana koju jedete. Borovnice je, na primer, mogu obojiti u ljubičasto. Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću, najčešće neutemeljeno.

"Ako jedete cveklu ili puno malina, normalno je da će vam urin određeno vreme biti crven", kaže urolog.

No ako nema očitog razloga za crvenu boju, onda odmah posetite lekara, jer krv u urinu takođe može biti znak ozbiljne bolesti. Slično je i sa crnom mokraćom, koja se može pojaviti usled tumora.

Uz boju, i miris urina može mnogo toga reći o vašem zdravlju.

"Svež urin obično nema nikakav miris", kaže dr Šulc Lampel pojašnjavajući da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu razgrađivati ureu. Povremena promena ipak se može pojaviti i često je neškodljiva.

"To je povezano sa hranom, na primer nakon konzumacije špargle, B vitamina, luka ili nekih lekova", rekla je doktorka.

Urin koji miriše na amonijak može biti znak urinarne infekcije, slatkast i voćni miris ukazuje na dijabetes, a ako mokraća miriše na ribu uzrok, naročito kod žena, mogla bi biti upala mokraćovoda i bešike ili neka polna bolest.

Uopšteno govoreći, lekarski pregled se savetuje ako su boja i miris mokraće neuobičajeni duže od dva ili tri uzastopna odlaska u toalet.

"To naročito važi za slučajeve kada osetite bol, imate temperaturu ili mučninu", kaže doktorka Šulc Lampel.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar