Botoks – otrov koji nas čini ljepšim

Bliže se maturske večeri. Novi pravilnik o upotrebi solarijuma donekle je zaštitio zdravlje devojaka, a šta je sa medicinskim tretmanima u kozmetičkim salonima?

Zdravlje 22.05.2019 | 12:03
Botoks – otrov koji nas čini ljepšim
Iako uglavnom služi za ulepšavanje, ne treba zaboraviti da je botoks otrov i da njim treba da rukuju samo oni koji su za to školovani.

„Botoks filere i hijalurone rade samo lekari. Mislim da je jako važno da ne treba menjati te dve stvari i mi smo profesije koje se dopunjuju. Ako naši klijenti žele, mi ih rado preporučimo u ordinacije koje rade filere i hijalurone, a mi se pridržavamo protokola nege kože“, kaže Tanja Kurčubić, vlasnica kozmetičkog salona.

Ovim poslom prvenstveno se bave lekari, specijalisti plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, dermatolozi, mogu i lekari opšte prakse, stomatolozi, ili oni koji su prošli edukaciju po propisu stručne komisije Ministarstva zdravlja.

„Ali ne kurseva na koje svakodnevno nailazimo u smislu da su to jednodnevni kursevi nekog proizvođača filera ili nekog proizvođača botoksa koji vrše edukativne kurseve, izdaju neke sertifikate. To nisu sertifikati koji daju za pravo takvim osobama da se bave ovim procedurama, estetskim“, izričit je prof. dr Nenad Stepić, predsednik Udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju.

Pored stručnosti, važni su i uslovi u kojima se ove procedure obavljaju. Po pravilu, to bi morale biti ordinacije ili klinike.

„U slučajevima ubrizgavanja filera, hijaluronskih filera, davanja botoksa ili nekih sličnih procedura, zaista se mora voditi računa o sterilnosti, s obzirom na to da kroz te sitne, ubodne rane, normalna bakterijska flora, koja je najčešće stafilokokna flora, unošenjem u dublje slojeve kože može izazvati infekcije, odnosno umnožavanje takvih bakterija koje onda postaju patološka bakterijska flora“, odjasnio je doktor Stepić.

Kozmetički saloni u kojima se daju botoks ili fileri moraju imati odobrenje sanitarne inspekcije.

„To zahteva jedne nove uslove, tako da u tom slučaju sanitarna inspekcija mora to da odobri. To podrazumeva razne stvari, kao što su mnogo veće kvadrature, da morate imati posebne prostorije, sterilne uslove“, rekla je vlasnica salona Tanja Kurčubić.

Inače, po podacima Ministarstva zdravlja, prošle godine kontrolisano je oko 1.500 kozmetičkih salona, a sanitarni inspektori nisu, kažu, pronašli nijedan salon u kojem se koristi botoks.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar