Kreće LN: Podmlađena Srbija napada novu krunu!

Na startu takmičenja evropske i svetske šampionke igraju u Beogradu protiv Holanđanki. Kapiten je Brankica Mihajlović. Prvog vikenda nema Maje Ognjenović, Milene Rašić, Jovane Stevanović, Silvije Popović. . .

Ostali sportovi 21.05.2019 | 13:21
Kreće LN: Podmlađena Srbija napada novu krunu!
Klupska sezona kod odbojkašica završena je u subotu u Berlinu finalnim susretom Lige šampiona između italijanskih klubova Novare i Koneljana, ali nema pauze – kreće reprezentativna sezona. U utorak počinje Liga nacija. Prošle sezone ovo takmičenje pod okriljem Svetske odbojkaške federacije (FIVB) imalo je premijeru. Slavile su Amerikanke u finalu posle pet setova protiv Turske.

Ove sezone, pravila nisu menjana. Učestvovaće 16 najboljih svetskih selekcija koji će igrati pet vikenda po tri susreta. Domaćin „fajnal siksa“ i ove godine biće kineski grad Nanđing od 3. do 7. jula. Olimpijske šampionke iz Rija Kineskinje i ove godine kao domaćini završnog turnira obezbedile su direktan plasman, a ostalih pet najboljih reprezentacja to pravo će da ostvari posle 15 kola.

Poslednje dve godine, Srbija vlada svetskom ženskom odbojkom. Izabranice Zorana Terzića šampionke su Evrope i sveta, a sada napadaju i treću preostalu krunu u drugom izdanju Lige nacija (naslednik nekadašnjeg Gran prija). Prošle sezone Srbija je izborila plasman na završni turnir Lige nacija, ali u Nanđingu srpske odbojkašice nisu se proslavile. Nisu uspele da stignu do polufinala.

Šampionke sveta počinju novu sezonu pred svojim navijačima u Beogradu u dvorani Aleksandar Nikolić, a protivnici naredne tri dana biće Holandija, Južna Koreja i Turska.

Na startu takmičenja Srpkinje čeka stari znanac – Holandija (utorak, 20 časova). Selektor Terzić zbog naporne sezone ne može da računa na najjači sastav. Očekuje se da će svih pet vikenda naš zlatni stručnjak da kombinuje, da šansu pruži i mlađim igračicama. Za ovo takmičenje nisu prijavljene TijanaMalešević i Bojana Živković, koje su osvojile zlato prošle godine u Japanu. Prvog vikenda u Beogradu, Srpkinje će igrati i bez nosilaca igre Maje Ognjenović, Milene Rašić, Jovane Stevanović i Silvije Popović.

SASTAV SRBIJE ZA PRVI VIKEND U BEOGRADU
Tijana predvodi šampionke sveta
Za prve tri utakmice Lige nacija u Beogradu selektor Terzić računa na 14 odbojkašica, a to su:
TEHNIČARI: Slađana Mirković (Hemik Police), Emilija Antanasijević (Jedinstvo Stara Pazova).
KOREKTORI: Ana Bjelica (Volero Le Kane), Tijana Bošković (Ezačibaši) i Sara Lozo (Žetisu).
LIBERA: Teodora Pušić (Targovište) i Bojana Gočanin (Takovo).
BLOKERI: Stefana Veljković (Novara), Maja Aleksić (Alba Blaž), Mina Popović (Firenca) i Maja Savić (Železničar Lajkovac).
PRIMAČI SERVISA: Brankica Mihajlović (Fenerbahče), Jelena Blagojević (Žešuv) i Bjanka Buša (Hemik Police).

Kapitensku traku u Beogradu poneće nova odbojkašica Fenerbahčea Brankica Mihajlović. Ona se raduje konačnom igranju u srpskoj prestonici.

„Drago mi je što ćemo imati priliku da igramo u Beogradu posle četiri, pet godina. Nadam se da će beogradska publika doći da nas podrži. Ove godine smo u nešto izmenjenom sastavu, biće dosta mlađih igračica i nadam se da će im ovo biti dobra prilika da steknu iskustvo“, rekla je Mihajlovićeva.

Selektora evropskih i svetskih šampionki Zorana Terzića nimalo ne raduje zgusnut kalendar takmičenja.

„Liga nacija je takmičenje koje nas uslovljava sa svih strana bukvalno, vezano i za termine, putovanja, vezano za to da igračice nemaju nikakav odmor, nema vremena za trening. Pravi nam situaciju da moramo da kombinujemo, da igramo s nekim drugim sastavima jer ovaj raspored koji je napravljen je jednostvano neizdrživ i nije moguće da svi igrači igraju tokom cele sezone. Biće novih igračica, sigurno da to neće biti ona postava koja je osvojila Svetsko prvenstvo, ali mislim da će domaća publika biti dovoljan motiv da i ove mlađe igračice odrade to na pravi način i steknu neophodno iskustvo za dalja takmičenja“, rekao je Terzić.

Ni Holanđanke u Beograd nisu došle u najjačem sastavu. Protiv Lala Srbija ima odličan skor poslednjih godina. U dva velika meča, izabranice Zorana Terzića su izašle kao pobednice. Pre dve godine u finalu Evropskog prvenstva bilo je 3:1, a istim rezultatom Srbija je pobedila Holandiju i prošle godine u polufinalu Svetskog prvenstva u Japanu.

U prvom meču dana u Beogradu, Turska, koja je vicešampion Lige nacija, favorit je protiv Južne Koreje. Turkinje predvodi trofejni italijanski stručnjak Đovani Gvideti, trener istanbulskog giganta Vakifbanka.

Derbi prvog kola igra se u Braziliju gde Brazil dočekuje Kinu. Olimpijski šampion je rastrećen, kao domaćin je obezbedio učešće na završnom turniru pa treba očekivati laku pobedu domaćina.

Zanimljivo će biti i u Opoleu gde Poljska dočekuje Italiju. Za domaćina će igrati odbojkašica šampiona Italije Koneljana Joana Volož. Ona se pridružila saigračicama posle finalnog meča Lige šampiona u subotu u Berlinu. S druge strane, Italijanke će biit oslabljene neigranjem najboljih igračica koje odmaraju posle naprone sezone. Za svetske vicešampionke iz Japana prvog vikenda u Poljskoj neće igrati jedna od najboljih odbojkašica današnjice Paola Egonu, korektorka šampiona Evrope Novare. Kapiten tima biće tehničar Ofelija Malinova.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar