Idealno mjesto za odmor ili rafting

Kanjon reke Tare je svetski poznata atrakcija, s obzirom na to da je drugi najveći rečni kanjon na svetu, odmah nakon kanjona reke Kolorado.

Putovanja 21.05.2019 | 10:19
Idealno mjesto za odmor ili rafting
Jedna od navećih lepota koje priroda na prostoru Balkana može da ponudi definitivno jeste reka Tara i kanjon koji je formira. 

Kanjon reke Tare je svetski poznata atrakcija, s obzirom na to da je drugi najveći rečni kanjon na svetu, odmah nakon kanjona reke Kolorado. Upravo zato se veliki broj turista svake godine, a posebno od proleća do kasnije jeseni, odlučuje da otkrije lepote kanjona reke Tare, i isproba kako izgleda rafting Tarom, piše "Putujsigurno.rs". 

Reka Tara se jednim delom nalazi u Bosni i Hercegovini, dok je drugim delom u Crnoj Gori, ponegde formirajući granicu ove dve države. Kao takva, specifična je prirodna turistička atrakcija, pošto turisti imaju priliku da otkriju sve što obe države imaju da ponude na jednom mestu. 

Kanjon Tare priča milenijumima staru priču, koja se najbolje može čuti kroz žustri žubor vode i sadržaje koje reka Tara nudi. To su brojni rečni sportovi kao što je rafting Tarom, ili kombinacija Tara rafting i kanjoning za potpuno rečno iskustvo u prirodi, zatim planinarenje, šetnja, lov i ribolov. Ovo su samo neke od aktivnosti za koje su Kanjon Tare i obližnji planinski vrhovi savršeni. 

Na svom putu Tara prolazi i podno Durmitora koji je jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova Evrope. Upravo ta činjenica je omogućila da je pozamašan deo reke Tare, takođe svrstan pod Unesko zaštitu. Doduše, bilo bi sebično reći kako je sam Durmitor zaslužan za ovo, pošto je celokupan kompleks prirodnih aspekata opravdano postavio Taru kao prirodno dobro vredno zaštite. Endemske vrste koje se mogu naći samo u njenom, stotinu kilometara dugom, kanjonu su ono zbog čega ćete želeti da prošetate njenim predelima i istražite mogućnosti za planinarenje. Svoju lepotu Tara i te kako duguje svim okolnim planinskim stenama i zelenilu koje se u zavisnosti od nadmorske visine smenjuje i proređuje. Finalni proizvod je fantastična slika Kanjona reke Tare, koja nadahnjuje i izaziva strahopoštovanje prema snazi prirode.

 Tok reke Tare kroz Crnu Goru podrazumeva oko stotinak kilometara toka, dok poslednji deo reke teče kroz Bosnu i Hercegovinu, tačnije Republiku Srpsku. Upravo tih oko 40 kilometara toka i poslednjih 25 kilometara se smatraju najidealnijim delom reke za rafting, te ako se zateknete na visini, iznad samog kanjona tokom nekog avanturističkog poduhvata, gotovo sigurno ćete moći da vidite barem neki rafting čamac kako nemirno struji rekom Tarom. Pogotovo tokom ranog proleća, i početnih letnjih meseci. 

Prosečni pad reke Tare je oko četiri i po metra po kilometru, a njeno kamenito i šljunkovito dno pravi najrazličitije prelaze i brzake koji Vas prosto teraju da isprobate rafting Tarom i ponovo se uputite na još jednu adrenalinsku dozu. Adrenalin je definitivno jedan od razloga za putovanje.
 
Osim što ćete sigurno doživeti adrenalinski naboj, rafting Tarom je idealna prilika da upoznate prirodne lepote naših prostora. I to sa nešto drugačijeg pogleda, pogleda iz rečne perspektive. Upravo ovde se može čuti priča koju Tara piše milenijumima unazad.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar