Čović: Hrvati samo iskreni

– Evroatlantski put jedino iskreno Hrvati u BiH zagovaraju. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU – rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva naroda koji imaju određene alternative.

Bosna i Hercegovina 20.05.2019 | 14:07
Čović: Hrvati samo iskreni
Dobili smo jasnu podršku Merkel evroatlantskom putu BiH i rješavanju unutrašnjih pitanja na temelju konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju, rekao je Dragan Čović Večernjem listu komentarišući susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama konvencije Evropske pučke stranke (EPP) u Zagrebu.

Osim sa Merkelovom, Čović je razgovarao i s kandidatom njemačke Hrišćanske demokratske unije (CDU) i evropskih pučana Manfredom Veberom.

Čović je s njemačkom kancelarkom razgovarao o brojnim pitanjima, a trenutno je prvo na popisu uspostavljanja Savjeta ministara BiH. Prema njegovim riječima, hrvatska strana u BiH za to nema nikakvih uslova iako su Hrvate pokušali predstaviti kao kočničare tog procesa.

– Mi želimo da se odmah uspostavi Savjet ministara BiH bez ikakvog uslovljavanja. Što se nas tiče, u sljedećih desetak dana planiramo da uspostavimo izvršnu vlast na nivou države – rekao je Čović.

Hrvatski predstavnici, međutim, insistiraju da se za razliku od državnog nivoa vlasti, prije uspostvljanja izvršne vlasti u Federaciji BiH, postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi onemogućile ponavljanje preglasavanja jednog naroda, kakva je situacija bila s posljednjim izborima.

– To podrazumijeva provođenje presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita tri konstitutivna naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika – dodao je predsjednik HNS i HDZ-BiH. 

Izmjena Izbornog zakona, prema njemu, biće test budućih odnosa među tri naroda, a posebno između Hrvata i Bošnjaka. Ponovio je tvrdnje kako se, uprkos prikrivenim pokušajima, neće uspjeti provesti koncept čiji je cilj dominacija jednog naroda kroz okupljanje bošnjačkih nacionalnih i građanskih stranaka, tvrdeći da imaju identične stavove.

Njemačka kancelarka zanimala se i za stav predstavnika Hrvata u BiH u pogledu evroatlantskih integracija.

– Evroatlantski put jedino iskreno Hrvati u BiH zagovaraju. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU – rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva naroda koji imaju određene alternative.

Lider HDZ BiH odvojeno je razgovarao i s glavnim kandidatom EPP za budućeg predsjednika Evropske komisije Manfredom Veberom.

– Gospodina Vebera sam molio da BiH dobije kandidatski status bez da se postavljaju uslovi. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa da radimo, nego se s tim procesom u roku od godine obavezati na provođenje preciznih reformi – objasnio je Čović.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

trtmrt

20.05.2019 12:23

rece glavni kladionicar i mafijas u bh...sprdnja ali opasna

ODGOVORITE
Name

re

20.05.2019 12:42

Nikako da razvežu zastave sa muslimanima.

Name

Čović

21.05.2019 08:03

je opasan a što se tiče iskrenosti hrvata znamo mi Srbi koliko su oni "iskreni " ,o njihovoj "iskrenosti i dobroti " govore mnogi dokumenti Jasenovav ,Jadovno ,Šaranova jama idr.jame napunjene nedužnim Srbuma ,Bljesak ,Oluja i 150 000 Srba protjeranih sa vjekovnuh ognjišta ,ustaše su ponovo potvrdile da im je stara nova ndh u genima .. nedaj Bože više "iskrenosti " hrvatsje.

Name

Vuk

20.05.2019 12:24

vidi europejca i promicatelja europskih vrijednosti... ko bi rek'o da je osobno on zahtjevao da mu se u mostarski Sokol dovedu logoraši Bošnjaci i Srbi na prisilni rad .. jel' i o tome prič'o sa Merkel, jel' joj rek'o kako srbi u "županijama" nisu konstitutivni, za razliku od kantona u kojima su u veći bošnje ??

ODGOVORITE
Name

Suco

20.05.2019 23:13

Pa znas da je rekao. Dodik se lize sa njim ,a za srp.narodom u zup. gdje nisu kost.nije ga briga.

Name

Hahaa

20.05.2019 12:26

Posebno je Covic isktlren !!!! A sve radi da ne udje u Evropu jer zna da mira u zatvorbi vracati pokradeno od naroda !!!opljackao sve sto se dalo i lazima i prevarama drzi se u politickoj mafiji stite jedni druge peru pare i lazu medjunarodnu zajednicu i narod a rade za svoj licni interes treba zadrzati pokradenoooooo!!! Ali kad tad oduzimanje imovine a oni u zatvore !!gdje im je mjesto!covic i iskrenost jos od rata vidjeni na ovim prostorima !!!

ODGOVORITE
Name

Aha

20.05.2019 12:35

Covicu mislis da vodis lukavu politiku, a laik covek je moze prozreti.

ODGOVORITE
Name

A

20.05.2019 15:26

A uuu poharao drzavu glavni krivac za opstrukciju svega i svacega da ne dodje do pravne drzave magijas politicki Mostar i okolinu poharao pa bi on do Evrope a gleda u Rusiju i Tursku da ga sakriju za nedaj boze utociste ma koji prefirgani lopov !!!!

Name

Re

20.05.2019 13:01

Jesi rekao da si bio u Blajburgu i da podržavaš one koji su osudjeni za UZP ?

ODGOVORITE
Name

scepo

20.05.2019 13:15

Merkel nasadili na naslonjac a ova dvojica bilmeza sjeli na fotelje.

ODGOVORITE