Karan: Ne pravimo liste nepodobnih

- Predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske Siniša Кaran, koji je i generalni sekretar Vlade Republike Srpske, izjavio je da Savjet nema spiskove političkih neistomišljenika koji su prijetanja ustavnom poretku Srpske. Naglašava da će se Savjet baviti prepoznavanjem prijetnji koje utiču na ustavni poredak.

Republika Srpska 20.05.2019 | 13:25
Karan: Ne pravimo liste nepodobnih
"Apsolutne su neistine da postoje spiskovi političkih neistomišljenika. Savjet se nije, niti će se baviti ovakvim stvarima", rekao je Кaran, povodom pisanja pojedinih medija da je uloga Savjeta da progoni političke neistomišljenike.

On je podsjetio da je Savjet formirao predsjednik Republike Srpske na osnovu ustavnih ovlašćenja.

"Savjet je fomiran kao stručno i savjetodavno tijelo predsjednika Republike Srpske. Dakle, ništa manje niti više od ovog okvira. Osnovi cilj osnivanja jeste razmatranje pitanja od značaja za ustavni poredak Srpske i ostvarivanje njegove zaštite", precizirao je Кaran.

On je istakao da Savjet prati i razmatra stanje u ostvarivanju ustavne pozicije i onoga što je nadležnost Republike Srpske i njenih institucija.

"U tom smislu ćemo informisati predsjednika Republike i naše institucije. Savjet će se baviti predlaganjem potrebnih mjera da bi bio usklađivan i usmjeravan sistem zaštite ustavnog poretka Srpske, vršiti analize i istraživanja, te pripremati dokumente o ugroženosti ustavnog poretka", kaže Кaran.

On je naglasio da će se Savjet baviti prepoznavanjem prijetnji koje utiču na ustavni poredak.

"Sve mimo ovoga neće biti metod ni način rada Savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Nažalost, pojedinci su, netačnim navodima o radu Savjeta, na populistički način, jeftin i proizvoljan htjeli da povećaju svoju političku cijenu. Rad Savjeta je u skladu sa zakonom, ustavan, a djelovanje javno i transparentno", zaključio je Кaran u izjavi Srni.

Kako tvrdi Žurnal, pozivajući se na dobro upućenog sagovornika Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS je obaveštajni – prikupljaju se podaci o svima onima koji su označeni kao neprijatelji režima. Prema istom izvoru, već postoji poprilično duga lista nepodobnih i po aktuelnu vlast „opasnih“ osoba iz raznih sfera života, koja se širi iz dana u dan.

Medju njima su, kako je naveo Žurnal, opozicioni političari Mirko Šarović, Dragan Mektić, Vukota Govedarica, Branislav Borenović, Mladen Bosić, predstavnici TI BiH, novinari medija koji kritikuju vlast ili raskrinkavaju njihove prljave rabote, Davor Dragičević i grupa „Pravda za Davida“. Tu su i poslanici Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Draško Stanivuković, kao i nevladina organizacija „Bolje“, iza koje stoji Stanivuković.

U istom tekstu se navodi, da je drugi aspekt djelovanja Savjeta operativni i on priprema i organizuje akcije protiv označenih neprijatelja. Treći je represivni i podrazumijeva konkretne akcije protiv osoba koje su pod paskom.

Četvrti je medijski i on je, uslovno rečeno, najprljaviji, jer se oblikuju i konstruišu informacije i dezinformacije o osobama koje je Savjet označio kao moguće neprijatelje režima.

Savjetom predsjedava Siniša Karan, šef kabineta Milorada Dodika, u vrijeme dok je on bio predsjednik RS.

Ostali članovi Savjeta su Sredoja Nović, bivši ministar unutrašnjih poslova i bivši ministar bezbjednosti BiH, Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci, Srđan Rajčević, aktuelni ministar nauke i tehnologije RS i Draga Mastilović. 

U Savjetu svako od članova ima svoju funkciju i zadužen je za jedan od segmenata djelovanja tog tijela. 

Izvor Žurnala navodi da je Karan zadužen za koordinaciju sa Dodikom, Ćeranić za obavještajni sektor, Nović za represivni, a Rajčević za medijski segment. Uloga Drage Mastilović, naveo je naš izvor, u cijeloj priči nije bitna i njeno članstvo u Savjetu više je pokriće za stvarno djelovanje tog tijela. 

BN TV

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Direkt

20.05.2019 11:28

Nije doga nego pas.

ODGOVORITE
Name

sRBINS

20.05.2019 12:36

SAVJET FORMIRAO PRECEDNIK DA GA STITI JER JE ON = SRPSKA - KO JE PROTIV NJEGA TAJ JE PROTIV SRPSKE - ja svakakvog naroda koji ovo TRPI I SUTI ??

Name

ŽIKA Ž

20.05.2019 12:36

Da se zove:Savjet za zaštitu stranaka na vlasti:SNSD-e, DNS, MEMOS, SPRS, Ujedinjena Srpska i SDA-a. Karane nismo svi ludi kao što Vi mislite. Dodik nije Republika Srpska, a kada bi to bio ili nekad bio odmah bi odselio i bio protiv takve Republike Srpske. Ili neka se zove Dodikovača.

Name

Demokratija

20.05.2019 12:55

A mi cemo gospon osnovati Savjet za zastitu demokratije od ataka Milorada Dodika i njegovih pazeva.

Name

re

20.05.2019 13:32

Dodik=rs= Dodikovina, to je potpuno jasno. Apsolutni vladar bez cijeg znanja se nista ne radi. Tzv. institucije su tu samo pro-forme radi, sarena laza za uhljebljivanje i lakse vladanje.

Name

re

20.05.2019 14:30

taj savjet i odluke tog tzv. savjeta su ništavne i bezvrijedne.

Name

Zoran

20.05.2019 14:37

Sve ove majmune na poligraf.Sve ih treba pohapsiti.Sve uspitati imaju li veze sa ubistvima.Otrglo se sve to kontroli.

Name

Kakav lazov, sta?

20.05.2019 14:53

Konacno jedno iskreno priznanje, ha, ha..

Name

Draga

20.05.2019 11:35

"Ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da svaka zverka otkrije svoj trag". Zašto se pravdate.

ODGOVORITE
Name

Seksan

20.05.2019 16:49

Naravno da neće priznati,ali otkriće se kad tad i šta su radili i protiv koga,a kome su podnosili izvještaje.Najmanje je tu rada po zakonu,a najviše je usmjereno protiv onih koji mogu da ugroze njihovu kriminalnu organizaciju

Name

Mile

20.05.2019 11:52

Koja je uloga Sinise Kostresevica savjetnika ministra MUPa RS i njegovih skojevaca koje je instalirao po svim Upravama ministarstva, Kudric Predrag, Bereta Sinisa, Peulic Igor, Kostresevic Miroslav, Radinkovic Slobodan, Torbica, Jevdjenic itd, itd... poduzi je spisak. Kome oni polazu racune, ko im je stvarni sef? To je paralelni MUP. Za njih ne postoji ni Lukac Dragan ni direktor policije pogotovo, samo jedan covjek kome polazu racune i kome su odani. Sto ne kazete ko je stvarni ministar i ko stvarno vodi MUP i ciji su ovo ljudi. Koja je njihova bila stvarna uloga oko Pravde za Davida, pravljenja njihovih tajnih spiskova podobnih i nepodobnih, njihovih famoznih crnih knjiga, ko moze raditi u MUPu a ko ne moze, ko ce biti rukovodilac a ko ne, itd..itd.. Recite gosp. Karan.

ODGOVORITE
Name

re Mile

20.05.2019 12:18

Ajd ne fantaziraj. Zna se da je Kostreševićev uticaj u Mupu sada potpuno nevažan. Nako što je Lukač rasformirao sve uprave i postavio svoje ljude može da radi šta hoće. Sklanja je Darka Ilića na mjesto savjetnika je samo bacanje prašine u oči.

Name

Mile

20.05.2019 12:56

Moze Lukac smjenjivati i postavljati koga god hoce ali nikad nije imao nikakvu kontrolu nad Kostresevicem i njegovom grupom niti ce. Oni su paralelni MUP sa ciljem rusenja Dragana Lukaca i ljudi oko njega po svaku cjenu. Dobro upamtite ova imena Kostresevic Sinisa, Kudric Predrag, Bereta Sinisa, Peulic Igor, Kostresevic Miroslav, Radinkovic Slobodan, Torbica, Jevdjenic...

Name

re re Mile

20.05.2019 13:45

Toliko su jaki da mu mogu obrisati prasinu s cipela.Lukaca moze srusiti samo visoki predstavnik bonskim ovlastenjima

Name

BORAC R SRPSKE

20.05.2019 12:04

NOVIC I CERANIC PREDRATNI UDBASI. NOVIC JE PRE RATA PROGANJAO PRAVOSLAVNE SVESTENIKE NA PODRUCJU TUZLANSKE REGIJE. DJUBRAD UDBASKA SADA VELIKI SRBI.

ODGOVORITE
Name

Е

20.05.2019 13:13

Тај ти је 100 год у МУП-овима и идаље нам соли памет, а100% је прекркао преко 70 година. Јбг.

Name

Da

20.05.2019 12:14

Sinisa upoznao sam te kao kolegu davnih devedesetih i neke,kai kulturnog,odmjdrenog i da kazem pismenig kolegu,sta se desi stibom i sta uradi od sebe,da se bavis necasnim stvarima i budes naslednik lopurde Karganovica.Znam ja nisi ti profil Ceranica i slicnih njemu ali ti je neko sjeo za vrat!Pusti Sredoja i Krstovicku,oni su bili zlo i onog MUPa.Znam posvecen si nauci,drzi se toga!

ODGOVORITE
Name

papak

20.05.2019 12:21

Papak kupljen.

Name

Jeca

20.05.2019 12:22

Dobija te li vi svi nabrojani naknadu u tim savjetima koje ste izmislili,ili radite naknadne poslove u humanitarne svrhe.

ODGOVORITE
Name

Jašta..

20.05.2019 17:08

..za honorar mjesečno, naravno..

Name

borac

20.05.2019 12:42

A posebno planirati likvidacije.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

20.05.2019 12:57

Prodana duso dzukelo bez obraza bez karaktera treba vas pljuvati gdje god vas ko vidi smecari seoski

ODGOVORITE
Name

Vojin

20.05.2019 13:17

E pa druze Ministre, nije bas da se Savjet ne zanima politickim protivnicima. Ali, osnova problema i nije u tome. Tragedija ovog naroda je u istini da su sve odluke i postupci vlasti radi navodne zastite RS skoro doslovce identicni postupcima Hitlera iz 1934. I 1937. god.! Tako su obrazlozenja sankcionisanja neposlusnih na drzavnom nivou preuzeti iz preambule i uvodnih clanova Zakona o drzavnim sluzbenicima (Beamtengestz) od 26.01.1937. god. Savjet za zastitu ustavnog poretka po nacinu formiranja i "nadleznosti" u potpunosti odgovara Hitlerovom Zastitnom korpusu (Schutz Staffell), skraceno SS iz juna 1934. koji se u "noci dugih nozeva" obacunao sa neistomisljenicima kao Baja sa ambasadorima i dr. Ako se tome doda apsolutizam zasnovan na kultu jedne licnosti i cijeli niz drugih stvari u RS je na djelu eskalirajuci - nadiruci fasizam koga Evropa niti moze, niti smije trpjeti i protiv koga se mora boriti svim sredstvima. U tome je sustina problema ove sirotinje.

ODGOVORITE
Name

KARAN

20.05.2019 13:45

IDI U GLAMOČ. GDJE SI BIO ZA VRIJEME RATA? U ZADRU. UMIŠLJENA FACO.

Name

re KARAN

20.05.2019 17:22

Kakve veze ima da li je iz Glamoča Vojin je odlično objasnio sistem vlasti koji je uspostavio Dodik.Mnogi su pogledali snimak iz Banskih dvora nakon izbora 2016 godine gdje Dodik kao Hitler izdaje naređenje svojim korumpiranim sljedbenicima da se moraju formirati crne knjige u koje će biti stavljeni svi koji nisu odani njemu.

Name

Daki

20.05.2019 13:42

Stanite ljudi, jel' ovo kao neko pojašnjenje, pravdanje, šta li već?

ODGOVORITE
Name

Vlada-realno stanje

20.05.2019 14:55

To je bacanje prasine u oci. Sve kriminalac do kriminalca.

Name

Laki

20.05.2019 14:07

A ŠTA JE PO NJIMA OPASNOST PO USTAVNI POREDAK? NEKO KO NE MISLI KAO ONI I NJIHOVI POLTRONI I CINKATORI. U MUP-A SE TAKO VEĆ PONAŠAJU I NEMA MJESTA ZA NEKOG KO NIJE U PARTIJI. OPASNOST PO RS SU MALE PLATE, PENZIJE, INVALIDNINE, NEZAPOSLENOST, ŽELJKIN BUDŽET VEĆI OD VUČIĆEVOG, DODIKOVI SAVJETNICI KOJIH IMA VIŠE NEGO VUČIĆ I KOLINDA ZAJEDNO. MLADI LJUDI KOJI MASOVNO BJEŽE I APATIJA KOJA JE ZAHVATILA SAV NAROD. AKO LAŽEM ŠTO OVO PIŠEM ONDA SAM I JA NEPRIJATELJ RS I AKO TE OVAKVI LIKOVI POPUT ĆERANIĆA I OSTALIH DUPELIZACA TAKO ETIKETIRAJU, ONDA TREBA BITI PONOSAN....

ODGOVORITE
Name

Mila

20.05.2019 14:25

Karane odjebi.Ti si isti pas ko i Milorad samo drugo pakovanje.

ODGOVORITE
Name

Š

20.05.2019 14:46

Sta je RS, privatni posjed snsd,i dodiga,ubija, iseljava,kao konc,logor,niko nije siguran,ni mrtvi, DAVID,morali njega iz groba izvaditi, jer roditelji su na listi za odstrel,to je NDH,ne RS za koju se borio Davor Dragicevic,i hiljade drugih,i treba je ukinuti,svi nasi ljudi rade na zapadu, i zapad hrani RS,ne RS svoje stanovnike,

Name

JokoLi

20.05.2019 14:56

Kriminalna vlada treba po hitnom postupku da bude suspendovana!

Name

Ono Kada

20.05.2019 14:44

Sam sebe proglasis za nesto a one druge ko fol proglasis za ono drugo. DG. : Ludilo (bezobrazno). Terapija : na zalost, nema lijeka.

ODGOVORITE
Name

TIT

20.05.2019 15:02

TI SI KARANU JEDNO VELIKO ZLO ZA SVE ISKRENE I POSTENE LJUDE

ODGOVORITE
Name

M Ka

20.05.2019 15:37

Suzava se krug PODOBNIH

ODGOVORITE
Name

grujo

20.05.2019 16:41

Ovaj Karan mi je djelovao i sada djeluje kao vrlo odmjeren čovjek, pismen i kulturan. Ne znam zašto je pristao na ovakve stvari. Kako se ne boji da će ga unučad pitati "Deda jel ti praviš spiskove nepodobnih"? Vjerujem da su ga djeca već pitala. Šta sve ljudi sebi dozvoljavaju za mrvicu vlasti. Karane posveti se bolan nauci tu ti je mjesto prestani lizati tudje guzice.

Name

XXL

20.05.2019 17:46

SUZAVA SE NAMA OMČA OKO VRATA..BOLI NJIH KU..C ZA NARODOM..MI SMO SAMO JMBG....I NISTA VISE..

Name

Re Direkt

20.05.2019 18:08

OVU NAKAZU OD COVJEKA CE BITI TESKO ZABORAVIT. OVA NAKAZA JE IZJAVILA ,DA SU LJUDI KOJI SU UCESTVOVALI U PROTESTNOJ SETNJI U BANAJLUCI POKUSALI IZVRSTIT DRZAVNI UDAR!! OVO NIJE COVJEK TO JE LJUDSKI IZMET!! PRAVDA ZA DAVIDA

ODGOVORITE
Name

amadeus

20.05.2019 18:25

Ajde više ...samo ovi propali policajci koji odjednom pokupiše svu pamet i patriotizam, a kokošarili na sve strane....

ODGOVORITE
Name

Mico Bijeljina

20.05.2019 18:26

Ova vlast je jedini i najveci neprijatelj za Republiku Srpsku i narode koji zive u njoj!

ODGOVORITE
Name

Narod

20.05.2019 18:39

Savjet bi se trebao baviti da ekonomiju popravi , da narod bezbjedno zivi , uslovi za zivot da su bolji, da narod radi, da je stimlisan i placen njegov posao. da narod bolje zivi da ne ide vani . Rukovodni kadar je placen i dobio glasove da pomogne I poboljsa uslove zivota , ne da vodi traceve I cuva samo svoju poziciju, da narod ne Zivi u strahu hoce li ziv I zdrav doci kuci! Boze Gospode urazumi bezbozne duse!

ODGOVORITE
Name

E svasta

20.05.2019 19:10

I za to primaju ogromne plate.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.05.2019 19:39

Vi ste Karane gori od ustasa takvi su nas i u drugom svjetskom ratu ubijali pod ustaskim znakom.Ili ste nas ubijali ili izdavali ustasama.Srbi su sami sebi najveci neprijatelji ubijaju svoj narod i pod ustaskim i pod cetnickim i partizanskim znakom.

ODGOVORITE
Name

Modesty

21.05.2019 06:12

Siniša Karan, predratni komandir policijske stanice u Kupresu. Ako griješim, neka me neko ispravi. U svakom slučaju je daleko od gospodina kojeg okolo glumata.

ODGOVORITE