Usporite sat vašeg tijela

Evo nekoliko strategija, koje će vam pomoći da ostanete mladi.

Zdravlje 20.05.2019 | 12:39
Usporite sat vašeg tijela
ARTERIJE

Kako starite, vaše srce radi manje efektnije, dovodeći do smanjenja krvotoka, budući da se obloge vaših arterija pogoršavaju i postaju sklonije zapaljenjima.

Pročistite vaše arterije!

Prema studiji u časopisu Journal of the American College of Cardiology, visoki intenzitet treniranja može da bude preventiva od zapušenja arterija. Vežbajte 3 puta nedeljno, tako što ćete trčati, voziti biciklu ili veslati u 4 serije od 4 minuta, sa 3 minuta predaha između serija. Što više napredujete u treniranju, vaše arterije postaju fleksibilnije.

MOZAK

U 40-im godinama, prefrontalni korteks vašeg mozga počinje da gubi sposobnost da razmenjuje poruke među neuronima. Kognitivni zadaci, od ukrštenih reči do video igrica, mogu da redukuje efektivnost mozga, koja nastaje starenjem, otkrila je studija Nacionalnog instituta za starenje.

Čuvajte memoriju

Univerzitet u Ilinoisu otkrio je da regularne vežbe mogu da uspore pad rada vašeg hipokampusa, produžavajuči vašu memoriju. Takođe je korisno da konzumirate namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su orasi i laneno seme.

LICE

Sunčevi ultraljubičasti zraci oštećuju kožu vašeg lica i smanjuju proizvodnju elastina i kolagena. Zato uvek koristite kremu za sunčanje.

Oko 35. godine, obnavljanje ćelija se usporava, čineći da vaša koža izgleda dosadno i starije.

„Za mladoliki izgled, svakodnevno čistite, pilingujte i hidrirajte vašu kožu.“, savetuje dr Debora Sarnof, klinički profesor dermatologije na Univerzitetu u Njujorku

Vodite računa o vašim facijalnim ekspresijama, budući da neke od njih prave bore na vašem licu. Nošenje naočara je obavezno.

MIŠIĆI

Većina muškaraca izgubi 2 do 5 kilograma mišićne mase između 30. i 50. godine.

Jedite 1 gram proteina za svaku funtu ( 1 funta je približno 450 grama) vaše težine.“, poručuje nutricionista Alan Aragon. „Ukoliko ste teški 90 kg, a želite da imate 81 kg, jedite 180 grama proteina“, kaže Aragon.

Univerzitet Tufts otkrio je da su muškarci preko 65 godina, koji su konzumirali 5000 miligrama kalijuma dnevno, imali 2 kg više mišićne mase od onih koji su jeli polovinu ove količine kalijuma.

Zato jedite spanać, krompire i pasulj.

(menshealth.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar