Lenard igrao cijelu noć, Toronto uzvratio!

Najbolji igrač Reptorsa proveo na terenu skoro ceo meč od dva produžetka. I isplatilo se.  Reptorsi spustili rampu Janisu, povređeni Lenard u drugom produžetku slomio Bakse! Ima nade za tim iz Kanade. . .

Košarka 20.05.2019 | 12:32
Lenard igrao cijelu noć, Toronto uzvratio!
Toronto je sačuvao svoj teren.

Fenomenalni Kavaji Lenard vodio je Reptorse ka trijumfu u trećoj utakmici finala Istočne konferencije, čime je vođstvo Baksa smanjeno na 2:1.

Toronto - Milvoki 118:112 (30:21, 28:30, 19:24, 19:21, 22:16)

Bilo je potrebno da Lenard provede na terenu čak 52 minuta i da kroz dva produžetka igra više nego ikad u plej-ofu da bi njegov tim obradovao navijače i najavio još veću borbu u nastavku serije.

Lider Reptorsa postigao je 36 poenа, od čega osam u drugom dodatnom periodu, i to sve uz bol nozi koji je "vukao" još od prve četvrtine, u kojoj je nezgodno doskočio. Zato je bio iscrpljen, ali je uspeo.

Šansu da izjednači i vrate seriju na početak Toronto će imati u utorak i dotad će biti neophodno da oporavi Kavaija, ali i da nađe način da opet efikasni budu Paskal Siakam (25 poena, 11 skokova), Norman Pauel (19p) i Mark Gasol (16 poena, 12 skokova).

Sa druge strane, Janis Adetokumbo nije imao svoje veče (12 poena, 5/12 iz igre) i nije sa saigračima kaznio to što je Siakam na kraju četvrte četvrtine promašio slobodna bacanja kojima je mogao da "overi" pobedu i završi utakmicu.

Ipak, iako je tako bio krivac za produžetke, kandidat za priznanje "Igrač koji je najviše napredovao" iskupio se krajem drugog produžetka, kada je u poslednjem minutu blokirao šut Bruka Lopeza i omogućio Lenardu da 30 sekundi pre kraja postavi nedostižnih 114:110.

Efikasni Džordž Hil (24 poena) uspeo je da u prvom produžetku izvuče ekipu iz teške pozicije (99:103) i da uvede meč u još jedan nastavak, ali posle odlučujućeg Lenardovog pogotka nije imao rešenje...



Posle ukupno pet utakmica u finalnim serijama NBA plej-ofa (na Istoku i Zapadu) delovalo je da nema mnogo šanse da vidmo ozbiljna uzbuđenja, ali u noćašnjem šestom sve je nadoknađeno. Možda je u sudaru Golden Stejta i Portlanda sve rešeno nakon brejka i 3:0 za Ratnike, međutim Toronto se neće tako lako dati u sudaru sa Baksima. Pogotovo ne posle načina na koji je prvi put odbranio domaći teren - dva produžetka i konačnih 118:112 (30:21, 28:30, 10:24, 19:21, 7:7, 15:9). 

Reptorsi su nakon dva poraza u Viskonsinu morali da odgovore na pravi način i u tome su uspeli. Doduše posle nadljudskih napora. Trijumfu, ipak, zamerke nema, jer od početka do kraja susreta momci iz Ontarija bili su motivisaniji. Pa zašto ne reći i bolji. Jer ako rival samo dva puta na utakmici uspe da povede protiv vas, i to samo minimalno, situacija je prilično jasna. 

Kavaj Lenard apsolutni je junak ovog meča. Prvi šuter Toronta povredio se još u prvoj četvrtini, ne naivno, ali ostao je na terenu i odigrao puna 52 minuta, na momente vidno šepajući. Susret je završio sa 36 poena (11/25 iz igre), devet skokova i pet asistencija, s tim što sav akcenat ovoga puta ide na njegovu čudesnu odbranu u ključnim momentima. U finišu drugog produžetka Lenard je uknjižio dve vrlo važne ukradene lopte, imao skok u napadu i na sve to sa šest poena prelomio utakmicu. 

Koliko je značajna bila sjajna partija Kavaija Lenarda barem isto toliko trijumfu Toronta doprinela je odlična odbrana na najboljem igraču Milvokija i verovatno prvom kandidatu za MVP nagradu - Janisu Adetokunbu. Grk je u prvom susretu blistao (30 poena), onda su ga u drugom Reptorsi malo smirili (24 poena), da bi noćas Janis bio u dobroj meri čak uštopovan - svega 12 koševa uz šut iz igre 5/16. Doduše, u skoku je dominirao, uhvatio je 23 lopte...  

Domaći su dva puta imali poslednji napad i priliku da reše utakmicu. U osnovnih 48 minuta Sijakamu je ostalo dve sekunde da pokuša - nije uspeo. Na samom kraju prvog nastaka odgovornost je preuzeo Lenard - ni njegova lopta nije završila u obruču. Posle takvog razvoja situacije očekivalo se da psihološka prednost pređe na stranu Baksa. I poveli su gosti u tom drugom produžetku, ali Toronto je brzo odgovorio: trojka Marka Gasola, pa poeni Lenarda za 108:105. Prelomne momente u potpunosti je "uzurpirao" Lenard. Vredi pomenuti i rampu Sijakama...  

Upravo je Paskal Sijakam uz Kavaija Lenarda bio najzaslužniji za pobedu Reptorsa - 25 poena i 11 skokova. Gasol je dodao 16 koševa, 12 uhvaćenih lopti, sedam asistencija i pet blokada, a vrlo bitnu ulogu sa klupe imao je Norman Pauel, pošto je isporučio čak 19 poena. 

Kod Baksa Janis je ozbiljno podbacio i to njegovi saigrači nisu mogli da nadomeste. Hil i Brogdon sa klupe najbolji - 24, odnosno 20 poena. Od startera Bruk Lopez 16, Bledso 11, Mirotić 10...

Četvrta utakmica finala Istočne konferencije na programu je u noći između utorka i srede. Navijače Toronta muči samo jedno pitanje - hoće li moći da igra Kavaj Lenard?

"Dobro se osećam sada. Ovo je plej-of, igra se jaka košarka. Sve nas boli ponešto. Nije lako kada igrate 50, 60 minuta. Teško je i kad igraš 30. Ali moram da nastavim. Dobiću tretman i sve će biti u redu. Mislim da ću igrati u četvrtoj utakmici", kazao je posle meča vidno slomljeni Lenard. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar