Kako odabrati destinaciju za odmor

Nema ništa gore od trčanja pred putovanje na letovanje, a zamislili ste da sve bude savršeno i da se ne nervirate. Verujte, moguće je i to, ali samo neko treba da vam napravi spisak obaveza.

Zanimljivosti 20.05.2019 | 11:33
Kako odabrati destinaciju za odmor
Svuda se čuje. "Leto, kad pre.", "“Gde ćeš na more ove godine?” i “Pa ja nisam stigla da rezervišem još uvek.”

Kako se bliži sezona letovanja i godišnjih odmora, obično ovako izgledaju svi razgovori. Svi smo u euforiji, a da li smo svi spremni? Bez obzira da li ćete letovati na Baliju, u Grčkoj, u Španiji ili možda u Italiji, bez obzira na vrstu prevoza, posvetite se planiranju putovanja. Lepši je osećaj kada pripreme prolaze lagano i bez stresa i u njima uživate podjedanko kao i u samom letovanju.

Svako od nas je nekada bio u situaciji da se se dvoumi oko odabira destinacije i vrste prevoza, to je sasvim u redu, jer je ponuda aranžmana veoma bogata.

Ukoliko putujete sa decom razmislite o destinaciji koja ima čisto more, bez meduza i ježeva,  i uređenu peščanu plažu sa postepenim ulaskom u more. Nije na odmet da mesto ima dečija igrališta, lepo uređene parkove i druge animacije koje deci mogu ostati u sećanju kao uspomena. Imajte u vidu da ćete vi nositi sve kofice, lopatice, lopte i dušeke, pa je preporuka da smeštaj bude na do 200 m udaljenosti od plaže.

Kada društvo putuje na more, ostrvo je uvek dobar izbor. Mesta sa diskotekama, barovima i dnevnim žurkama na plaži, pun su pogodak ukoliko volite ludi provod. Informišite se o jednodnevnim krstarenjima i plažama koje biste mogli obići.

Ukoliko ste od onih koji preko dana vole biti na plaži, a uveče im prija lagana šetnja, preporučujem mirnija mesta koja imaju šetalište pored plaže, mnogo restorana i šoping radnji.

Sledeći korak u planiranju putovanja je odabir turističke agencije. Tada se možete osloniti na sopstveno iskustvo ukoliko ste već putovali preko agencije i bili zadovoljni, potražite pomoć prijatelja ili informišite se putem interneta. Svaka preporuka je dobrodošla i svakako će pomoći da brže i efikasnije donesete odluku.

Sada smo već na pola ispalniranog odmora, ali ipak dok ne zatvorimo kofer, ne možemo reći da smo skroz spremni. Sitnice na koje često zaboravimo, jer ih negde podsvesno podrazumevamo, znaju da naprave pometnju.



Potrudite se da vam ove četiri stvari ne promaknu:

- PASOŠ - prva i najbitnija stavka kada krećete na more. Ukoliko želite da izbegnete neprijatnu situaciju na graničnom prelazu, na vreme proverite validnost pasoša.

- VOZAČKA DOZVOLA, SAOBRAĆAJNA DOZVOLA, MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA, ZELENI KARTON - ukoliko idete sopstvenim prevozom, raspitajte se o dokumentaciji koja vam je potrebna za upravljanje vozilom u zemlji koju posećujete.

- ZDRAVSTVENO OSIGURANJE - polisa osiguranja nije obavezna, ali se preporučuje. U inostranstvu su lekarski pregledi veoma skupi. Ukoliko dođe do ozbiljnijih povreda, račun može da iznese i do par hiljada evra.

- NOVAC - pre nego što krenete na put raspitajte se koja valuta se korisi u zemlji koju posećujte, kakve su cene u restoranima, prodavnicama, barovima… Ovo će vam pomoći da racionalnije izračunate budžet i shodno tome ponesete određenu sumu novca. Kao sto znate, u Srbiji je popularan izraz "za ne daj Bože" zato, imajte dodatni keš.

Cipelice, bluzice, kupaći, šeširi…

Bar 10 dana pred put počnite pripremu ličnih stvari. Zato, skuvajte kafu, uzmite papir i olovku i napravite spisak:

- Garderoba: majice, suknje, šortsevi, za slučaj da bude hladno spakujte jedne farmerke i duks. Pidžame, veš, čarape.

- Obuća: japanke, papuče za sobu, ravne sandale za šetnju i dvoje cipela, naravno jedne štikle.

- Peškir za lice, peškir za kupanje, peškir za kosu (ukoliko nemate u smeštaju)

- Higijena: četkica i pasta za zube, šampon, kupka, mleko za telo, dezodorans, krema za lice, krema sa zaštitnim faktorom, parfem, šminka.

- Aksesoari: kupaći, toba za plažu, marama za plažu, mini novčanik, knjiga za opuštanje, karte ili ne ljuti se čoveče, punjač za telefon, selfi-štap…

- Kofice i lopatice, lopta, mišići za plivanje i neka ponesu neku svoju omiljenu igračku - dozvolite deci da ravopravno sa vama spakuju svoje stvari, ne zaboravite da su i oni u euforiji



Za put:

- Trenerke i patike - slojevito se obucite. Nešto za grickanje, voda.

Ako ste krenuli u kupovinu sa spiskom, svaku kupljenu stvar precrtajte sa spiska, a kada se setite nečega novog obavezno dopišite. Ovo će vam pomoći da budete sigurni da ništa niste zaboravili.

A sada vas čeka pakovanje kofera.

Pre svega, ono što biste poneli stavite na vidno mesto. Vakuum kese imaju neopisivu vrednost i stoga neka vam budu pri ruci. U njih možete da spakujete peškire, posteljinu, igračke i sve ostale stari koje vam zauzimaju mnogo porostora.

Na kraju pakovanja uvek proverite spisak i budite sigurni da je sve tu.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar