Merkelova danas stiže u Hrvatsku

Njemačka kancelarka i donedavna predsjednica njemačkih demokršćana Angela Merkel dolazi u subotu u Zagreb kako bi se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i učestvovala u velikom predizbornom skupu HDZ-a i Evropske narodne stranke uoči evropskih izbora.

Region 18.05.2019 | 10:43
Merkelova danas stiže u Hrvatsku
Merkel će s Plenkovićem razgovarati u Banskim dvorima o odnosima između dviju zemalja i evropskim pitanjima.

Hrvatska će predsjedavati Evropskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjedanje predati Njemačkoj koja je na redu u drugih šest mjeseci iduće godine. Kancelarka snažno podržava evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rješavanja problema vezanih uz evroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe, Hrvatska je važan sagovornik.

Teme će biti i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, planovi za ulazak u evrozonu, stanje na jugoistoku Europe i, neizbježno, migracije.

Ovo je prva bilateralna posjeta njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke na kojem će prisustvovati. .
(Hina)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MESA

18.05.2019 10:35

CUJ KOD PLENKOVICA ZAR NECE KOD VISKOVICA NA SAVJETOVANJE,ON I NJEGOV MENTOR MILE SU STRUCNJACI KAKO NETREBA VLADATI,

ODGOVORITE
Name

BIJELJINAC

18.05.2019 10:55

ODE DODIK KOD PLENKOVICA.NE BI TI TAJ PROPUSTIO DA SE SLIKA SA MERKELOVOM TAMAN ISPOD SAHOVNICE.NEGO U KONTEKSTU HRVATA..JEL ZNA CORIC DA LI SE SASTADOSE MICO I STJEPAN MESIC...

ODGOVORITE