Građani Srbije bez vize u arapske zemlje

Državljani Srbije od 12. maja 2019. godine mogu putovati bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate, dakle posetiti Dubai i Abu Dabi, kao i ostale znamenitosti ove države, kako je to najavljeno u septembru prošle godine.

Putovanja 17.05.2019 | 16:01
Građani Srbije bez vize u arapske zemlje
Državljani Srbije od 12. maja 2019. godine mogu putovati bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate, dakle posetiti Dubai i Abu Dabi, kao i ostale znamenitosti ove države, kako je to najavljeno u septembru prošle godine, prenose Daljine.rs.

Naime, kako se zvanično navodi, protokol između Vlada Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama prethodnog Sporazuma o ukidanju viza za diplomatske, službene i specijalne pasoše, potpisan u Njujorku 26. septembra 2018. godine, stupio je na snagu 12. maja 2019. godine. Ovim Protokolom proširen je bezvizni režim i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države do 90 dana.

Državljani Srbije koji žele da posete UAE treba da znaju da rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

Carinska procedura prilikom ulaska u UAE je brza i efikasna, a lične stvari se ne carine. Iznos, odnosno visina novčanih sredstava po danu ne predstavlja uslov za ulazak u Emirate, ali prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama.

Što se tiče akcizne robe moguće je uneti cigarete u vrednosti od 2.000 dirhama ili maksimalno 400 komada cigareta. Dozvoljen je unos cigara do iznosa od 3.000 dirhama, kao i pokloni, uključujući i parfeme, do iznosa od 3.000 dirhama.

Treba biti oprezan, jer sadržaji koji su štampane stvari, CD ili video filmovi, koji vređaju islamsku veru ili predstavljaju versku propagandu, kao i piratski video i audio materijali, kao i nelegalni računarske softver biće oduzeti prilikom ulaska na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tehnička roba se može unositi uz prethodnu prijavu carinskim organima.

Naravno, u UAE nije dozvoljeno unošenje bilo koje droge odnosno narkotika. Isto se odnosi i na oružje i municiju. Zabranjeno je konzumiranje bilo kakvih opijata, čak i pre ulaska na teritoriju Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na Bliskom istoku koja je bogata naftom i zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva uz Persijski zaliv u regionu jugozapadne Azije.

Sastoji se od šest emirata: Abu Dabi, Dubai, Šardža, Um el Kajvejn i Fudžejra. Dubai je najnaseljeniji emirat sa 35,6 odsto stanovništva u državi dok Abu Dabi ima najveću površinu. Najnaseljeniji grad u UAE je Dubai sa oko 1,2 miliona stanovnika, dok su ostali veliki gradovi Abu Dabi, Šardža i Fudžaira.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

radodajka

18.05.2019 08:13

Otvara se novo bogato tržište uhuhuuu

ODGOVORITE
Name

Koja bjdaletina

18.05.2019 20:41

På oni ne mogu da pišaju bez nargile. Nemate vi ponudu za njih. Pare, naravno, možete trošitj, a drugarice s železničke mogu nešto i devizno da zarade. Država makro svojih državljana.