Rusi otvoreni za saradnju sa RS

U Banjaluci su otvoreni „Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj“. Održano je više sastanaka na različitim nivoima vlasti, a ruska delegacija danas se sastala sa predsjednikom Vlade RS, privrednicima i pojedinim ministrima u Vladi RS.

Republika Srpska 16.05.2019 | 18:21
Rusi otvoreni za saradnju sa RS
Prvi čovjek Vlade RS rekao je nakon razvovora sa ruskim kolegom, da je Srpska ponudila ruskim privrednicima da ulažu u energetski sektor, a razgovoralo se i o mogućnosti da gasovod Južni tok, bude nastavljen od Srbije ka Banjaluci, u sklopu koga bi se, ukoliko postoji interesovanje, razgovaralo i o izgradnji elektrana na gas. Srpska je spremna ponuditi Rusiji, između ostalog, i saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti i obrazovanju.

"Mi kao mala ekonomija, malo tržište, možda nismo zanimljivi za rusko tržište ili Rusku Federaciju kada posmatramo u globalu, jer mi nismo sposobni proizvesti količine roba koje bi trebale kompletnom ruskom tržištu. Zato svoju šansu vidimo u saradnji sa oblastima unutar Ruske Federacije", kazao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Potvrđujući da su zainteresovani za saradnju, viceguverner Nižnjenovgorodske oblasti u Rusiji Jevgenij Ljuljin je rekao da da su zaiinteresovani za saradnju u svim oblastima, kako u oblasti industrije, tako i privrede.

"Takođe, danas smo razgovarali i o saradnji u oblasti turizma, gdje postoji ogroman potencijal i gdje se mogu realizovati i ostali projekti", kazao je on.

O privrednoj saradnji ranije su razgovarali predstavnici dvaju Privrednih komora. Poručeno je da se mora raditi na jačanju spoljnotrgovinskih odnosa Rusije i Srpske. Osim voća, kao glavnog predmeta izvoza, Srpska je na planu proizvodnje otvorena u još nekoliko pravaca, za šta je zainteresovana i ruska strana, koja u Srpsku najviše uvozi naftu i naftne derivate.

Premijer Srpske Radovan Višković najavio je mogućnost da obje Vlade ponude potencijalnim investitorima da budu uvedeni u zakonodavstvo Republike Srpske, čime bi se smanjile procedure koje privrednici u stranim zemljama moraju da prođu kako bi radili na inostranom tržištu.

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Pendula

16.05.2019 16:33

Dosli braca Rusi da vide imal se sta jos za raskucit, culi de je jedan Rus digo 500 miliona iz rafinerije .

ODGOVORITE
Name

Mile

16.05.2019 17:40

Samo Rusija...i Turska, kakav EU...

Name

Re

16.05.2019 18:03

Ko je sa Rusima jos profitirao ko. Nikada niko

Name

re

16.05.2019 18:20

Rusija je spas za one koji rasturaju sve u RS,i koji pljačkaju godinama gladni i propali narod RS.

Name

re.Pendula

16.05.2019 21:30

Mislim da je u pitanju preko 600 miliona poreskog duga rafinerije,..ali neka sve cemo mi platiti za nasu bracu Ruse, a ne treba zaboraviti ni veliki i mali Ruski kredit, mogao bi da legne na racun, nikad se ne zna,...sta docekasmo..

Name

Re

17.05.2019 00:55

Od Rusa nema koristi ni Rusija nego samo Putin, Medvedev, Deripaska itd. A narod glaba koske ili ko ima sreće pa pobjegne u EU raditi i zaraditi posteno

Name

Braco srbi

17.05.2019 12:53

Svi mi treba da idemo u Rusiju da radimo i zarađujemo, a ne kog neprijatelja svaba u Njemacku, Austriju, Svicarsku,...pogotovo ne u Hrvatsku (Dubrovnik) i Sloveniju...Licno odlazim u Rusiju, samo jos nisam odlucio dali u Kamcatku , Tataristan ili Dagestan,.....

Name

Bosnjak

16.05.2019 16:36

Mile nastavlja sa prodaje narod za rublje. Nema tamo nafake u Rusiji narode imate li pameti.

ODGOVORITE
Name

Da

16.05.2019 18:39

Navukli se Rusi na milione iz Rafinerijeee!!!i jos hoce a tamo je i baza sigurna luka za pljackase preduzeca fabrika naroda drzave itd itd ! A narod bjezi u suprotnom smjeru od Rusije !! Narodu Rusija nije baza nego Njemacka druga majka !! A politicka mafija !???? Kuda gdje ??? Pita li se u kojem ce smjeru ici !! Dno dna u opkjackanoj drzavi jadnoj napacenoj u ratu i posle rata od politicko tajkunske mafije !!!!!

Name

Re

16.05.2019 16:39

Možda dobije jedan veliki ili mali ? A pola milijarde su sa Rusima u minusu u razmjeni robe !!!!!! O rafineriji da ne pričamo .

ODGOVORITE
Name

Sonja

16.05.2019 17:35

Zivjela Rusija! Za svaku pohvalu sto se radi na saradnji sa Rusim

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

16.05.2019 18:23

Tako je Sonja,tako treba.Ruska demokratiji,ruska privreda,ekologija,nauka,nema premca u svetu.Šta čekaš Sonja?Možda vizu za Njemačku,Austriju?Pa ćeš preko Švedske za Rusiju.?

Name

Sonjicee

16.05.2019 19:06

Sonjiceeee paziii nemoj u Rusijuu!!otuda se vracaju u teglama !!!u rodnu grudu!! A iz Njemacke puni ko brodovi i jos pomognu rodbini koja ovdje ceka kao sunce ozeblo svoje iz Njemacku!!! Rafinerija Brod zlatnim slovima ce se pisati u istoriji Ruskog i Srpskog naroda !za nauk djeci!!!!

Name

Eto to je..

17.05.2019 06:03

Bilo bi interesantno da neko istraži koliko je naših i ljudi iz Srbije u Rusiji ostalo bez teško zarađenog novca. Jednostavno ih ne plate, a ako se pobune ruska policija ih ekspresno šupira iz te prijateljske i srbima veoma naklonjene zemlje. Eto zadatka za istraživačko novinarstvo i isto takve novinare. Za one koji se ne plaše da će doživjeti sudbinu BN TV novinara V.Kovačevića.

Name

Budala kao i ti

16.05.2019 18:19

Kakve budalaština i zamajavanje.

ODGOVORITE
Name

Q

16.05.2019 19:54

Rusija je lopovska zemlja,i ne trebaju nam,nasi ljudi,milioni,rade u EU,i 50 g,je tako,i bit Ce uvijek,a nas nestaje zbog DODIKA i rusa