Nijemci neće da igraju zatvorenu LŠ!

Novi koncept Lige šampiona, koji podrazumeva "zagarantovana" mesta za najbogatije bez obzira na rezultate u domaćim šampionatima, neprihvatljiv je za 36 klubova iz Nemačke, uključujući i skupoceni Bajern Minhen.

  • Sport
  • Fudbal


Sve je izvesnije da nas drugačija Liga šampiona čeka od sezone 2024/25.

O tome se "šuška" već mesecima, demantovali su iz Udruženja evropskih klubova (ECA) na čijem je čelu prvi čovek Juventusa i usaglasili se da promena neće biti u narednih pet godina, ali je protekle nedelje "Asošijeted pres" (AP) došao u posed "nacrta" novog takmičenja.

Naime, nova Liga šampiona, ili kako se često naziva Evropska Superliga, podrazumeva poluzatvoreno takmičenje sa takođe 32 ekipe.

Razlika je u tome pošto bi 24 "elitna" tima bila stalni učesnici (najbogatiji), bez obzira na rezutlate u domaćem prvenstvu, dok bi četiri ekipe mogle da izbore "promociju" kroz Ligu Evrope, odnosno još četiri kroz nikad zatvorenije kvalifikacije.

Takođe, imali bismo manje grupa, tek četiri, u kojima bi bilo više odmeravanja snaga najjačih (opet: najbogatijih), dok bi bilo kontrolisano i "ispadanje" iz ovog takmičenja.

Nije iznenađenje da su iz ECA, gde glavnu reč vodi Andrea Anjeli, demantovali ove navode i kazali da su to samo stvari o kojima se diskutuje, i da su daleko od konačnih, ali da "gde ima dima, ima i vatre" govori i neočekivano saopštenje iz Nemačke.

Naime, unija klubova Bundes i Bundes 2 lige odbila je nove promene međunarodnih takmičenja koje je planirano od 2024. godine.

"Novi koncept Udruženja evropskih klubova (ECA) imao bi neprihvatljive posledice po nacionalna prvenstva u Evropi i zbog toga ne bi trebalo da bude usvojen u ovoj formi. Ne smemo dozvoliti da tradicionalni nacionalni šampionati pate zbog toga", kazao je prvi čovek ove organizacije Kristijan Sajfert.

U saopštenju koje potpisuje 36 klubova iz Nemačke, dakle i bogati Bajern Minhen, izražava se nada da će predsednik UEFA Aleksandar Čeferin znati da ceni domaće šampionate.

"Reforma već uspešnih evropskih klupskih takmičenja bi trebalo da bude prihvatljiva za sve učesnike, ne samo za pojedine", stoji u saopštenju.

Takođe, ističe se da se mora paziti na "fudbalski kalendar" i način na koji se "ulazi" u međunarodna takmičenja (kvalifikacije) na način na koji se neće obesmisliti domaći šampionati, što bi drastično upropastilo evropski fudbal.

"Verujemo da to nije u interesu UEFA", navode oni.

Šta vi mislite o novom konceptu Lige šampiona, da li ga je moguće izbeći?

Izvor: mondo.rs

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

NEILIBERALIZAM U SPORTU

16.05.2019 11:23

BOGATIMA, DA JOS BUDU BOGATIJI. DISKRIMINACIJA.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.