Bicikl i za formu i za zdravlje

Osim mršavljenja i jačanja mišića, vožnja bicikla preporučuje se i kao dobar način prevencije srčanih oboljenja i za očuvanje mentalnog zdravlja. Za sat vremena okretanja pedala može da se potroši 500-600 kalorija.

Zdravlje 07.05.2019 | 14:01
Bicikl i za formu i za zdravlje
UKOLIKO želite da se rešite viška kilograma koje ste nakupili tokom zime, počnite da vozite bicikl. Prosečna osoba, sa oko 60 kilograma telesne težine, za sat vremena okretanja pedala može da potroši i do 500 kalorija, a ona težine 80 kilograma čak 640 kalorija. Za veću potrošnju energije potrebno je pojačati intenzitet vožnje.

ZDRAVO SRCE I MOZAK

Osim mršavljenja i jačanja mišića, vožnja bicikla preporučuje se i kao dobar način prevencije srčanih oboljenja i za očuvanje mentalnog zdravlja. Istraživanja su pokazala da samo pola sata vožnje bicikla svakog dana smanjuje rizik od oboljevanja kardiovaskularnog sistema. Kada je reč o mentalnom zdravlju, psihijatri upućuju da ova aktivnost ima moć da ublaži anksioznost i depresiju, jer biciklizam podstiče mozak da luči neurotransmiter dopamin koji direktno utiče na energiju, tačnije smanjuje osećaj umora i bezvoljnosti.

PULS

Ako su ciljevi vožnje bicikla bolja kondicija i eliminacija viška kilogreama, onda je potrebno da se vodi računa o intenzitetu aktivnosti. To se najbolje meri brojem otkucaja srca u minuti. Pogledajte tabelu godina života i broja otkucaja koje bi srce trebalo da "napumpa" tokom vožnje bicikla.

godine broj otkucaja srca u minuti

20-29 115-145

30-39 110-140

40-49 105-130

50-59 100-125

60-69 95-115

TEMPO

Idealno je da se bicikl vozi tri puta nedeljno, a u zavisnosti od minutaže postižu se određeni efekti. Deset minuta vožnje dnevno dovoljno je za poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulacije i zdravlja zglobova, a ko želi da ubrza metabolizam i sagori masnoću, potrebno je da okreće pedale 50 minuta dnevno. Najbolje vreme za vožnju je ujutro, pošto se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i tako sprečava osteoporozu. Prvih pet minuta vožnje treba da bude zagrevanje laganom vožnjom, a i poslednjih pet minuta treba usporiti okretanje pedala.

POKREĆE CELO TELO

Vožnja bicikla smatra se jednim od najučinkovitijih rekreativnih aktivnosti, jer aktivira sve mišićne grupe, pa uz redovnu vožnju, telo se vrlo brzo oblikuje i postaje fit. Upućeni tvrde da se već nakon dve do tri nedelje redovne vožnje postižu jačanje i zatezanje mišića nogu. Takođe, aktivni su i mišići donjeg dela leđa i trbušni mišići koji zadržavaju pravilan položaj tela na biciklu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ne

07.05.2019 14:41

Mogu reci da se ne slazem sa tekstom. Prvo 10 min. voznje. Drugo 140 puls. Ljudi moji toliki je puls nakon sat vremena jaceg trcanja ili sat plivanja ili 20 min tenisa a znamo koliko tu ima kratkih sprinteva. A ove potonje aktivnosti po ucinku na tijelo su neuporedive sa voznjom bicikla od kojeg stvarno nema skoro nikakvog efekta, moze biti samo nus pojava ako se duze vozi i ako je sic neudoban.

ODGOVORITE
Name

fvision

08.05.2019 12:57

Uz dužno poštovanje drugih sportova koje ste naveli, ja sam uz pomoć bicikla i blagih promjena u ishrani prilično omršavio i regulisao rad srca. Odnosno hlače smanjio za dva a jakne za jedan konfekcijski broj. Vozim svaki dan oko pola sata, jedan dan sedmično (subotom najčešće) par sati (oko 100km). Zaista je nemoguće poreći subotnje zadovoljstvo bivanja u prirodi biciklom. Što se tiče udobnosti postoji oprema, različiti sicevi pa se izabere ono što treba i odgovara, tako da zadnji komentar nije potpuno tačan....