Opasna kombinacija lošeg sna, visokog pritiska i stresa

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak, smrtonosni su trio za ranu smrt usled srčanih bolesti, zaključili su istraživači.

Zdravlje 06.05.2019 | 12:23
Opasna kombinacija lošeg sna, visokog pritiska i stresa
U studiji koju su sproveli nemački naučnici, učestvovalo je nekoliko radnika sa visokim krvnim pritiskom, čije zdravlje je praćeno skoro 18 godina.

Ispitanici koji su napomenuli da imaju stresan posao i loš san, imali su tri puta veću verovatnoću da će umreti od srčanih bolesti, od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, zaključak je studije.

„Čak 50 odsto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, prestanak rada srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Jedan od rizika je i poremećaj sna“, kaže dr Greg Fonarov, profesor kardiologije.

U novoj studiji, istraživači su objasnili da osobe sa hipertenzijom,  koje su imale stresove na poslu, imaju dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, nego osobe koje loše spavaju.

Prema vodećem istraživaču, dr Karlu Hajncu Ludvigu, spavanje bi trebalo da bude vreme za  odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.

„Loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji sa hipertenzijom, efekti su još pogubniji“, rekao je Karl Hajnc Ludvig.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar