Nakon praznika neophodan detoks

Praznici su uvijek prilika za zalogaj više, a nakon što prođu, mnogima teško pada. Zbog prekomjernog unošenja hrane i pića neophodna je detoks dijeta, a ovo su najbolje namirnice koje će vam pomoći kako da se vratite u formu i svakodnevnu prehrambenu rutinu.

Zdravlje 28.04.2019 | 20:30
Nakon praznika neophodan detoks
FILTRIRANA VODA

Svi znamo da se naše tijelo sastoji i od vode. Stoga svakodnevno moramo unositi kvalitetnu (filtriranu) vodu u naše tijelo. Ne treba čekati dok se razvije osjećaj žeđi, jer smo tada već dehidrirani, nego redovno pijuckati malo vode.

Savjet:

Obavezno nosite sa sobom bocu (poželjno bi bilo staklenu) s filtriranom vodom.

BILJNI ČAJEVI

Uz vodu jedan od napitaka koji se preferira u procesu detoksikacije je biljni čaj. Zeleni, žuti čaj, čaj od koprive, preslice… Bilo koji čaj da izaberete, u svakom slučaju će biti bolje rješenje od gaziranih  napitaka i sokova prepunih šećera. Njihovo diuretsko djelovanje pogodno će djelovati na izmjenu tvari i odstranjivanje svega nepotrebnog iz organizma.

Savjet:

Nemojte kupovati gotove čajeve u filter kesicama, nego pravite čajeve od rinfuz biljnog materijala i pripremite svoju omiljenu kombinaciju.

CVEKLA

Cvekla sadrži važne bioaktivne tvari (beatin i polifenoli) koje  imaju  mnogo povoljnih učinaka na naš organizam, a jedan od najbitnijih je povećanje antioksidativnih enzima. Takođe djeluju povoljno na jetru, koja je zadužena za preradu više-manje svega što unesemo u  organizam.

Savjet:

Kuvanjem se gubi većina važnih sastojaka u cvekli zbog čega bi je trebalo jesti sirovu. Možete isprobati kombinaciju soka mrkve, cvekle i jabuke ili napraviti salatu od sirove cvekle, jabuke, jabukovog sirćeta, soli i bibera.

CELER

Sok od svježeg celera bogat je elektrolitima koji su  bitni za održavanje normalnih funkcija ćelija i hidraciju organizma. Osim toga, sadrži minerale poput kalijuma, magnezijuma, natrijuma i željeza, što povoljno djeluje na organizam, odnosno alkalizuju organizam.

Savjet:

Natrijum u celeru pomaže pri odvikavanju od grickanja slane hrane. Celer takođe štiti od tumora debelog crijeva.

ČIJA SJEMENKE

Čija sjemenke se obično koriste kao zgušnjivač kod pripreme veganskih i bezglutenskih obroka, posebno deserta, ali one su veliki izvor proteina, omega 3 masnih kiselina, mangana, fosfora i triptofana, odnosno tvari koja utiče na poboljšanje raspoloženja. Preporučuju se i dijabetičarima i osobama s hiperlipoproteinemijom, odnosno povećanom količinom holesterola u krvi.

Savjet:

Isprobajte čija puding ili dodajte sjemenke u jogurt ili voćni smuti.

CITRUSI

Citrusno voće limun, narandža, mandarina, limeta i grejp su najpoznatiji po velikim količinama vitamina C, jednog od značajnijih antioksidanasa. Citrusi su odlični alkalizatori organizma i sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sistema.

Savjet:

Dan započnite sokom od svježeg limuna kojeg ćete pomiješati s filtriranom vodom.

KUPUSNJAČE

Povrće iz porodice kupusnjača kao što su brokula, karfiol i kupus poboljšava učinak enzima koji su bitni u detoksikaciji jetre. Prepuni su vlakana, koja djeluju poput četke odstranjujući sve štetne tvari iz crijeva. Veliki broj studija dokazao je djelotvornost kupusnjača u prevenciji brojnih malignih bolesti.

Savjet:

Kuvajte ih kratko na pari, tako ćete organizmu obezbijediti sve aktivne tvari iz kupusnjača.

JABUKE

Jabučni pektin je vlakno topivo u vodi koje osigurava urednu funkciju probavnog trakta, posebno crijeva, gdje svojim efektom četke sprečava nastanak malignih oboljenja crijeva.

Savjet:

Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van, stara poslovica.

KORIJANDER

Studije su pokazale da korijander ima sposobnost vezivanja teških metala kao što su živa, kadmijum, uranijum i aluminijum koji se nakupljaju u organizmu. Teški metali u organizam dolaze putem hrane, disanjem ili kroz kožu, a imaju loš uticaj na cjelokupni organizam. Korijander pomaže u eliminaciji tih metala, a osim toga čuva glavne organe za detoksikaciju: bubrege i jetru.

Savjet:

Obavezno dodajte korijander u vaše sokove i smutije.

ALGE

Alge, naročito modrozelene alge tipa spirulina, su bogate proteinima i mineralima te djeluju alkalizirajuće na organizam. Takođe, pomažu u odstranjivanju teških metala iz organizma.

Osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom moraju se obavezno savjetovati s ljekarom prije početka korištenja algi.

Najbolji obroci:

Supa kao glavni obrok 

Bilo da se odlučite na tople ili hladne supe, neka glavni sastojak bude povrće, što raznovrsnije i u što većim količinama uz dodatak maslinovog ulja.

Voće i povrće u velikim količinama

U periodu detoksikacije obavezno povećajte unos voća i povrća kako biste dobili potrebne doze vitamina i minerala koji su nakon nezdrave hrane neophodni vašem organizmu.

Sedam dana bez pekare i šećera

Bijelo brašno i šećer izbacite na nedjelju dana. Nutricionisti preporučuju da smanjite i unos mlijeka, mliječnih proizvoda, kafe i alkohola.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar