Plitvice pod prijetnjom "prekomjernog turizma"

Jezera će u jednom danu moći da poseti između 8. 500 do 10. 000 turista, a rezervacija se vrši onlajn.

Putovanja 28.04.2019 | 13:25
 Plitvice pod prijetnjom "prekomjernog turizma"
Ulaznice za ovaj hidrografski fenomen je moguće kupiti samo putem interneta, dakle onlajn i to po ceni od 1.000 do 1.600 dinara (60 do 100 kuna) što je cena za odrasle, dok je cena ulaznica za decu stariju od sedam godina od 400 do 700 dinara, naravno u kunama.

Cena ulaznice za Plitvička jezera varira od toga da li se radi o radnom danu ili prazniku. Putem interneta se kupuje vaučer koji se na blagajni menja za ulaznicu.

"Kad se ulaznica kupi, mora se štampati na ulazu, upravo zbog toga što je ovo pilot-projekat. Naime, radimo na pojačanju internetske veze, to nam je zapravo jedina prepreka. Ja se iskreno nadam da ćemo do sezone i to rešiti", izjavio je za HRT Tomislav Kovačević, upravnik Nacionalnog parka “Plitvička jezera”, a prenose "Daljine".

Inače, velika sredstva se ulažu u objekte i sadržaje u okolini Plitvica koje sve više postaju turističko odredište, a sve manje samo tranzitno. Tu može i nastati problem tzv. prekomernog turizma (overtourism), čije pogubne posledice osećaju mnoge lokaciju u svetu, iako je veliki broj posetilaca milina za lokalne ekonomije.

Voda u Plitvičkim jezerima uglavnom dolazi iz Crne rijeke, Bijele rijeke i potoka Ljeskovac. Ove vode se ulivaju u Prošćansko jezero koje je na nadmorskoj visini od 636 metara.

Plitvice su na listi UNESCO svetskog nasleđa od 1979. godine, a nacionalnim parkom proglašene su još u vreme Kraljevine Jugoslavije.

Ovaj hrvatski nacionalni park smešten je u Lici, između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješivice, a ulaznice za njega možete kupiti, kao što je navedeno, isključivo putem interneta.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pre rata dok je bilo Srba

03.05.2019 20:10

Puno puta smo boravili. Oni su pravili fine dimljene sirove. Bili su gostoljubivi. Onda dođe agresija katoličke Evrope i islamskih država, deca iz tih ratnih ebanckja su živi svedoci koje koga napao. Dad da idem i čekam neku budalu da me udara ili psihički mrcvari no way.

ODGOVORITE