ŠPA: Valjadolid korak napred, Đirona korak nazad!

Fudbaleri Valjdaolida savladali su Đironu sa 1:0 u 34. kolu španske Primere i napravili krupan korak ka opstanku u ligi, dok je Đirona u nezavidnoj poziciji.  Barsa sasvim blizu titule! Alenja i Suarez za pobedu nad Alavesom u gostima. . .  Još samo tri: Alenja načeo, Suarez dokrajčio Alaves, titula teoretski već u sredu! Zavisi od Atletika. . .

Fudbal 23.04.2019 | 23:45
ŠPA: Valjadolid korak napred, Đirona korak nazad!
Golom Mićela Erera u 67. minutu utakmice Valjadolid je savladao ekipu Đirone u 34. kolu španske LaLige, a gol Erera je bio jako lep, pošto je "iz kolena" sa ivice šesnaesterca pogodio desnu stranu gola Đirone i doneo veliku radost svom timu.

Valjadolid ovom pobedom preskače Đironu na tabeli, trenutno se nalaze na 16. poziciji sa bodom više u odnosu na Đironu, kojoj "za vrat diše" ekipa Levantea, koja je takođe osvojila 34 boda, s tim što ima utakmicu manje i trentno je "prva ispod crte".

Levante svoj duel 34. kola igra u sredu protiv ekipe Betisa na svom stadionu u Valensiji.

Već nedeljama se može jasno naslutiti da će Barselona odbraniti titulu prvaka Španije. Nakon pobede nad Alavesom u Vitoriji - 0:2, pogocima mladog Karlesa Alenje u 55. i Luisa Suareza iz penala pet minuta kasnije, stvoreni su preduslovi da se to desi vrlo brzo.

Prva šansa da Katalonci i matematički obezbede titulu biće utakmica Atletiko Madrid - Valensija u sredu uveče.

Ako gosti osvoje sva tri boda, Barsa će četiri kola pre kraja moći da počne da slavi. U suprotnom će "overa" trofeja biti odložena za subotu, kada će se sastati drugoplasirani Atletiko i Valjadolid, a uveče Barselona i Levante.

Ueska je pobedom nad Eibarom uhvatila "poslednji voz" u borbi za opstanak, dok je Valjadolid u direktnom sudaru davljenika minimalnim rezultatom savladala Đironu.

Barselona na čelu, pa tri mesta prazno, pa Atletiko i Real, pa još tri mesta prazno, i tek onda svi ostali. ali ako je za ove ostale to bilo i očekivano očekivao se nešto jači otpor madridskih velikana. No, Barsa nije dozvolila i sad je samo pitanje trenutka kada će i matematički overiti ostanak pehara na stadionu Kamp Nou. U 34. kolu Alaves se otimao koliko je mogao, ali čak i bez Lionela Mesija na terenu bilo je jasno da Blaugrana kontroliše utakmicu i da se samo čeka trenutak kada će zadati fatalan udarac. Na kraju 2:0 golovima Karlesa Alenje i Luisa Suareza, koji znače i da Kataloncima sada nedostaju samo još tri boda kako bi zvanično bili krunisani u šampione.

U stvari, možda im neće biti potrebna ni ta tri. Ako bi Atletiko u sredu u derbiju kola izgubio od Valensije, a Slepim miševima je pobeda važnija nego rezultatski nezainteresovanim Jorgandžijama, Barselona bi već mogla da slavi. Ako ne, moraće navijači da se strpe verovatno do subote kada će na Kamp Nou doputovati davljenici iz Levantea. I neće se Barsa osvrtati na protivničke muke. Barsa je nemilosrdna.

Znao je to dobro i Alaves, pa se, kao što uostalom čimi cele sezone, uzdao u čvrst bedem pred golom, ali i on ima svoju tačku pucanja. Nakon što je Luis Suarez bio relativno blizu u nekoliko navrata u prvom delu igre – mada su se Baski odlično branili u tim trenucima – goste je načeo 21-godišnji Karles Alenja, poslednji Barsin đak koji će pokušati da iz La Masije dođe do prvog tima. Mnogo mu u klubu veruju, dugo već forsiraju i nema zbora da su ga dobro naučili fudbalu u akademiji. Sjajnu timsku akciju i pasSerđija Roberta koji Suarez lukavo pušta kroz noge, Alenja je hladnokrvno pretvorio u vođsto od 1:0.

Samo šest minuta kasnije sve je bilo gotovo. Bila je to jedna od onih situacija koje nikada ne bismo ni videli da nema video tehnologije, jedna od onih zbog kojih se niko ne bi ni žalio, ali kad je VAR već tu –Tomas Pina jeste igrao rukom i to je penal. Luis Suarez naravno ne maši i ponovo je uz Karima Benzemuna koti od 21 postignutog gola.

Ispred je samo Mesi, odigrao je i on poslednjih pola sata večeras, ali kad su već saigrači sve završili nije se baš preznojio. Znoje se malo dalje u Kataloniji. Đirona je vezala i šesti poraz u nizu, pošto je Mičelpogotkom u 67. minutu pogodio za Valjadolidovih 1:0. Izgledalo je ne tako davno da je Đirona komforno ušuškana u sredini tabele, sad je već postalo kristalno jasno da je ispadanje u Segundu realnost, a ne samo crna misao. A do kraja meča Sevilja i Hetafe koji se bore za Ligu šampiona, pa Levante koji se bori za živu glavu i tek na kraju Alaves sa možda nešto manje motiva.

REZULTATI 34. KOLA:

Ueska - Eibar 2:0 (0:0)
/Enrik 54, Avila 57/

Valjadolid - Đirona 1:0 (0:0)
/Mićel 67/

Alaves - Barselona 0:2 (0:0)
/Alenja 55, Suarez 60p/

sreda

Atletiko Madrid - Valensija 19.30
Espanjol - Selta 20.30
Leganes - Atletik Bilbao 20.30
Levante - Betis 21.30

četvrtak

Sevilja - Rajo Valjekano 19.30
Sosijedad - Viljareal 20.30
Hetafe - Real 21.30

TABELA: Barselona (+1) 80, Atletiko M. 68, Real 64, Hetafe 54, Valensija 52, Sevilja 52, Atletik B. 46, Alaves (+1) 46, Betis 43, Espanjol 42, Sosijedad 41, Leganes 41, Eibar (+1) 40, Viljareal 36, Valjadolid (+1) 35, Selta 35, Đirona (+1) 34, Levante 34, Ueska (+1) 29, Rajo Valjekano 28.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar