Priča - Evroligaški put crveno-bijelih: Timski do cilja!

Da li je moguće istaći jednog igrača kao najzaslužnijeg za Zvezdin uspeh?

Košarka 23.04.2019 | 20:15
Priča - Evroligaški put crveno-bijelih: Timski do cilja!
Kada je na terenu teško, ekipe najčešće traže svoje članove sa "najdebljim" biografijama, čije znanje (i karijere) garantuju da će naći rešenje. U njihove ruke prebacuju se i lopta i odgovornost za odluke u situacijama u kojima hala stoji, a vreme "curi" tražeći da neko što pre reaguje.

Tokom ABA plej-ofa, Crvena zvezda mts ostala je bez dvojice takvih igrača, članova idealne ABA petorke, ali je našla način da i bez tog tandema dominantno trijumfuje i da pritom deklasira branioca titule u utakmicama odluke.

"Kad ekipa ostane bez igrača kao što je Džo Reglend, onda se svi približe jedni drugima i postanu svesni da moraju da pomognu ekipi", rekao je u ponedeljak Zvezdin trener Milan Tomić, nekoliko minuta nakon što je sa ekipom proslavio osvajanje ABA lige u "Pioniru".

Branko Lazić je prvi put stavio šampionski prsten na ruku kao "nosilac trake" i kuriozitet je da je postao prvi kapiten crveno-belih koji je podigao jadranski trofej u "Pioniru", jer je titula na Mali Kalemegdan u prethodna tri navrata stizala iz Zagreba (2015. i 2017. godine) i Sremske Mitrovice (2016).

Nekoliko metara od njega, na pobedničkom postolju stajali su i Džo Reglend i Stratos Perperoglu, lideri crveno-belih koji su zbog povreda gledali sa strane kako crveno-beli trijumfuju u utakmici odluke.

Amerikanac je na to već i naviknut, jer je ekipa morala bez njega od 23. marta, kada je zbog problema sa meniskusom okončao učešće u ABA plej-ofu praktično na poluvremenu prve utakmice polufinala protiv Partizana. Sa druge strane, grčki veteran je doživeo povredu lista u drugoj utakmici protiv Budućnosti i na štakama je primio prsten.

"Slažem se sa ocenom da je Reglendova povreda na neki način ujedinila tim", dodao je Tomić posle finala, u kojem je ostatak ekipe istupio i nadomestio odsustvo članova idealne petorke ABA lige.

Teško je izdvojiti jednog heroja Zvezdinog povratka na tron, ali i ABA liga je to uradila kada je proglasilaBilija Berona najkorisnijim igračem finala plej-ofa. Američki šuter (28) stigao je prošle jeseni iz turskog Eskišehira kao prvo Tomićevo pojačanje i dok je sezona odmicala pokazivao je da će ekipa moći da se u njega uzda kada bude najvažnije. To je najavio nastupom u finalu Kupa Koraća (uprkos porazu protiv Partizana) i potvrdio u plej-ofu, "uskačući" na momente i u ulogu plejmejkera, pa bi sada bilo iznenađenje ako Zvezda ne bude uradila sve što može da on ostane i sledeće sezone.

Poput njega, ogroman posao u finalu je uradio i Mohamed Faje, krilni centar koji je stigao kao anonimus za veliki deo javnosti i u šampionskoj sezoni pokazao zašto mu je Tomić verovao. Senegalac je u 34. godini zaigrao na najvišem nivou i dao veliki doprinos na obe strane terena - pre svega defanzivno. Bled finalni nastup Erla Klarka, dovedenog za ovakve utakmice, u velikoj meri je Fajeova zasluga.

"Takav smo tim. Uvek iskoči pojedinac", govorio je Filip Čović ove sezone i u dve rečenice veoma tačno opisao način na koji su crveno-beli bili uspešni kada je bilo najvažnije. Upravo je često osporavani plejmejker bio u prvom planu kada se Reglend povredio i u prvih pet utakmica plej-fa ostvario skoro savršenu statistiku - 35 asistencija uz samo tri izgubljene lopte. Budućnost je u Podgorici uspela da ga zaustavi kada je bilo najvažnije, ali se u "majstorici" vratio na visok nivo (11p, 9as). Tomić je posle utakmice govorio da ga je on birao i da je znao šta će mu doneti.

Ovog leta, ugovori sa Zvezdom isteći će Džou Reglendu, Marku Kešelju, Stratosu Perperogluu, Mohamedu Fajeu, Branku Laziću, Filipu Čoviću, Maiku Cirbesu i Kejsiju Riversu.

Dok se sezona "prelamala" i kada su počele utakmice koje je definišu, Zvezdin trener je "dobio" značajan doprinos centara, snažnogMajkla Odža i stabilnijeg Maika Cirbesa u odnosu na prvi deo sezone. Uz to, pojavila se i energija "domaće" snage sa klupe - Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca i Boriše Simanića, koji su obojili uspeh crveno-belih i vratilli treneru sve što im je pružio.

Krajem septembra, Tomić je na konferenciji za novinare rekao da "daje reč da će Boriša Simanić postati igrač". Sedam meseci kasnije, eksplozivni krilni centar bio je "iks faktor" odlučujuće utakmice finala ABA lige i na najvećem testu nagovestio je da je Tomić bio u pravu kada mu je pružio poverenje...

Kao i dok je sklapao i vodio tim do titule.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar