Priča: Stvarno uvek neko iskoči!

Bez Reglanda i Perperoglua Zvezda je u majstorici zgromila Budućnost sa 43 razlike i pokazala širinu i raskoš svog sastava.

Košarka 23.04.2019 | 19:15
Priča: Stvarno uvek neko iskoči!
Jedna od poštapalica i fraza koja je ušla u standardne izjave košarkaša, posebno posle dobro odigranih utakmica je "Sada sam ja ubacio, sledeću će neko drugi, uvek neko iskoči". I to obično izgovore napamet, a da čak i ne odgovara istini i činjeničnom stanju. Ali, Boga mi, ove sezone je kod Zvezde bilo tog iskakanja koliko vam duša želi, a to samo pokazuje koliko je širok i jak tim imao na raspolaganjuMilan Tomić.

Stavimo to u jednu dve rečenice. Džo Regland i Stratos Perperoglu su dvojica od petorice igrača izabranih u idealnu petorku lige. I to su igrači na koje Tomić nije mogao da računa. Na Reglanda uopšte, a na Perperoglua od druge utakmice na kojoj je briljirao, a tada se i povredio.

I ovde moramo da napravimo kratku digresiju i da kažemo da je Milan Tomić održao reč s početka sezone. Odmah je rekao da neće pričati o povredama i da neće tražiti alibi u njima. I tako je bilo. Povredila su mu se dvojica igrača iz prve postave - nije kukao. Izgurao je posao sa onim što ima i samleo Budućnost 43 razlike u borbi za titulu. Napravio je uspeh, samo se to računa.

Zvezdina prednost u odnosu na sve konkurente (Budućnost, Partizan i Cedevitu) ove sezone je bila u tome što crveno-beli jedini nisu u toku sezone menjali trenera. Milan Tomić je postavljen na klupu, dobio je poverenje i iskoristio ga je. Takođe, Zvezda je jedini klub koji u toku sezone nije menjao tim, osim što je pred plej-of doveo Kej Si Riversa. I to je bila jedina promena. Za razliku recimo od Budućnosti koja je izmenjala dva tima i promenila hrpu stranaca, kao i trenera kada je umesto Aleksandra Džikića dovelaJasmina Repešu.

To nam govori dve stvari. Prvo - Zvezda je očigledno bila zadovoljna svojim prvobitnim izborom i htela je da ga se drži do kraja. Drugo - to joj je donelo dobru hemiju i timski duh koji se posebno video kada su se Regland, pa Stratos povredili. I to je i sam Tomić potvrdio.

Trener Zvezde je došao u situaciju da ima ekipu u kojoj svako svakog može da “zakrpi”, a videli smo tokom utakmica plej-ofa, prvo protiv Partizana, a potom i Budućnosti, da stvarno uvek neko iskoči. I to u Zvezdinom slučaju nije floskula.

Svi su imali svoju ulogu…

BORIŠA SIMANIĆ - MAJSTORICA PROTIV BUDUĆNOSTI



Eto, ne moramo da kopamo daleko i duboko da bismo imali pravu potvrdu ove priče. Boriša Simanić je paradigma svega rečenog. Kako je samo lupio bananu Erlu Klarku, a potom na asistenciju Filipa Čovića zakucao na drugoj strani, stekao se utisak da će Pionir da se sruši. Ne samo da je dao poene, već je igrao dobru odbranu, dizao je publiku na noge svojim potezima i odigrao jednu od najboljih partija do sada u Zvezdi. Nije mogao bolji momenat da pronađe da odigra dobro. Sinoć je odigrao 25 minuta i za to vreme je dao 10 poena. Za dva poena je gađao 2/3, a za tri poena 1/1. Tri puta je bio na liniji za slobodna bacanja i tri puta je pogodio. Imao je Boriša i pet skokova, jednu ukradenu loptu, tri asistencije i dve blokade. Vrlo raznovrsno.

Ne treba zanemariti tu ni njegovu igru u odbrani. Ima vrlo dugačke ruke, visok je, praktično je jako teško šutnuti preko njega, što su se igrači Budućnosti i uverili. Sinoć je onaj taj koji je povukao i pomogao Zvezdi da ode na sigurnu razliku.

Ove sezone je bio predviđen da bude zamena za Fajea, na početku sezone se mučio, posle povreda Senegalca je malo proradio, Tomić mu je davao šansu da igra i ovaj mu je vratio. Mogao je Boriša da odigra mnogo bolje ovu sezonu, ali je ova majstorica bila njegova. I to je, nadaju se navijači, najava da bi mogao mnogo u budućnosti. Podsetimo, radi se o igraču koji je prijavljen za NBA draft. Videćemo kako će proći.

PERPEROGLU - DRUGI MEČ PROTIV BUDUĆNOSTI

Nažalost, to je bila i najteža utakmica za Stratosa ove sezone. Odigrao je fenomenalno, kao iz bajke. I onda se povredio. Pukao je list, a sjajni Grk na štakama došao da primi nagradu za pobednika ABA lige.

Kako je samo igrao na toj drugoj utakmici... Za samo 12 minuta na parketu dao je 17 poena! Za tri poena je gađao 3/4, za dva 4/4. Iz igre 87,5%. Bio je dominantan, vodio je Zvezdu ka pobedi od 38 razlike, vodio je crveno-bele do druge od tri potrebne recke i doživeo peh.

Generalno, Stratos ove sezone nije po brojkama imao neku posebnu sezonu, ali uvek kada je bilo važno izvlačio je Zvezdu na iskustvo, pružao je najbolje partije i pokazao da mu pritisak ne može ništa. Naigrao se on teških utakmica, igrao za Panatinaikos pa prešao u Olimpijakos… I iako mi mislimo da je ovo rivalstvo kod nas najveće i najteže, kažu ljudi koji se mnogo bolje razumeju da je ono u Grčkoj tek posebno ludilo. I onda njemu dođe kao limunada da igra protiv recimo Budućnosti. I zato je sa 34 godine držao košarkaške lakcije.

Naravno, ovo nije bila jedina utakmica u kojoj je bio dobar, a na pamet pada i drugi  sudar protiv Partizana u polufinalu kada je vodio crveno-bele sa 16 poena, ali je tada Zvezda izgubila. Tu dolazimo do onog da se ne plaši gostujućeg terena. A u majstorici protiv crno-belih je dao 18 poena.

Treba videti kako će se izboriti sa povredom, ali kao što već rekosmo  - zaslužio je novi ugovor.

BILI BERON - PRVI MEČ PROTIV BUDUĆNOSTI

Bili, Bili, Bili… Svako malo se to čuje sa tribina. Ne treba mnogo trošiti reči o njegovoj igri, dovoljno je reći da je izabran za MVP-ja finalne serije. Nazvali smo ga Kill Billy sa razlogom. Pravi je ubica protivničkih odbrana i koševa.

Milan Tomić kada je dolazio prvo je njega doveo u ekipu. Teško je odabrati samo jednu utakmicu u kojoj je Bili dominirao, ali eto neka to bude prvi susret finalne serije. Samo ćemo reći 19 poena, 4/4 za tri poena i sve vam je jasno.

Najbolji igrač Zvezde ove sezone. Ljubimac navijača. Čovek koga bi verovatno svaka duša iz Pionira od sinoć želela da gleda i sledeće sezone u crveno-belom dresu.

ČOVIĆ, DOBRIĆ I DAVIDOVAC - POLUFINALNA SERIJA PROTIV PARTIZANA

Kada se sada pogleda ovako unazad, deluje da je to bila ključna utakmica ove sezone za Crvenu zvezdu. Da je Partizan tu napravio brejk, sledeću bi igrao pred svojim navijačima i možda izborio plasman u finale. Gubili su crveno-beli i 11 razlike u trećoj deonici, a na toj utakmici kestenje iz vatre nisu vadili stranci, već domaći igrači.

Filip Čović je potpuno promenio ritam igre, Davidovac se posle grešaka na početku utakmice sabrao, prebacio na poziciju četiri i odigrao jako dobro, a Ognjen Dobrić pokazao kakvo ima srce i to je triling asova koji su izvukli Zvezdu u pomenutoj utakmici.

Čović je izneo veliki deo tereta na tom meču jer se upravo tada povredio Džo Regland. Probijao je prvu liniju odbrane crno-belih i pravio im velike probleme.

Čović je tada ubacio 16 poena, Davidovac čak 18, Dobrić osam, ali neke vrlo bitne. Srpski igrači su doneli prevagu i izvukli Zvezdu u toj situaciji. I generalno su odigrali sasvim solidno celu seriju. Čović je preuzeo teret organizacije igre, Davidovac “krpio” na poziciji jedan kada je to bilo potrebno, a Dobrić je dao neke važne trojke.

Uz dodatak da su svi pomenuti igrači mogli mnogo bolje u one dve utakmice u Podgorici kada su podbacili kao i ceo tim.

ULOGA FAJEA I ODŽA

I da ne bude da je sve u statistici iznećemo jedan utisak. Mohamed Faje i Majkl Odžo nisu imali poenterske partije kao recimo Kej Si Rivers sinoć (21 poen), ali su imali mnogo veći značaj za igru i sve učinjeno od Amerikanca koji je svoje poene mahom davao kada je utakmica bila rešena (drugi i peti meč protiv Budućnosti), mada je i on imao dobro poluvreme u prvom duelu u Podgorici i u jednom meču protiv Partizana.

Pomenuta dvojica igrača su odradila veliki posao. Odžo tokom cele sezone, bio je prva petica tima, aFaje se oporavio konačno od povreda i proradio u plej-ofu. Kako su samo dobro peglali odbranu obojica, posebno Faje protiv Budućnosti…

Odradili su veliki posao u zagrađivanju ispod koša, tuči sa protivničkim centrima, odbrani, pa i ofanzivno dobrim partijama. Igrali su jako dobro u Podgorici i ne zaslužuju da budu izostavljeni sa spiska zaslužnih.

Dakle, na kraju krajeva, možemo da konstatujemo da je svako imao svoju ulogu i da je u pojedinim, ključnim momentima - iskočio.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar