Počeo "Jahorina ekonomski forum"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas dvodnevni "Jahorina ekonomski forum" pod nazivom "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Republika Srpska 23.04.2019 | 11:54
Počeo "Jahorina ekonomski forum"
Kako je navela u svom govoru, prema Izvještaju o globalnoj konkurenosti 4.0 Svjetskog ekonomskog foruma koji obuhvata 140 zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi se na 91 poziciji.

"Nažalost, od 12 stubova koje prati Izvještaj, upravo u oblasti sposobnosti inoviranja ostvaruje najslabiji rezultat i nalazi se na nezavidnom 114 mjestu. Posebno zabrinjava podatak da je BiH tek na 131 mjestu prema sposobnosti saradnje više aktera, odnosno sposobnosti privrede i inovatora da ostvare saradnju", naglasila je Cvijanović.

Dodala je da zato treba razmišljati pragmatično i stvarati rješenja koja će nam svima biti od koristi.

"Da bismo išli u susret ovim izazovima, u Republici Srpskoj smo formirali novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kao mehanizam koji će povezati potrebe društva sa naučnom i akademskom zajednicom, te uvesti alate za razvoj digitalne ekonomije.

Preko ovog ministrastva Vlada Republike Srpske će već od ove godine realizovati sedam ambicioznih projekata vrijednosti 6,6 miliona KM od kojih se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije", precizirala je Cvijanović na otvaranju foruma..

"Uskoro ćemo pokrenuti pilot-program „Sinergija“ kroz koji ćemo sufinansirati konzorcijume koje čine timovi istraživača i poslovnih subjekata. Želimo da podstaknemo saradnju naučnika sa poslovnim sektorom od čega svi mogu da imaju koristi.

Da bismo pripremili mlade ljude za zahtjeve budućeg tržišta rada pokrenuli smo i pilot - program dokvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica za tražena zanimanja na tržištu rada, u oblasti informacionih tehnologija", najavila je predsjednica RS.

Pored toga, planirano je da se uspostavo mreža STEM centara širom Republike Srpke da bi mladi usvajali korisna znanja kako bi kasnije lakše upisali tehničke fakultete i dolazili do posla. 

"Osnovni preduslov digitalne ekonomije jeste kvalitetan internet za što bolju globalnu povezanost zato će Vlada preko resornog ministarstva  finansirati projekat pokrivanja regionalnih centara u Republici Srpskoj besplatnim bežičnim internetom, kao i projekat kojim se olakšava procedura upisa djeteta u matičnu knjigu rođenih", istakla je Cvijanović.

"Među usvojenim projektima je „eSanduče" s ciljem da svaki građanin i poslovni subjekat u Republici Srpskoj može kreirati sopstveno, jedinstveno „poštansko sanduče" za komunikaciju sa sistemom eUprave. Tu je i projekat koji podrazumijeva kreiranje aplikativnog softvera za sistem objedinjene naplate (SON), koji će omogućiti brz i efikasan proces objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga: komunalna naknada, utrošak vode, gradska čistoća i ostale gradske naknade.

"Međutim, mislim da treba otići i korak dalje i ne čekati da nam promjene zakucaju na vrata. Zato bi bilo korisno da postoji operativno tijelo sastavljeno od mladih, školovanih i dinamičnih ljudi koji mogu povezati domaće preduzetnike sa inostranim fondovima. Novac postoji, ali je potrebno pronaći način da se privuče. Jedan od tih načina jeste promocija poslovnih modela koji će biti zanimljivi investitorima iz inostranstva. Treba sistemski podsticati mlade da pokreću mala preduzeća koja će razvijati inovativna rješenja. Odličan primjer podrške start-up firmama je Inovacioni centar Banja Luka koji može poslužiti kao rasadnik za slične poduhvate u drugim sredinama", dodala je.

"Privreda zasnovana na privrednim granama koje donose sitne profite društvo dugoročno gura u siromaštvo. Potrebno je izabrati najvažnije oblasti u koje treba ciljano ulagati, što je traumatičan, ali nužan korak.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo koordinisaće izradu Strategije pametne specijalizacije koja će identifikovati maksimalno pet oblasti koje će biti pokretač razvoja Republike u budućnosti. Za sada razmatramo oblasti proizvodnje hrane, energetiku, metaloprerađivački sektor i kreativnu industriju, uz informaciono-komunikacione tehnologije koje su horizontalno integrisane u svim sektorima. 

Ukratko, naš zajednički zadatak je da u narednom periodu mudro gradimo sistem podrške preduzetništvu kroz primjenu inovacija svjetskog kvaliteta koje će moći da se komercijalizuju u našoj privredi, ali i da se pojavi kao partner inostranoj privredi.

Ovaj forum odlična je prilika da se suočimo sa teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, da razmjenimo primjere dobre prakse i da jedni drugima pomognemo u procesu prilagođavanja. Republika Srpska je otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa.

Vjerujući da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove, želim svim učesnicima poželjeti srećan i uspješan rad i zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos u razradi ovih važnih tema", istakla je u govoru Željka Cvijanović.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

građanin

23.04.2019 10:11

Ovo je skup svetskih mafijaša, dogovor oko APCIGOVANJA prirodnih resursa RS.

ODGOVORITE
Name

SNSD BOT

23.04.2019 10:54

Propali forum je otvorila rodjena unuka ustaskog satnika iz NDH Peje Marica Zeljkica Biserka Cvijanovic.Fuuuuj!

Name

RE

23.04.2019 10:56

Zeljkica je sva nervozna jer kad je krenula jutros od kuce njena dva sina narkomana jos se nisu bili probudili od sinocne doze kokaina.

Name

Milko

23.04.2019 15:05

samo da mi neko objasni kakve veze sa ekonomijom imaju spediter Viskovic, uciteljica Biserka, teta Zora, pozornik Pero, Rajcevic i ostali ucesnici. Mora li sve biti smijurija?

Name

duduk

23.04.2019 15:06

RS je izvoznik samo radne snage elitne i to nam donosi devize od kojih se prave kuće i hrane preostali, a gro deviza je od kredita koji se operu kroz tendere režimskih tajkuna.

Name

Pzd

23.04.2019 17:01

koji forum šta posluje u Rs

Name

Dijana

23.04.2019 10:16

U astronomiji, crna rupa je naziv za objekat čije je gravitaciono polje toliko jako da nijedan oblik materije ili radijacije ne može da se otisne od nje, uključujući i kvante svetlosti za koje se smatra da imaju najveću brzinu u prirodi,[Stiven Hoking je još 1971. pokazao da horizont događaja klasične crne rupe ne može nikada da se smanji.] zbog čega objekat pri posmatranju deluje crno (odatle i naziv). Opšta teorija relativnosti crnu rupu opisuje kao mesto u kome je prostor-vreme beskonačno zakrivljeno.

ODGOVORITE
Name

RS

23.04.2019 10:37

Dakle, BiH/RS je crna rupa u Europi, a sile koje koje oko nje kruže i uvlače sve, su svetski mafijaši. Sve je ovde u opsegu crne rupe; BiH, Srbija, Crna Gora, Maćedonija...

Name

Е ето вам сад

23.04.2019 11:31

Кад је и она нешто отворила а нема ЊЕГА хвала ти боже.Свјесна је она да је ту гдје је,незаслужено јер су избори покрадени.Свјесна је и да је Вукота прави предсједник а не ОНА.Али образ????

ODGOVORITE
Name

Banja luka

23.04.2019 13:04

Samo hodate po nekim svecanostim ai presjecate lopovske vrpce a narod nema sta da jede seljanko jedna nepismena

ODGOVORITE
Name

Milojko

23.04.2019 13:26

EKONOMIJA NOVOG DOBA??? A u nas ekonomije iz 18 vijeka....a jos ko je otvara??

ODGOVORITE
Name

To

23.04.2019 15:10

Najoriginalniji opis, upravo to!

Name

Budala kao i ti

23.04.2019 13:41

Skup bezidejnih kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

re RS

23.04.2019 16:09

Ti si izgleda u svemu najcrnji, grakćeš k'o crni gavran, kakav mračnjak...

ODGOVORITE
Name

Pogled sa Skočina

24.04.2019 05:46

Može li se igdje vidjeti kakvi su efekti prošlogodišnjeg Jahorina biznis foruma..?? I ranijih godina takođe. Gdje bi se moglo naći. Sigurno je to elaborirano, na papir bačeno. Ozbiljan je to forum. A tek visoki pokrovitelji.

ODGOVORITE