Otkaz Kokoškovu u Finiksu!

Uprava Finiks Sansa uručila je otkaz treneru Igoru Kokoškovu i to posle svega jedne godine saradnje.  Igor Kokoškov smenjen posle prve sezone u Arizoni! Finiks Sansi, najgori tim lige u poslednjih pet godina, odlučili su se da potraže novog trenera. Biće im to sedmi u poslednjih osam godina.  

Košarka 23.04.2019 | 13:15
Otkaz Kokoškovu u Finiksu!
Vest koju je u ranim jutarnjim satima objavio poznati novinar Adrijan Vojnarovski, ispostavila se istinitom jer je kasnije potvrdio i generalni menadžer Sansa, Džejms Džons.

On je rekao da mu je žao što je moralo da dođe do raskida saradnje sa srpskim stručnjakom.

"Posle dugog razmatranja, odličio sam da je najbolje da krenemo u novom smeru i to pre svega kada je reč o poziciji trenera. Želim da se zahvalim Igoru na njegovom radu u protekloj sezoni i damu poželim uspeha u nastavku karijere", poručio je Džons.

Vojnarovski je prethodno napisao kako je Finik simao plan da ukaže Kokoškovu poverenje, zahvaljujući boljim igrama u drugom delu sezone, a Adrijan je dodao i da je Kokoškov "cenjeni trener, odličan taktičar, ali ipak još jedna žrtva stanih promena u Finiksu".

Kao jedan od kandidata da nasledi Kokoškova pominje se Montoj Vilijams, pomoćni trener iz Filadelfije.

Igor Kokoškov  nije više trener Finiks Sansa.

Generalni menadžer organizacije iz Arizone, Džejms Džons, saopštio je američkoj sportskoj javnosti da je 47-godišnji srpski stručnjak smenjen posle prve samostalne sezone na klupi nekog NBA tima i da će Sansi potražiti novog trenera, četvrtog od odlaska Džefa Hornaseka 2016. godine.

Sansi su Erla Votsona smenili posle 118 utakmica (33-85, 28%), Džeja Trijana posle 79 (21-58, 26,6%), a Kokoškova posle 82 meča u sezoni 2018-19 u kojoj su samo dva "davljenika" sa Istoka imala lošiji skor od Finiksa (19-63, 23,2%).

To su Njujork Niksi i Klivlend Kavalirsi, sa dve pobede manje.

Naredni trener Sansa biće njihov sedmi u poslednjih osam sezona.

Vodeći novinar mreže ESPN, Adrijan Vojnarovski, objavio je da će vlasnik Finiksa, Robert Sarver, pokušati da ubedi asistenta u stručnom štabu Filadelfije Seventisiksers, Montija Vilijamsa, da umesto Los Anđeles Lejkersa izabere njegov tim i oproba se u radu sa veoma talentovanom postavom koja bi od narednog drafta mogla da bude jača za koledž senzaciju, Zajona Vilijamsa ili, bar, Dža Moranta.

Džons je lepim rečima govorio o Kokoškovu, prvom treneru u istoriji NBA lige rođenom van granica SAD, ali i naveo da su Sansi odlučili da potraže novo rešenje. 

Pre godinu dana, u sličnom maniru kao sada sa Montijem Vilijamsom, bord vlasnika i direktora Sansa pronašao je Kokoškova u stručnom štabu Jute Džez i posle serije razgovora sa Beograđaninom odlučio da mu poveri jedan od hronično najneuspešnijih timova lige.

Kokoškov je leto pre toga sa reprezentacijom Slovenije ostvario veliki uspeh i postao šampion Evrope, potom se vratio saradnji sa prvim trenerom Jute, Kvinom Snajderom i, na kraju, prihvatio neugodan posao, ali se ispostavilo da Sarver i njegovi najbliži saradnici nisu imali strpljenja za njegov projekat duže od jedne sezone.

"Posle duge analize, odlučio sam da je najbolje da nastavimo drugačijim putem kada je pozicija našeg glavnog trenera u pitanju. Želeo bih da se zahvalim Igoru na poslu koji je obavio prošle sezone i poželim mu sve najbolje u budućnosti", navedeno je u Džonsovoj izjavi za javnost.

Finiks je prošle godine prvi birao na draftu i odlučio se za centra, Deandrea Ejtona.

Računajući od sezone 2012/13, Sansi imaju skor 199-375 i zajedno sa Orlando Medžikom najgori su tim lige u tom periodu.

"Kokoškova smatraju superiornim učiteljem igre u napadu, ali je postao samo poslednja žrtva sastava u kom ne postoji plejmejker i organizacije koja se pretvorila u groblje trenera", napisao je Vojnarovski u jutrošnjem tekstu posvećenom Sansima, podsećajući da je Srbin počeo 36 utakmica ove sezone sa trojicom "rukija" u startnoj petorci.

Poređenja radi, drugi bi u toj kategoriji bili Atlanta Hoksi koji su jedini još počinjali sa trojicom igrača "sa prve godine", ali svega četiri puta.

Kokoškov je, pored problema sa povredama najvažnijih igrača, tokom sezone imao problem i sa nedisciplinom, a prva zvezda ekipe u dva navrata javno je izražavala nezadovoljstvo i načinom na koji naš trener vodi tim i atmosferom u svlačionici. Reč je o šuteru Devinu Bukeru.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar