Na "ludi kamen" i sa 90 godina

Najatraktivniji termini za vjenčanja u maju ili septembru zakazuju se skoro godinu dana unaprijed, datumi se biraju i uz pomoć astrologa, a nisu rijetki slučajevi da su mlada i mladoženja zagazili u desetu deceniju života!

Srbija 23.04.2019 | 08:25
Na "ludi kamen" i sa 90 godina
Načelnice odjeljenja za lična stanja, vođenje matičnih knjiga i izborna prava na opštinama Novi Beograd, Savski venac i Stari grad saglasne su da oni koji nisu već odabrali termin teško da će to ovih dana moći to da učine. “Mladenačka manija” počinje, kažu, od aprila i završava se krajem oktobra.

"Krajem godine otvaramo knjigu za zakazivanje vjenčanja za sljedeću godinu. Svi termini vrlo brzo budu popunjeni. U maju nema nijednog slobodnog datuma, a za jun se još i pronađe. Međutim, važno je napomenuti da se termini popunjavaju toliko brzo da ne znači da ako je nešto slobodno sada, neće biti popunjeno već kroz sat vremena", priča za Blic Snežana Lakčević, načelnica u opštini Novi Beograd.

Astrolog bira datum

Snežana dodaje da posebno zanimljivi mogu da budu datumi kao što su 14. februar ili 1. maj, ali i da mladenci uglavnom biraju datume koje za njih imaju posebno značenje.

"Dešavalo se da mladenci odaberu datum kada je jednom od njih rođendan ili žele da sklope brak na dan kada su se upoznali ili na godišnjicu veze. Bilo je i zahtjeva da prema savjetu astrologa zakazuju vjenčanja. Kod nas su vjenčanja samo vikendom, te se trudimo da uskladimo sve ako je moguće. U ovom periodu bude i deset vjenčanja, što je dosta", objašnjava Lakčevićeva.

Vjenčanje “veterana”

Sagovornica Blica otkrila nam je i jedan veoma zanimljiv podatak. Naime, njen kolega je 2018. vjenčao par na Novom Beogradu – mladoženja je imao čak 94 godine! Koleginica načelnice u opštini Stari grad Vesne Galović Marković je prije dvadesetak godina takođe vjenčala mladoženju starijeg od 90 godina. 

"Mladoženja je, kako je koleginica tada provjerila, bio pokretan i razuman. Imao je 92 godine, a mlada 58. Matičar mora da procjeni, sačinjava se zapisnik koji on mora dobro da protumači. Ako neko želi da sklopi brak da bi ostvario određenu korist, on tako nešto ne može da odobri", objašnjava načelnica.

Ljekarske provjere

U opštini Savski venac nedavno su vjenčani mladenci koji su nezvanično prvi kada je u pitanju razlika u godinama.

"Najstariji mladoženja koji je vjenčan u našoj opštini ima 71 godinu, a njegova supruga 45, što daje razliku od 26 godina. U slučaju velikih razlika konsultujemo se sa Gradskom upravom, a nekad i sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu", objašnjava Gordana Milanović.

Svadba u Zoo-vrtu

Beograđani su nekada mogli da biraju gdje će sklopiti brak, pa su zabilježena vjenčanja i na mjestima kao što su zoološki vrt ili balon. Danas to više nije moguće, a da biste se vjenčali kod kuće, morate da dostavite medicinsku dokumentaciju.

"To su najčešće trudnice, ljudi u godinama ili nepokretni", navodi Snežana Lakčević.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ok

23.04.2019 07:20

Nek se vole ljudi

ODGOVORITE