ITA: Atalanta preko Napolija prema LŠ!

Iz 1 u 2 u Napulju – veliki korak Atalante u borbi za LŠ.  Fudbaleri Atalante pobedili su Napoli 2:1 posle velikog preokreta na San Paolu u poslednjem meču 33. kola Serije A.  Fer-plej potez i pogodak Mertensa obilježili prvo poluvrijeme u Napulju, ali Atalanta je u nastavku golom Zapate i Pašalića stigla do potpunog preokreta i četvrtog mjesta na tabeli.  Zapata se osvetio Napulju, neka se Liga šampiona zaigra u Bergamu! Boginja provincije slavila na San Paolu i izjednačila se sa četvrtoplasiranim Milanom - 2:1.

Fudbal 22.04.2019 | 21:45
ITA: Atalanta preko Napolija prema LŠ!
Domaćin je poveo preko Drisa Mertensa u 28. minutu, ali je doživeo potop u drugom poluvremenu.

Gosti iz Bergama su nokautirali Napolitance u poslednjih 20 minuta, pogocima Duvana Sapate i Marija Pašalića.

Iličić je režirao izjednačenje u 69. minutu, da bi deset minuta pre kraja strelac Sapata upisao i asistenciju na San Paolu.

Napoli je diktirao ritam igre, ali su se domaći igrači ispromašivali pod Vezuvom. Sjajne prilike propustili su Kaljehon, Mertens i Milik kojem je lopta zaustavljena na gol liniji.

Atalanta se velikom pobedom posle dva remija u nizu izjednačila sa Milanom na deobi četvrte pozicije koja vodi u Ligu šampiona.

Oba tima imaju po 56 bodova, ali ih u stopu prati Roma sa 55, a borbu za elitu dodatno komplikuju Torino sa 53 i Lacio sa 52 boda, pred poslednjih pet kola sezone.

S druge strane, Napoli nije previše ugrozio svoju drugu poziciju, jer ima šest bodova više od Intera.

Srpski reprezentativac Nikola Maksimović je propustio ovaj poraz Napolija zbog povrede.

U sledećem kolu Napoli gostuje Frosinoneu, dok Atalanta čeka Udineze.

Sada je svima jasno: Atalanta može do Lige šampiona! A ako na kraju i uspe u tome biće apsolutno zasluženo. Boginja provincije večeras je posle preokreta savladala Napoli na San Paolu i izjednačila se sa četvrtoplasiranim Milanom na tabeli Serije A - 2:1 (0:1).

Ekipi Đan Pjera Gasperinija je baš u ovim trenucima bila neophodna jedna ovakva pobeda, kojom bi pokazali direktnim konkurentima, a pre svega sami sebi da su sposobni za veliki podvig u samom finišu sezone.

Prvo poluvreme nije nagoveštavalo da bi ekipa iz Bergama mogla do dragocenih bodova, iako je prvu ozbiljnu priliku na utakmici propustio Alehandro Gomez. Napoli je poveo iz jedne karakteristične akcije u 28. minutu. Malkui je dobro probio po desnom boku i na pravom mestu pronašao Drisa Mertensa, koji je iz neposredne blizine matirao Golinija.

Gosti nisu uspeli adekvatno da odgovore u prvom poluvremenu, ali kao da su osetili da su u stanju da se uhvate u koštac sa protivnikom u drugom poluvremenu. Tvorac velikog preokreta bio je odbačeni sin Napulja Duvan Zapata. Igrač koji nije dobio adekvatnu šansu na San Paolu vratio se u ulozi osvetnika na San Paolu. Prvo je u 69. minutu zatresao mrežu domaćih nakon dodavanja Josipa Iličića, dok je deset minuta pre kraja utakmice bio asistent kod gola Pašalića i to na majstorski način, ostavivši loptu hrvatskom vezisti petom.

Napoli je mogao da osvoji bod u samom finišu. Kaljehon je u 88. minutu ostao sam pred golom protivnika, ali je njegov udarac na fantastičan način zaustavio Pjerluđi Golini. Jedan od ključnih trenutaka utakmice bio je i potez Andree Masijela, koji je u 50. minutu na fantastičan način sa gol-linije skinuo već viđeni pogodak Arkadijuša Milika. 

Atalanta je napravila idealan zalet za revanš meč polufinala Kupa Italije protiv Fjorentine, koji je na programu već u četvrtak, dok je na putu ka plasmanu u Ligu šampiona očekuju još orkšaji sa Udinezeom, Lacijem, Đenovom, Juventusom i Sasuolom.

Poštenje se isplatilo Drisu Mertensu, ali ne i Napoliju.

Nakon što je priznao da ga u spornoj situaciji golman Atalante nije ni dirnuo, Belgijanac je vrlo brzo stigao do pogotka, međutim, vođstvo Napolija “poništio” je Duvan Zapata pogotkom i asistencijom za veliki preokret Atalante na San Paolu.

Sjajni Kolumbijac rutinski je poslao loptu u mrežu poslije asistencije Iličića, a potom petom asistirao  Pašaliću za pobjedu Atalante protiv Napolija 2:1 u posljednjem meču 33. kola Serije A.

Atalanta se trijumfom u Napulju  bodovno izjednačila sa Milanom na četvrtom mjestu i dokazala da je definitivno kandidat za plasman u Ligu šampiona.

Gosti iz Bergama su, međutim, imali i malo sreće, jer su u većem dijelu meča bili u podređenom položaju, pa čak i morali bukvalno da vade loptu iz gola.

Ulazak Josipa Iličića u drugom poluvremenu je ipak razmrdao ekipu iz Bergama koja je postala mnogo opasnija, a u finišu čak i  imala priliku za ubjedljiviji trijumf.

Napoli je ušao bolje u meč, a veliku priliku za pogodak u 11. minutu  imao je Mertens poslije katastrofalne greške Masijela kada se našao u situaciji jedan na jedan sa golmanom Golinijem.

Belgijanac je u tom naletu pao, sudija Danijele Orsato kao da je malo zastao, ali je Mertens ustao i pokazao da kontakta ipak nije bilo.

To mu se vratilo u 28. minutu, kada je postigao pogodak poslije centaršuta Malkija i nespretne reakcije Maćinija koji je možda i sam skrenuo loptu u mrežu.

Mogao je Napoli da duplira vođstvo u 35. Minutu, međutim Golini je odbranio zicer Zjelinskom, a najbolju priliku u prvom poluvremenu gosti su imali u sudijskoj nadoknadi, kada je Ospina sjajnom intervencijom odbranio šut Papu Gomeza, a potom uhvatio loptu poslije pokušaja glavom.

Napoli će žaliti za brojnim propuštenim prilikama, posebno za onom iz 50. minuta kada je lopta prešla liniju, ali nedovoljno za pogodak.

Milik je lobovao Golinija, ali je Mazijelo u posljednji trenutak izbio loptu iz gola, nedostajalo je nekoliko centimetara da ona cijelim obimom pređe gol-liniju i sat sudije Orsata nije zapištao.

Papu Gomez bio je u novom naletu u 53. Minutu, kada se Ospina još jednom istakao, a potom je Mertens u dva navrata mogao da se upiše u strijelce. Prvo je umjesto da šutne nesebično poslao loptu za Ruiza koji je stao, a nešto kasnije sam je završio akciju ali je pogodio spoljni dio mreže.

Kazna za promašaje stigla je u 69. minutu. Josip iličić koji je ušao petnaestak minuta ranije i razigrao uspavanu Atalantu centrirao je za Duvana Zapatu koji ne promašuje sa peterca – 1:1.

Kolumbijac nije proslavio pogodak protiv svog bivšeg kluba, ali se pobrinuo da ga u potpunosti dokrajči deset minuta prije kraja.

Zapata je u šesnaesterczu petom ostavio ostavio loptu za Pašalića, koji pogađa mrežu za preokret Atalante  - 1:2.

Mogla je Atalanta u posljednjem minutu i do ubjedljivije pobjede, ali je odlično ubacivanje u peterac za Iličića u posljednjem trenutku izblokirao Kulibali.

Napoli je upisao peti poraz u posljednjih devet mečeva u svim takmičenjima, dok je Atalanta nastavila seriju odličnih rezultata.

Ovo je njen peti trijumf u posljednjih osam utakmica Serije A, uz tri remija, pa nije ni čudo što se nalazi odmah uz Milan, ispred Rome, Torina i Lacija.

SERIJA A - 33. KOLO: 

Subota

Parma - Milan 1:1 (0:0)
/Alves 87 - Kastiljeho 69/

Lacio - Kjevo  1:2 (0:1)
/Kaisedo 68 - Vinjato 49, Hetemaj 51/

Đenova – Torino 0:1 (0:0)
/Ansaldi 58/

Empoli – SPAL 2:4 (1:2)
/Kaputo 22, Traore 47 – Petanja 38 pen, 61 Flokari 44, Antenuči 88/

Kaljari – Frozinone 1:0 (1:0)
/Žoao Pedro 27 pen/

Udineze – Sasuolo 1:1 (0:1)
/Sensio 31/

Bolonja - Sampdorija 3:0 (0:0)
/Toneli 54 ag, Pulgar 69, Orsolini 83/

Juventus - Fjorentina 2:1 (1:1)
/Aleks Sandro 37, Pecelja 53ag - Milenković 6/

Inter – Roma 1:1 (0:1)
/Perišić 61 – El Šaravi 14/

Ponedeljak

Napoli - Atalanta 1:2 (1:0)
/Mertens 28 - Zapata 69, Pašalić 80/

TABELA: Juventus 87, Napoli 67, Inter 61, Milan 56, Atalanta 56, Roma 55,Torino 53, Lacio 52, Sampdorija 48, Kaljari 40, Fiorentina 40, Sasuolo 38, SPAL 38, Parma 36, Đenova 34, Bolonja 34, Udineze 33, Empoli 29, Frozinone 23, Kjevo 14*.

NAPOMENA*Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar