"Alumina" pod prismotrom

Prema našim saznanjima pokrenut je mehanizam ''4. Direktive o sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma širom EU'' (4th Anti-Money Laundering Directive - Preventing money laundering and terrorist financing across the EU) i angažovan je poseban tim finansijskih forenzičara u slučaju "Batagon - Alumina" s akcentom na "krupne ribe".

Republika Srpska 22.04.2019 | 21:19
"Alumina" pod prismotrom
Zamislite, fabrika Alumina Zvornik ima sindikat! I taj sindikat se oglasio povodom ''rješenja zvorničkog Osnovnog suda kojim se Fabrika glinice “Birač” obavezuje da fočanskoj firmi “Pavgord” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem fabrike “Alumina”''.

https://www.capital.ba/sindikat-alumine-pogubno-rjesenje-suda-u-zvorniku/

Rješenje aktivirano u petak, 19. aprila u pet do petnaest časova, neposredno pošto je Dalibor Matić obavestio Vladu RS da je transferisan novac za kupovinu potraživanja Vlade RS i po tom osnovu za preuzimanje Alumine.

Isti taj Sindikat nije se oglašavao povodom višemesečnih natpisa s jasno prezentovanim dokazima da Batagon nema poslovne reference, finansijska sredstva i bilo kakvo uporište za kupovinu potraživanja Fabrike glinice u stečaju. Odnosno, Dalibor Matić ima iste reference za kupovinu Alumine, kao i onaj lik Dragan Torbica iz humorističke serije Državni posao koju godinama emituje RTV Novi Sad.

Javnost je preko poslanika SDS u NS RS Nebojše Vukanovića i njegovog javljanja iz švajcarskog gradića Cuga bila u prilici da uživo vidi tu kancelariju iz koje se kupuje Alumina.

Takođe, svi koji su pratili zasedanja NS RS mogli su takođe da vide storiju o ''lažnom mužu'', ''lažnom biznismenu'' i ''lažnom vlasniku'' Batagona, jer u Trgovačkom registru te firme u Cugu, on nije upisan.

Na medijima se Dalibor Matić ne pojavljuje, već se dostavljaju saopštenja koja neko piše.

Građani RS bili su takođe u prilici da u TV prenosu vide potpredsjednicu Vlade RS Srebrenku Golić kako objašnjava da Vlada nije provjeravala Batagon i da nju ne interesuje ko je vlasnik te firme:

''Nisam istražni organ i nisam to istraživala, niti je Vlada Srpske ulazila u to“, kazala je Golićeva.''

https://www.rtvbn.com/3948779/prodaju-aluminu-nekim-razbojnicima-

https://www.capital.ba/vlada-rs-priznala-batagon/
 
Gospođa Golić je priznala ono što javnost RS već dugo zna, a to je da interesne kombinacije, uključujući i kriminal, nisu predmet rada istražnih organa. Uostalom, to je očigledno demonstrirano u tragičnom slučaju ubijenog Davida Dragičevića. Demonstrira se ovih dana i u aktuelnom slučaju nove preprodaje koncesije HE Bistrica, sa izvlačenjem državnog novca za Dodikove prijatelje. (Srpska dala Čičiću „HE Bistrica“ za 6,8 miliona, sad kupuje pola za 10,6 miliona KM)

https://www.capital.ba/kaldera-prodao-srpskoj-he-bistrica/
 
I pored upozorenja šefa poslaničkog kluba SDS u NSRS Miladina Stanića, da se tako ne prodaju ni semenke na pijaci, Vlada RS je prodala Aluminu Batagonu.

https://noviglas.info/2019/03/25/svajcarska-kompanija-otkupila-potrazivanja-rs-u-fabrici-birac/ 

Doduše, bilo je to uz dosta natezanja oko plaćanja. Najpre je Dalibor Matić tražio odlaganje, a pošto ga nije dobio, našao je sponzore da premosti rok plaćanja s obećanjem brzog vraćanja duga iz poslovanja Alumine.

I tako je, što su rekli Amerikanci, ''pucao u svoju nogu'', ali ne samo svoju.

Aktiviranjem finansijskih sredstava u iznosu 43 miliona KM kupuju se potraživanja Alumine. Međutim, šta je sa ostalim ugovornim obavezama Batagona prema Vladi RS koje podrazumevaju  investicije preko 150 miliona KM u razne sektore. Da li će u slučaju njihovog neispunjavanja biti raskinut Ugovor, ili su one stavljene u Ugovor tek tako, samo da bi se eliminisala konkurencija, a posle će to biti neispunjeno, i bez ikakavih konsekvenci.

Drugo pitanje je mnogo ozbiljnije.

Izvršena finasijska transakcija automatski aktivira međunarodnu istragu o poreklu novca i legalnosti njegovih tokova. Pored istražnih radnji, pod lupu su stavljena sva lica koja mogu da budu direktno ili indirektno povezana sa kupovinom potraživanja Alumine.

Prema našim saznanjima pokrenut je mehanizam ''4. Direktive o sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma širom EU'' (4th Anti-Money Laundering Directive - Preventing money laundering and terrorist financing across the EU) i angažovan je poseban tim finansijskih forenzičara.

Drugi nivo provere sprovode prekomorski istražitelji, sa posebnim akcentom na traženje ''lepljivih prstiju'' političke elite RS, posebno reprezenata RS na državnom nivou BIH. Oni, baš kao i Srbi, imaju poslovicu da ''riba od glave smrdi''.

To idejnog vođu operacije Batagon, Mileta Matića, mnogo ne brine. Njegove kombinacije su više uzdrmane novim aktiviranjem suda u Zvorniku, na naplati potraživanja koja su napravili ''Litvanski banditi''. A ti Litvanski banditi su za pljačkašku operaciju iz 2013, imali obezbeđene potpise Sonje Rubež i sadašnjih članova Upravnog odbora Alumine Radislava Filipovića i upravo Mileta Matića, koji su danas ključni insajderi Batagona u Alumini. 

Već su obezbedili kancelariju i za budućeg člana Upravnog odbora, Daliborovog oca koji treba da sa dugogodišnjim poslovnim iskustvom taksiste iz Osmaka, povede 1600 radnika Alumine u svetlu budućnost.

Novi izazovi ponovo su udružili Milorada Motiku i Mileta Matića. Sada se iz Alumine očekuje povratni udar na one koji su navodno ''preuzeli'' potraživanja od Litvanskih bandita. Taj udar ima više nivoa:

- Pisma Vladi RS, Miloradu (Dodiku) i Željki (Cvijanović) o novoj nepravdi i bezakonju

- Aktiviranje sindikata Alumine koji se tradicionalno oglašava samo onda kada su narušene poslovne kombinacije (mahinacija) Mileta Matića

- Pravno angažovanje i medijski istupi visprenog advokata Vladimira Miloševića, pravnog zastupnika Alumine i rođaka Mileta Matića

Sve u svemu, napravljen je račun bez krčmara na svim stranama. Sada se očekuje konflikt koji opterećuje Dodika zbog neispunjenog dogovora prema Stevanoviću i Pavloviću, kada su vladinim avionom išli u Kaunas da ''spasavaju RS'' i ''kupuju'' potraživanja litvanske Ukio banke. Sa druge strane, ni Batagonova kupovina Alumine nije prošla bez njegove podrške ili ''dila''.

O tome svedoči podatak da je premijer Višković apsolutno protiv operacije Batagon, kako lično, tako i zbog oštrog protivljenja bivšeg poslodavca Rajka Dukića. Nije teško pogoditi koji autoritet je jedino mogao da obezbedi njegovu potpunu kooperativnost.

Dobar dokaz je i Srebrenka Golić sa odbranom njoj nepoznatog Batagona. Kako je opšte poznato da na njenoj skali vrednosti najpre ide Dodik i sasvim je izvesno koga je zastupala u NS RS.

Na kraju, možda iz tog galimatijasa sa pljačkaškom pozadinom izađe i nešto dobro za RS.

Očigledno je da će konflikt moći da bude razrešen tek uz asistenciju stranih istražitelja. Prema našim saznanjima oni rade. Ohrabuje i činjenica da nisu zatražili saradnju Dragana Lukača i njegovog ministarstva. Isto tako ohrabruje i novi zakon kojim se Srbija obavezala da izruči svoje državljane SAD, na osnovu zahteva za učinjeni kriminal posle 2004.

Ko poznaje Amerikance, zna da oni nisu tražili aktiviranje ovog zakona bez osnova. Isto tako, poznato je ko sve od funkcionera RS ima državljanstvo Srbije i popriličnu imovinu u Beogradu.

U zakonu koji je Narodna Skupština Srbije potvrdila početkom 2019, stoji:

''Prema ovom, novom ugovoru strane ugovornice se obavezuju da će, pod uslovima predviđenim ovim ugovorom, na molbu izručivati jedna drugoj lica koja se gone zbog krivičnog dela, odnosno radi izricanja ili radi izvršenja izrečene kazne, za krivično delo za koje se može vršiti izručenje.

Izručenje radi krivičnog gonjenja dozvoliće se samo za krivična dela za koja je, kako prema pravu države molilje, tako i pravu zamoljene države, propisana kazna zatvora duže od jedne godine ili teža kazna.''

Kladionice još ne primaju uplate za ime prve osobe koja bi mogla da bude izručena prema ovom zakonu. Možda uskoro počnu?

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Nikola

22.04.2019 19:26

Opa Đurđa...sve jasno kao dan!!!

ODGOVORITE
Name

Veze nema

22.04.2019 20:05

Dodik garant veze nema o svemu.Dje će on s javnom kućom poslovati.Na pijaci da al' s javnom kucom ne!?

Name

Ludnica

23.04.2019 07:37

Sta je ovo.Kad su Litvanci krali Evropa nije prismatrala.Samo nam Micka prismatraju.

Name

Re

23.04.2019 08:31

I sada su ,,Litvanci“. Ne muti vodu i odakle onda znaš da je Micko u pitanju. Pokuše da žrtvuju RS i plašim se toga. Oko Alumine je sve jasno, al dokle će banda koja je sve to radila sjedeti u upravnim odbora? Iznešene su milijarde u sive zone i novac iz RS se samo odliva kanalima, dok mi živimo od kredita i poreza.

Name

Batagon (BG)

23.04.2019 08:58

Napred omladinci!

Name

SALE SLOVENAC

23.04.2019 09:30

NIKO NEJMA STO SRBIN IMADE

Name

Ni...

22.04.2019 19:28

Ne kažu uzalud,možeš kako hoćeš,al' nemožeš dokle o'ćeš!?

ODGOVORITE
Name

Joja

22.04.2019 20:00

Šta sada, zasto su se zaduzivali zasto nisu placali , meni je RAOP iz Lukavice ostao duzan 15 000 km to su moje plate moje pare posteno zaradjene imam tuzbu dobijenu ali para nema neki su naplatili neki nusu sramota SVAKA CAST PAVGORD NAPLATI SVOJE

ODGOVORITE
Name

Ha

22.04.2019 21:54

Vise je to tvoje nego Pavgord-vo!!! Polupismenjaku dirigovani

Name

RiTE Ugljevik

22.04.2019 20:06

I RiTE Ugljevik isto ceka.

ODGOVORITE
Name

Andjeo

22.04.2019 20:18

Samo pare,pare,pare. Sve lopov do lopova.Ima li i jedna druga stvar o cemu oni razmisljaju? A ni ovaj "vrh" Alumine nije sjajan. Koliko su auta i stanova kupili svojim kurvama po upravi? Zao mi samo postenog naroda i dobrih radnika.Mozda i treba da potone kao brod zbog nekih, da ostanemo bez posla , da izazovemo neki manji rat, pa neka ide vise sve u k....

ODGOVORITE
Name

Gergely

22.04.2019 20:37

Dodo ce samo pojacat dozu Srbovanja,zna ona sta pali kod svoji podanika i stvar se brzo zaboravlja.

ODGOVORITE
Name

re

22.04.2019 21:52

već je krenuo na hapyju

Name

Žana

22.04.2019 21:07

Dvije vijesti u jednom danu,prva da su nam djeca gladna, a druga da je opet jedna u nizu pronevjera i mučiki nezasitne vladajuće elite izašla na vidjelo.To samo govori da je moral u RS vec davno postao apstraktna imenica.

ODGOVORITE
Name

Pumpari

22.04.2019 21:21

Rudnik Ugljevik ne radi, nema goriva bruka i sramota

ODGOVORITE
Name

Milko

23.04.2019 01:36

cini mi se da ce BiH brzo u NATO. Krenuli su na Dodika a on ce i rodjenu mater prodati ako treba.

ODGOVORITE
Name

U registraturi

23.04.2019 07:14

Ferkonja je vec sve prodao!

Name

razumio

23.04.2019 09:01

Ne treba samo posmatrati! Treba ponekad i namignuti.

ODGOVORITE
Name

Dijana

23.04.2019 09:33

ja i Siniša tu ništa nemožemo...kupila sam stan, ali ako Viško nebude radio ja sam nadrljala.....

ODGOVORITE
Name

mix

23.04.2019 09:35

Pa Maticu i pise neko saopstenja za javnost posto je on momak koji je zavrsio srednju skolu u Karakaju kod Zvornika sa prosjekom 2.4!

ODGOVORITE
Name

Radnik Alumine

23.04.2019 11:46

Digla se frka oko tog zakona tj. "istrage", a to se desava stalno kad neko prebacuje preko 15,000 KM sa racuna. Nije to neka velika frka niti novina, to se stalno desava. Protiv sam prodaje Alumine, cak i da je sve legalno, ona vredi bar 2 milijarde, a prodaju je ni za sta. Neka mulja jeste, ali ovo "pod prismotrom", sigurno je ona otkako je postala, jer sigurno imaju vece transakcije od 15 hiljada svaki dan. Cudo ne pogledate da se kupovina nečeg plaća, a ne obecas da ces uloziti u tada vec svoju firmu. Kao da "prodas" nekom svoje auto pod uslovom da novi vlasnik redovno sipa gorivo, nema nikakvog smisla. Firma koja zaradjuje pola milijarde godisnje mogla se stvarno prodati za pare i ako im je vec stalo da "novi vlasnik sipa gorivo redovno u svoje auto" mogli su to cisto onako ubaciti uz ugovor o prodaji, a ne da to bude glavni dogovor.

ODGOVORITE