Priča: Prelomno ljeto za Indijanu...

Dobili metlu od Bostona, odlazi im više od pola ekipe! Serija protiv Bostona pokazala čelnicima Pejsersa da moraju dobro razmisliti kako će ući u sledeću sezonu.

Košarka 22.04.2019 | 20:15
Priča: Prelomno ljeto za Indijanu...
Indijana je prva ekipa koja je ispala iz doigravanja. Boston je 'metlom' počistio Pejeserse iz plej-ofu u nedelju uveče i tako okončao put ekipe koja je pre nepune dve godine proglašavana velikim kandidatom za "rebuilding" ekipe koja je pokazala da su sva ta predviđanja bila potpuno proglašena, ali i ekipe koja pred sobom ima jako teško leto u kojem će uprava imati puno posla.

Kada je posednjeg dana juna 2017. Indijana poslala Pola Džordža u Oklahomu u zamenu za ViktoraOladipa i Domantasa Sabonisa, izgledalo je kao da će Pejsersi nekoliko godina biti van plej-ofa. Džordžje bio poslednji igrač koji je ostao iz one ekipe koja je dve godine zaredom (2013. i 2014), igrala finale Istoka protiv Majami Hita - ranije su otišli Dejvid Vest, Lens Stivenson i Džordž Hil, a gde se izgubio RojHibert još uvek nikome nije poznato. Džordž je u trenutku odlaska u Oklahomu bio jedan od najboljih igrača lige, a Tander je u drugom smjeru poslao Oladipa, igrača koji jeste bio 2. pik na draftu 2013, ali koji se nije proslavio ni u Orlandu ni u Oklahomi; te Sabonisa koji je pokazao potencijal, ali se nije od njega očekivalo puno toga. Njih dvojica su došli u ekipu koja je imala mladog Majlsa Turnea kao igrača oko kojeg se može graditi ekipa, ali ne i puno drugih zanimljivih igrača. Uglavnom su to bili košarkaši koji su u Indijanu došli da spasu karijeru ili nisu uopšte želeli da budu tamo, ali su morali. Nije izgledalo kao ekipa koja može da igra važnu ulogu u NBA ligi.

Ali svi smo se, jer sam i ja bio među onima koji im nije verovao, prevarili. Indijana je prošle sezone bila najugodnije iznenađenje lige – Oladipo je pokazao da su za njegov zastoj u razvoju krivi treneri i okolnosti u klubovima u kojima je ranije igrao, a trener Nejt Mekmilan je sjajno posložio ekipu oko njega. S Tarnera je skinuo pritisak da mora postati franšizni igrač pa mu je omogućio miran razvoj, a ostatakekipe je školski lepo posložen. Tadeus Jang je doneo veteransku prisutnost pod koševima, Daren Kolinos isto to na poziciji plejmejkera, a posebna priča je Bojan Bogdanović. Hrvatski reprezentativac je u ranijim epizodama u Bruklinu i Vašingtonu pokazao da i te kako jeste NBA igrač, ali smo ga do Indijanesvi smatrali prilično jednodimenzionalnim šuterom. Ali, pod Mekmilanom je dobio priliku da radi i druge stvari, razigrava, skače, 'vuče' kontre, a trener ga je sistemski znao odlično 'sakriti' u obrani gde popularni 'Babo' oduvek ima problema. Malo po malo, i Bogdanović je postao nezamjenjiv kotačić uekipi Indijane koja je lani ispala u prvom krugu, ali tek nakon sedam utakmica protiv LebronovogKlivlenda.

Uoči ove sezone svi su Indianu smatrali ozbiljnom ekipom, a oni su to i pokazali, posebno u prvom delu sezone kada su bili pri vrhu napada. Izgledalo je kao da Pejsersi mogu pomutiti račune četvorki (Milvoki, Toronto, Filadelfija, Boston) koja je nameravala preuzeti tron upražnjem odlaskom Kralja u Lejkerse, ali onda se dogodila Oladipova povreda. Krajem januara on je povredio desno koleno i tako završio sezonu, a s njime su otišle i sve ambicije Indijane.

Ali, i bez Oladipa su Pejsersi u regularnom delu sezone pokazali odlične igre. Mekmilan je brzo presložio kockice, Bogdanović je postao glavni igrač ekipe, a sve zajedno je odlično izgledalo na terenu. Mogla jeIndijana imati i prednost domaćeg parketa u doigravanju, ali ih je Boston pobedio u ključnoj utakmici itako najavio ono što ćemo gledati u plej-ofu. A gledali smo klasičnu demonstraciju sile – Seltiksi su punotalentovanija ekipa koja može zaustaviti sve karike Pejsersa koji realno nisu imali priliku da dođu barem do jedne pobede. U četvrtoj utakmici su bili koliko-toliko blizu, ali je Boston odigrao prave poteze svaki put kada je trebalo.

Upravo je ova serija protiv Bostona pokazala čelnicima Indijane da moraju dobro razmisliti kako će ući u sledeću sezonu. Jasno je da su Oladipo i Tarner glavni igrači ekipe i oko njih treba graditi ostatak rostera, a dobro je da obojica imaju prihvatljive ugovore. Oladipo će zaraditi 21 milion dolara u sledećoj sezoni i isto toliko u 2020./21., a Tarner od sledeće sezone ulazi u novi, četverogodišnji ugovor po kojem svake godine uzima 18 miliona dolara. Na ugovoru su im još Domantas Sabonis i Eron Holidej, obojica naruki zaradi, ali nakon njh je – rupa. Svim ostalim igračima ugovor je praktično istekao u nedjelju. OK, u igri su još Ti Džej Lif i Dag Mekdermot, ali njih dvojica nisu važni faktori. Mekdermotovih gotovo pa 15miliona dolara do leta 2021. su opterećenje za solari kep.

Bojan Bogdanović, Tadeus Jang, Daren Kolison, Vesli Metjuz, Kori Džozep i Tajreke Evans. To su igrači oko kojih čelnici Indijane treba da odluče hoće li im ponuditi novi ugovor. Mesta na solari kepu imaju, trenutno su na oko 60 miliona dolara za sledeću sezonu, ali trebaju da budu oprezni kako će novac potrošiti.

Ono što je sigurno jeste da je Bogdanović prva meta uprave Pejsersa. Hrvatski košarkaš je zaista važna karika i zaslužio je bogati ugovor od najmanje 45 miliona za sledeće tri sezone. Pejsersima bi teško palo da ga moraju menjati jer je Hrvat jako važan kao izduvni ventil njihovog napada kojeg predvodi Oladipokao šuter s jako stabilnim postocima šuta. Možda su mislili kako će Mekdermot, koji je u NBA ligu došao kao dobar šuter, preuzeti Bogdanovićevu ulogu u ekipi, ali se ove sezone pokazalo kako on nije dorastao ovom zadatku.

Ako je Bogdanović 'zicer' za ostanak u ekipi, onda je oko svih ostalih igrača mnoštvo upitnika. Jang ima tek 30 godina, ali i 12 sezona iza sebe. On donosi stabilnost pod košem na obe strane parketa i ako bi ga se moglo dobiti za desetak miliona po sezoni i to na maksimalno dve sezone, onda bi ga trebalo zadržati. Ali, s obzirom na 'kilometražu' koju je do sada odradio, oko njega ipak treba biti oprezan. Jangse dobro uklapa s Tarnerom, ali se Indijana nikako ne sme previše vezati uz njega.

Vezati se nikako ne sme za Kolisona koji je zahvalan igrač, ali nije plejmejker plej-of ekipe što se najbolje pokazalo u ovoj seriji s Bostonom. Pali su Kolisonu brojevi u praktično svim kategorijama, a nikako nije mogao odgovoriti na pritisak protivničkih igrača. Kako je Oladipo praktično plejmejker ekipe kada je na parketu, Kolison je potreban samo kao šuter što nije loše radio, ali je pitanje koliki će on ugovor tražiti. Ima 31 godinu, na njegovoj poziciji Indijana ima Holideja koji je pokazao neke bleskove i Pejsersi treba da budu jako oprezni sa Kolisonom.

Možda bi bilo rešenje tražiti neko pojačanje na toj poziciji, a jedna od ideja je Teri Rozje koji će na leto biti ograničeni slobodni igrač, ali koji nema budućnosti u Bostonu ako Kajri Irving ostane u ekipi. Rozje bidoneo povećanje talenta u ekipi Pejsersa i prvi potez ovog ljeta bi im bio da mu ponude jedan veliki ugovor pa neka Boston odluči šta će raditi sa njim.

Metjuz, Džozep i Evans nisu važni za širu sliku ekipe. OK, Metjuza bi valjalo zadržati, ali teško je predvidjeti koliko će on tražiti. On donosi stabilnost na obe strane parketa, ali možda bi Indijana mogla podići visinu talenta i na toj pozicijici. Na listi slobodnih igrača na toj poziciji zanimljiva su imena DenijaGrina, Džeremija Lemba ili Terensa Rosa. Treba uzeti u obzir da će, povratkom Oladipa, Metjuz ili njegova zamena pasti na poziciju igrača s klupe, a ovaj trojac bi tu ulogu mogao i prihvatiti. Evans iDžozep ne bi trebalo sledeće godine biti deo ekipe.

Indijana zaista ima puno posla ovog leta. Verujem da su Leri Bird i ekipa već napravili prve nacrte ekipeza sledeću sezonu, a sada ostaje da se vidi kako će se sve to rasplesti. Pomalo neočekivano su dobiliekipu koja može biti pri vrhu Istoka. Sada je treba tu i ostaviti.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar