Kako je pobijedio rak deb. crijeva

- U meni se probudio neki inat, riješio sam da živim, da ću pobijediti bolest mada tada nisam uopšte znao ni kada, ni kako. Čak i da ću o mojoj pobijedi napisati knjigu iako nikada nisam pisao.  

Srbija 22.04.2019 | 08:42
Kako je pobijedio rak deb. crijeva
Nema tog čovjeka koji će ostati miran kad sazna da boluje od raka, ali poslije prvog šoka na njemu je da odluči kako će se boriti sa tim. 

Lozničanin Vladan Gligorić (41) saznao je prije pet godina da boluje od raka debelog crijeva i odmah je, kako kaže, riješio da pobijedi bolest.

Uprkos dijagnozi koja bi mnoge obeshrabrila toliko je bio uvjeren u uspjeh da je donio i odluku da napiše knjigu o tome, mada se nikada nije time bavio, i dao joj, prije operacije i početka liječenja, naslov “Kako sam ja pobijedio rak”, piše Blic.

Gligorić priča da se nije osjećao dobro, a onda je saznao da boluje od raka debelog crijeva. Poslije pregleda na VMA saznao je i da je bolest zloćudna, u metastazi, da je stigla do pluća tako da se borio sa dva raka istovremeno.

– Laknulo mi je kada sam saznao šta mi je, jer sam znao s čim se moram suočiti. U meni se probudio neki inat, riješio sam da živim, da ću pobijediti bolest mada tada nisam uopšte znao ni kada, ni kako. Čak i da ću o mojoj pobijedi napisati knjigu iako nikada nisam pisao. Imao sam vjerovatno i mnogo sreće jer sam na VMA naišao na prave ljude, a dr Saša Perić, vrhunski gastroenterolog, bio je prva veza sa mojim liječenjem, ozdravljenje je krenulo otkako sam ga upoznao. Danas sam dobro i sada želim da objavim knjigu koju sam napisao za nekoliko meseci, a završio je pre dve godine – kaže Gligorić.

Kada je saznao za bolest bilo mu je, priča, izuzetno važno da čuje da je neko preživio, da sazna tuđe iskustvo, da sa nekim popriča o tome. Ljude saznanje da je rak smrtonosan obeshrabri, predaju se odmah misleći da nema nade, ali moraju vjerovati da bolest može biti pobijeđena, objašnjava on. 

Vjera u uspjeh, natjerala ga je da napiše knjigu “Kako sam ja pobijedio rak”

– Trebao mi je primjer koji će me ohrabriti. Hvala bogu ima takvih i hvatao sam se za njih, a sada i ja to mogu biti nekome. Knjigom želim poručiti da je rak izliječiv, da prosto nema pravila, svaki slučaj je zaseban, ali samo ako nema predaje bez obzira koliko sve to nije uopšte lako. Nisam u knjizi pisao nikakve recepte kako se izliječiti, jesti ovo, piti ono, ovo je moja priča koja možda nekoga motiviše, da mu snage da se bori i pobedi – priča on.

Rukopis su pročitali njegovi prijatelji koji su ga ohrabrili da objavi svoje “pisanije”, za šta sada Gligrić skuplja novac.

– Vjerujem da je čoveku lakše kada shvati da nije sam i da ima neko ko ga razumije i podržava, a znam koliko je meni to značilo uz veliku podršku moje porodice – kaže čovjek koji je odlučio da pobijedi opaku bolest i pobijedio je.

(Srpskainfo) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Re

22.04.2019 07:36

Gdje ima vijeka ima I lijeka

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

22.04.2019 07:48

Svaka cast i samo naprijed. A bilo bi lijepo da svoje iskustvo podijelite sa gosp. Darkom Ilicem. Dobro bi mu doslo, jer i njemu zelimo dug zivot.

ODGOVORITE
Name

Be ba

22.04.2019 11:15

E bas ce njemu da posalje recept za vjecnost

Name

Marija

22.04.2019 18:14

Pa sto ne napisa sta si koristio verujem mnogima bi bilo od koristi.Hvala Bogu da si ozdravio.

ODGOVORITE