"Vlasti RS su ograničavale slobodu okupljanja ali i izvještavanje o protestima"

"Vlasti su ograničavale kako slobodu okupljanja tako i izvještavanje o protestima", navodi se u izvještaju Reportera bez granica. Upućen je poziv parlamentu Republike Srpske da odbaci predložene amandmane na zakon o javnom redu i miru koji bi kaznio novinare koji "ometaju" policijske operacije.

Republika Srpska 19.04.2019 | 19:31
"Vlasti RS su ograničavale slobodu okupljanja ali i izvještavanje o protestima"
U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji se bavi pitanjem medijskih sloboda širom svijeta, Bosna i Hercegovina je zauzela 63. mjesto od ukupno 180 država.

Polarizovana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila je neprijateljsko okruženje za slobodu medija, navodi se u izvještaju Reportera bez granica. 

Uredničke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje su sve očitije. 

Novinari su napadnuti zbog svog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu. Tužbe za klevetu političara često služe zastrašivanju novinara i odvraćaju ih od obavljanja posla. Koncentracija vlasništva nad medijima je izvor zabrinutosti, posebno zato što vlasništvo nije transparentno. 

Uslovi za zapošljavanje novinara su neizvjesni: zaposleni su na kratke ugovore i malo su plaćeni.

Izvještavanje je nedavno opstruisano u Banjaluci u vezi s protestima zbog neobjašnjive smrti mladića Davida Dragičevića, koji traju već mjesecima, rečeno je u izvještaju.

"Vlasti su ograničavale kako slobodu okupljanja tako i izvještavanje o protestima" navodi se u izvještaju Reportera bez granica.

Reporteri bez granica su pozvali parlament Republike Srpske da odbaci predložene amandmane na zakon o javnom redu i miru koji bi kaznio novinare koji "ometaju" policijske operacije.

Izmjene i dopune pomenutog zakona su loše formulirane i ugrozile bi rad novinara, ograničavajući slobodu informisanja, navode Reporteri bez granica. 

Prema predloženim amandmanima novinari bi mogli biti kažnjeni do 750 evra i osuđeni na zatvorsku kaznu za do 60 dana ako su bez prethodnog dopuštenja fotografisali ili snimali policajce ili druge javne službenike koji obavljaju službene dužnosti.

Iako se u obrazloženju kaže da je njihov cilj  da se što jednostavnije utvrde preciznije kazne za kršenje zakona o javnom redu, Reporteri bez granica su zabrinuti zbog nejasnoća prijedloga i neuspjeha vlade da pruži bilo kakvo objašnjenje o tome što znači „narušavanje i opstruisanje rada službenika."

U praksi, predloženi amandmani bi policiji i drugim službenicima dali nerazmjerna diskreciona ovlaštenja za kažnjavanje novinara. Protivljenje amandmanima je sve veće zato što su mnogi novinari bili hapšeni ili uznemiravani, dok su pokrivali protest „Pravda za Davida“ zbog pogrešne istrage o smrti mladića, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

"Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da odbaci ove amandmane, koji krše međunarodne standarde i predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izvještavanja", izjavila je Pauline Adès-Mével, šefica Ureda Europske unije i Balkana za članstvo u Reporterima bez granica. "Uloga novinara u cijelom svijetu je da izvještavaju o javnom interesu bez potrebe za prethodnom suglasnošću policije ili bilo kojeg drugog javnog tijela." navela je ona.

Kada su u pitanju države u okruženju, dodajmo da Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija 90. mjesto, a Crna Gora čak 104. mjesto u ukupnom poretku. Slovenija se nalazi na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.
 
(Buka)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

XXL

19.04.2019 18:33

STRASNOOOOOO.

ODGOVORITE
Name

Горан

20.04.2019 08:20

Па не може баш да се ради против државе српског народа, Републике Српске, све што некоме падне на памет. Мора неки ред да се зна, побогу.

Name

Direkt

20.04.2019 11:26

Naravno da moze! Pogledaj Dodika i njegovu ekipu: zdravstveni fond unisten pa prebacen na budzet, penzioni fond unisten pa prebacen na budzet, privreda pod sve vecim porezima, javna preduzeca u gubicima, borci umiru cekajuci povecanje znacajnije od 2-3 posto, penzioneri takodje, mladi odlaze, namjenska industrija svedena na pokazivanje mini kamion-tenka dizajniranog za nasilno razbijanje demonstracija, javni servis u velikoj banani, skupe javne nabavke, represivna policija. Dobro je Arcibald Rajs rekao: "Cujte Srbi! Cuvajte se sebe.".

Name

Me

19.04.2019 19:08

Diktatura, dokle?.? Dok nas sve nepobiju,ili istjeraju is ove zemlje.. ustanak, I nista drugo nas nece spasiti,.

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2019 21:07

Dok ne pobijemo gamad i ne protjeramo i kad ostanu posteni ljudi koji CE zivjeti öd svog rada i posteni koji cijene svoju policiju svoju drzavu i zrtve sto dadose zivote za drzavu RS dotle cemo vas gonit sekto

Name

Direkt

20.04.2019 22:10

Dragan Lukac protiv Davora Dragicevica. Bivsi borac protiv bivseg borca. Na sta to lici?

Name

brecalo

19.04.2019 19:14

To je stvarnost kod nas sta nas jos ceka neka nam je bog na pomoci

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2019 21:10

Posteni gradjani znaju Sta ih ceka mir i dostojanstvo zivot bez straha öd policije jedino vi lopovi sekta nemate mira

Name

Suco

19.04.2019 23:00

U svim REVOLUCIJAMA se islo silom na silu.Drugacijeg nacina nema da uspijes.Znaju oni sta rade narodu pa se pokrivaju zakonom koju predlaze i usvaja kadija.Jadan je ovaj narod,borci sta su dozivjeli.

Name

Kiza

19.04.2019 19:39

Republika srpska tone pod teretom mafije.

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2019 21:11

RS je samo Jos Jaca her samo vas pregazili sekto

Name

"0"

20.04.2019 06:10

Ako su sekta narod, onda ga treba protjerati, sram vas bilo poganih riječi. Glasanje za Nacrt zakona je bilo, samo 2 poslanika protiv, znamo koji su, ali zaista je zakazala opizicija, koja je bila uzdržana, njih 19. Krajnje je vrijeme da opozicija bude ono što i treba, džaba im parole i šuplle priče, potonuli su, ali skroz. Samo čast Vukanoviću i Stanivukoviću, ostali su "0", bezvrijedni, bezlični, bez dostojanstva i odgovirnosti prema glasačima.

Name

ZA DIKULJU

19.04.2019 19:47

KAD DIKULJA UMISLI DA JE NEKAKAV PREDSJEDNIK TAMO NECEGA PRAVDA ZA DAVIDA

ODGOVORITE
Name

cups

19.04.2019 20:00

Da li ce neko prihvatiti odgovornost za takvo postupanje ?

ODGOVORITE
Name

analiticar

19.04.2019 20:15

Zato ce vam Dodik i Vucic napisat jedinstven Bukvar,sta ce vam okupljanja i protesti.oni se brinu za Srbe u Srbiji i regionu.

ODGOVORITE
Name

Suco

19.04.2019 23:07

Ne mjesajte babe i zabe.U Srbiji protestuju lopovi i tajkuni ,jer im Vucic ne daje da pljackaju drzavu,a kod nas se narod bori protiv pljacke naroda,ugrozavanja osnovnih ljudskih prava,kriminala korupcije.itd.itd.

Name

Tragi-Komedija

19.04.2019 20:19

Eh, da sam imao ovakav sljem u ratu nebi dobio geler u glavu od koga mi danas trne lijeva strana a i nogu malo zabacujem, a ovome milconeru sluzi da bi nosio nekog mrsavka.

ODGOVORITE
Name

Moj narode kakviste vi takvi su vam politicari.

21.04.2019 06:24

Ako narode mislite da vam bude bolje pocnite raditi . U¨svakoj drzavi mora da postoji red i rad. Kod nas sve fali. Sve eksperti a drustvo u govnima do grla.

ODGOVORITE
Name

Austrija

21.04.2019 13:49

Tako je kad nepismeni vode narod

ODGOVORITE