LŠ: Spektakl na Etihadu - Siti eliminisan!

Totenhem u polufinalu na Ajaks! Fudbaleri Mančester sitija eliminisani u četvrtfinalu Lige šampiona, pošto su pred domaćom publikom pobedili Totenhem sa 4:3.  Siti - Spursi: Igraće se fudbal, ovo se ponoviti NEĆE! U jednoj od najspektakularnijih utakmica u istoriji fudbala videli smo bukvalno SVE. Pet golova za 20 minuta, preokret Sitija za prolazak, gol Spursa koji garantuje polufinale, pa radost u 93. zbog gola Sterlinga. A onda VAR i ofsajd! Od ovoga može da se rikne! Božji kuk ili ruka? Totenhem izbacio Siti posle sedam golova i dva VAR-a! Triler za srčani udar u četvrtfinalu Lige šampiona!

Fudbal 17.04.2019 | 23:38
LŠ: Spektakl na Etihadu - Siti eliminisan!
Totenhem će u u polufinalu igrati protiv Ajaksa, dok će se u drugoj borbi za finale sastati fudbaleri Liverpula i Barselone.

"Građani" nisu uspeli da se plasiraju pobedom, jer su u prvom meču poraženi sa 1:0, pa su tako zbog pravila gola u gostima završili učešće u eliti.

Na početku utakmice videli smo neverovatan rasplet, pošto je viđeno čak četiri gola za 11 minuta, odnosno pet za 21.

Prvi do vođstva došli su domaći fudbaleri, pošto je Rahim Sterling majstorskim udarcem u dalji ugao savladao Ljorisa. Igrao se četvrti minut.

Samo tri minuta kasnije Son je kaznio lošu rekaciju odbrane Sitija. Južnokorejac je uputio šut ka sredini gola, ali je Ederson bio loše postavljen i lopta je od njegovih nogu završila u mreži.

Bio je ovo šok za Siti, ali kako tek onda opisati ono što se desilo u desetom minutu. Ponovo je odbrana "građana" očajno reagovala i ponovo je Son bio strelac.

Samo što su izveli udarac sa centra, fudbaleri Mančester sitija postigli pogodak za izjednačenje. Aguero je sjajno asistirao ka Bernardu Silvi, koji je lukavim udarcem savladao Ljorisa.

Imali su "građani" sreće, pošto je lopta zakačila Rouza, promanila pravac i prevarila francuskog golmana.

Obe ekipe su malo smirile igru u nastavku, međutim deset minuta kasnije Siti postiže novi gol. De Brejne je odlično ubacio loptu koja je prošla kroz kazneni i došla do druge stative, gde se nalazio Sterling, koji ju je samo prosledio u mrežu.

Do kraja poluvremena nismo videli golove, niti neke stopostotne šanse, pa se na pauzu od petnaest minuta otišlo sa rezultatom 3:2 za Siti.

Nastavak nam je doneo još uzbuđenja. "Građani" prave veliki pritisak na početku i to im se isplaćuje u 59. minutu. De Brejne je sjajno prošao, potom dodao loptu do Aguera, koji je snažnim udarcem savladao Ljorisa. Siti je od ovog trenutka imao rezultat za plasman u polufinale.

Ekipa Pepa Gvardiole nije želela da čuva rezultat, nastavila je sa napadima, ali nije uspela da postigne gol. Na njihovu nesreću, primili su ga u 73. minutu. Tripije je centrirao iz kornera, a Ljorentea je lopta pogodila u kuk i tako ušla u gol.

Sudija Džunejt Čakir morao je da ode do ekrana za VAR, pošto je lopta prvo zakačila u ruku Španca, a potom u kuk. Kako nije bilo nikakve namere i kako mu je ruka bila uz telo, turski arbitar je priznao pogodak.

Bio je ovo veliki udarac za "građane", ali oni nisu očajavali. Nastavili su da pritiskaju, stvarali su šanse, a u 93. minutu uspeli su da pogode za 5:3. Ipak, golu Sterlinga prethodio je mali ofsajda Aguera i zbog toga je poništen.

To su bili i poslednji trenucima meča, pa je Čakir ubrzo svirao kraj. Gledali smo strašnu utakmicu, koja će se dugo prepričavati. Na kraju Totenhem ide dalje i igraće protiv Ajaksa.

Boga mi, od ovoga može da se rikne!

Kakva noć u Mančesteru. Kakav fudbal i kakav nokaut za skupocene Građane. Uspeli su Petlići Maurisija Poketina konačno da izrastu, da preskoče sve mentalne barijere i domognu se polufinala Lige šampiona protiv Ajaksa. Za neke će to biti zasluženo jer su bili hrabri uprkos izostanku prve zvezde Harija Kejna, za neke će biti nezasluženo jer su izgubili sa 4:3 i mogli i teže, ali baš ih briga. Bili su srećni.

Imali su talisman u vidu Fernanda Ljorentea, tačnije njegov kuk, koji je kao božja ruka Maradone u Meksiku '86 večeras u 73. minutu posle kornera zario nož u srce Pepa Gvardiole, a da ni VAR nije uspeo da spreči pogodak koji je odveo londonski tim u narednu fazu. Bila je to i nagrada za svu nesreću koja ih je pratila proteklih godina (setite se kako su nezasluženo ispali od Juventusa prošle sezone u četvrtfinalu) i večeras su sve to simpatični Pevci naplatili. S kamatom.

I pričaće se narednih dana dosta o tom detalju koji je odlučio ovu uzbudljivu revanš utakmicu. Gledajući snimak, mnogima se učinilo da se vidi trzaj mišića desne ruke Španca posle centaršuta, ali ga Džunjet Čakir očigledno nije video iz nekoliko pokušaja, a na radost i zadovoljstvo ljubitelja Totenhema. I biće Turčin sigurno narednih dana ubedljivo najomraženiji tip u Mančesteru, posebno nakon što je poništio pogodak Rahima Sterlinga u 93. minutu za 5:3 zbog ofsajda, kada su svi na stadionu i Pep Gvardiola, poskakali od sreće videvši sebe u polufinalu. 

I opet je Siti ispoljio stare boljke. Kao na Enfildu kad se raspao protiv Liverpula prošle sezone ili protiv Monaka pre dve godine. Opet je primao golove kada nije smeo pokazavši da koliko god desetina miliona evra istrese svake sezone, nema krštenog štopera. I onaj najskuplji Emerik Laport dva puta je zabrljao večeras, prvo jer je ostavio loptu Sonu za 1:1, a potom i kod kornera i skoka Ljorentea samo gledao kako Španac smešta loptu u mrežu. Još jedan dokaz da džak para ne može da odbrani baš svaki napad.

A šta reći o samom meču? Ako ima neko ko nije gledao ovaj mega spektakl žao nam je, jer se opasno zeznuo. Prosto čovek ne zna odakle da krene.  Možda od 11 minuta ludila i čudesnih 2:2, koji su nam pokazali kakva nas drama i pravi boks meč očekuje. Poveli su na vreme Građani preko Rahima Sterlinga u četvrtom minutu, ali dok su njihovi navijači slavili to vođstvo i izjednačenje u ukupnom skoru, Hjon Min Son je sa dva projektila potpuno preokrenuo rezultat pa je već u desetom na semaforu stajalo 1:2.

Naravno, nije Siti dugo čekao da odgovori, a utakmica je dobila ludački tok kada je Bernardo uz pomoćRouza matirao Lorisa za 2:2 u 11. Prednost je Sitiju vratio drugim golom Rahim Sterling u 21, ali je Totenhem posle toga uspeo da smiri igru i spusti loptu na zemlju. Istina, zaostajao je u posedu jer je on opet bio ekskluzivno pravo samo Građana, ali se držao i zahvaljujući Lorisu koji je s nekoliko intervencija držao Pevce rezultatski u igri.

Ništa Francuz nije mogao prilikom projektila Aguera u 59, kada je čitav plavi deo Mančestera pomislio da je gotovo. Jednostavno, Siti je igrao tako brzo i lepo preko inspiriosanog De Brujnea (imao tri asistencije večeras) da je delovalo da će konačno uspeti da se dokopa tog polufinala. Ali, đavola. PrepredeniPoketino nije nasedao na tiki-taku Građana, bio je strpljiv, čekao, znao da će doći trenutak za "podvalu" i taj 73. minut koji će ostati upaćen u srcima svih navijača Pevaca.

Nije se Argentincu ponovio neki prošlogodišnji Juventus (eliminacija u četvrtfinalu), konačno je naučio sve lekcije i preboleo dečje bolesti pa je uveo Pevce tamo gde su poslednji put bili pre ravno 57 godina. Retko da se neko od današnjih mladih fanova Pevaca seća te 1962. godine i polufinala sa Benfikom, ali eto, slavna evropska vremena su se vratila ovog proleća i u severni London.

A Siti? Još jedna sezona u kojoj su potrošeni milioni, ali koja neće doneti najvredniji pehar u svetskom fudbalu. Ostaje im uteha šampionske titule i u Premijer ligi, ali pažnja, i na tom putu im stoji Totenhem. Na istom ovom mestu za samo u subotu u 13.30.

Da vam je neko prepričavao ovaj meč i da nemate internet da proverite verodostojnost tih informacija - teško da biste poverovali u istinitost!

Spektakl nad spektaklima koji ulazi u istoriju fudbala na "Etihadu" gde je odigran jedan od najluđih i najsadržajnijih mečeva svih vremena, a u kom smo videli SVE što jedna utakmica može da sadrži: goleadu, preokrete, dramu, suze radosnice i one zbog tuge.

Totenhem je polufinalista Lige šampiona nakon što je u Mančesteru primio četiri gola, u 93. minutu i peti, ali ih je spasila VAR tehnologija koja je "živa" u ovom takmičenju svega dva meseca. Dosuđena je ofsajd pozicija Kuna Aguera, a Siti više nije imao snage za još nestvarniji "comeback" od onog koji su izveli pre toga...

Spursi su tako prošli dalje zahvaljujući "golu u gostima" odnosno pobedi na svom velelepnom stadionu pre osam dana (1:0), u kom je Aguero upravo promašio penal.

Videli smo čak PET golova u prvih dvadeset minuta utakmice, u kojima su bila dva preokreta, potom je Kun Aguero u 55. minutu doneo gol koji garantuje prolaz Totenhemu, ali je to Ljorente u 73. minutu "okrenuo" na drugu vodenicu.

Siti je dao sve od sebe i postigao je gol za prolaz preko Sterlinga u poslednjim trenucima utakmice, ali je Čakir procenio da je B. Silva dodao loptu, ne da se odbila od njega.

To je značilo ofsajd koji je signalizirala VAR soba i rešila meč:

MANČESTER SITI - TOTENHEM 4:3, UKUPNO 4:4 - SPURSI IDU DALJE!
/Sterling 4, 21, B. Silva 11, Aguero 59 - Son 7, 10, Ljorente 73/

Ono što se desilo za prvih 20 minuta na "Etihadu" prepričavaće se godinama.

"Sevalo" je na obe strane terena i sve je ulazilo u mrežu Edersona i Lorisa kao da je u pitanju "bag" u kompjuterskog igri, a ne četvrtfinale najjačeg međunarodnog klupskog takmičenja, gde se obično očekuju tvrđe utakmice, malo golova...

Sve je bilo protivno "zakonima fudbala", ali niko se neće buniti zbog goleade koja je ubrzala puls svih onih kraj malih ekrana, posebno publike na "Etihadu".

Počelo je već u 3. minutu i kombinacijom De Brujnea i Sterlinga, da bi Hjung-Min Son već do 10. minuta s dva gola doneo prednost Totenhemu koja je značila da "građanima" sada nedostaju čak TRI pogotka kako bi prošli u polufinale Lige šampiona.

Već jedan manje na njihovoj duši bio je u 11. minutu kada je Bernardo Silva prevario Denija Rouza, a Rahim Sterling je sa druge stative (20') još jednom iskoristio pas KDB-a.

To je značilo da je Mančester sitiju preostalo najmanje još 70 minuta fudbala na "Etihadu" tokom kojih im je potreban još "samo" jedan gol u mreži Totenhema za prolaz, pod uslovom da ne prime više nijedan, dok se ta računica nije dopala Maurisiju Poketinu, što je jasno pokazao izmenom pred kraj prvog poluvremena.

Kada je zadnji vezni Musa Sisoko pokazao da ne može da nastavi meč, Poketino nije uveo igrača sličnih karakteristika - poslao je na teren napadača Ljorentea.

Računao je da je za Totenhem "bezbolnije" ako postigne još jedan gol jer u tom slučaju Sitiju nedostaju još tri u njihovoj mreži, pa zašto se ne bi kockao kada je već njegova ekipa igrala toliko otvoreno i već uspevala da kazni "građane".

Nije im mnogo značio napadač na terenu pošto je Siti "ubacio u šestu brzinu" u nastavku meča i propustio tri velike šanse preko Sterlinga, Bernarda Silve i De Brujnea, kada je Ugo Loris pokazao zbog čega je napadač svetskog šampiona u fudbalu i zašto je već godinama nezamenljiv među stativama Totenhema, kao igrač i kao lider ekipe.

Njegove dobre odbrane nije u prednost na drugoj strani terena pretvorio Fernando Ljorente u dva navrata - i onda kazna.

Nestvarni Kevin de Brujne je još jednom napravio prednost na sredini terena kada je kao voz izdržao duele sa trojicom igrača u "međuprostoru", a onda u idealnom trenutku dodao loptu za Kuna Aguera koji je "pocepao" mrežu Lorisa u 59. minutu za rezultat koji kaže - Siti ide dalje!

Naravno, nije tu sve završeno... Ni blizu!

Fernando Ljorente je obavio ono zbog čega je uveden u igru u 73. minutu kada je posle kornera iskoristio očajne reakcije Edersona i Kompanija i postigao gol, dilema je bila da li rukom ili kukom, a arbitar Džunejt Čakir presudio je da je pogodak posle višeminutnog pregleda snimka.

Ubacio je u igru Gvardiola brzonogog Sanea, pretio je Gundogan, a onda gol!

Kristijan Eriksen je bio neoprezan, lopta se odbila od Bernarda Silve do Kuna Aguera, on je glavom spustio sebi u idealan položaj, asistirao Rahimu Sterlingu koji je prevario Uga Lorisa, ne i VAR sobu koja je pratila ovu situaciju.

Džunejtu Čakiru je saopšteno da je bio ofsajd, Siti nije imao snage za jedan gol, a to je značilo da će Pep Gvardiola besan odjuriti u svlačionicu...

...i da će Poketino slaviti kao nikad u životu!

MANČESTER SITI - TOTENHEM 4:3 (3:2)
/Sterling 4, 21, Bernardo Silva 11, Aguero 59 - Son 7, 10, Ljorente 73/

Mančester. 
Stadion: Etihad. 
Sudija: Dženejt Čakir (Turska).

Mančester Siti (4-3-3): Ederson - Voker, Kompani, Laport, Mendi (od 84. Sane) - De Brujne, Gundogan, David Silva (od 63. Fernandinjo) - Sterling, Ageuro, Bernardo Silva.

Totenhem (4-2-3-1): Loris - Tripije, Aldervajreld, Vertongen, Rouz - Sisoko (od 41. Ljorente), Vanjama - Eriksen, Ali, Moura (od 81. Dejvis) - Ali

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar