LŠ: Porto nemoćan, Liverpul u polufinalu!

Fudbaleri Liverpula bez većih problema su savladali ekipu Porta rezultatom 4:1, odnosno 6:1 u dva meča i tako se plasirali u polufinale Lige šampiona.  Biće slatko, najslađe. . . Liverpul - Barsa u polufinalu LŠ! Redsi patili 20 minuta pa pregazili Porto na Dragau. . .

Fudbal 17.04.2019 | 23:31
LŠ: Porto nemoćan, Liverpul u polufinalu!
Iako su "Redsi" meč startovali nekako nervozno, uspeli su da izvuku povoljan rezultat. Porto je bio prilično opasan u prvih 15 minuta, njihove šanse su se nizale kao na traci, ali je završnica izostajala.

Naravno, kako to u sportu uvek biva, kada svoje šanse ne iskoristite, to će iskoristiti vaš protivnik. Preko Sadio Manea je Liverpul došao do vodećeg gola, a sudija je prvo pokazao da je u pitanju ofsajd, da bi uz pomoć VAR tehnologije bio dosuđen gol.

Ovim rezultatom se otišlo na poluvreme, a i delovalo je kao da je navijačima Porta malo opalo samopouzdanje i nada da do preokreta može doći. Tako je već u 65. minutu Mohamed Salah uspeo da po drugi put savlada Ikera Kasiljasa i faktički pošalje Liverpul u narednu fazu takmičenja.

Porto se nije predavao, ponovo su napali, iznudili korner i to je bilo nešto najbolje što je njihovom timu moglo da se desi. Nakon kornera je na pravom mestu bio Militao i počasni gol Porta je bio tu. 2:1 za Liverpul.

Vrlo sadržajno drugo poluvreme dalo nam je još dva gola, a oba su završila u mreži Porta. Prvo se Firmino našao na pravom mestu i glavom poslao loptu u mrežu, da bi Virdžil van Dajk nakon odlično izvedenog kornera Džejmsa Milnera i asistencije Sadio Manea, "spakovao" loptu u mrežu za 4:1.

Do kraja susreta nije bilo previše uzbuđenja, a Liverpul je zahvaljujući sigurnoj igri i novom "pokeru", došao do polufinala elitnog evropskog klupskog takmičenja i na korak su od ponavljanja prošlogodišnjeg rezultata, kada su igrali u finalu protiv Real Madrida.

Biće polufinale po ukusu fudbalskih sladokusaca. Posle Barse, i Liverpul je odradio svoje. Na Dragau laganih 1:4. Ukupno 6:1 za Engleze. Serđo Konseisao imao je dobru ideju, sasvim fino je "nabrijao" svoje momke, međutim domaćin nije iskoristio svojih pet minuta i morao je da položi oružje još jednom. 

Ocena da su Redsi najbolje prošli na žrebu za četvrtfinale ispostavila se potpuno tačnom. Ne samo zbog prošlosezonskih 0:5 na Dragau, već iz prostog razloga što se u ovom slučaju radi o razlici u klasi. Za 20 i kusur minuta igre na Enfildu Klopova četa stekla je ogromnu prednost, večeras se otprilike toliko dugo "grčkala" u Zmajevom loncu, ali to je bilo premalo da bi Porto makar zakoračio ka iznenađenju i eliminaciji engleskog velikana. 

Jirgen Klop iznenadio je izostavljanjem prvog napadača Roberta Firmina iz sastava. Šansu je od prvog minuta zajedno sa Salahom i Maneom u navalnoj trojici dobio Divok Origi. Ali nije Nemac platio za ovu malu kocku... 

Pritisak, presing po celom terenu i mnogo, mnogo trčanja saterali su Liverpul u ćošak na početku utakmice. Sve je mirisalo na vodeći gol Portugalaca i vraćanje neizvesnosti u ovoj dvomeč. Kad ono... Pošto su izdržali uraganskih dvadesetak minuta domaćeg sastava Crveni su polako počeli da preuzimaju konce igre. Porto je vodeći gol Liverpula bukvalno presekeo. Posle toga više ni sami nisu verovali da mogu do iznenađenja. A presudio je VAR. Verovatno prvi put na meču Liverpul je zapretio, Salah u šesnaestercu pokušavao da nađe prostor za udarac, ispala je asistencija i na pravom mestu Sadio Mane. Arbitar Makeli poštuje zastavicu svog pomoćnika u vazduhu, no iz video sobe ga ubrzo ispravljaju. Dragao je utihnuo. Bio je to početak kraja za Zmajeve.

Sve dalje što smo gledali na stadionu Porta pretvorilo se u rutinsko otaljavanje. Mohamed Salah je u 65. minutu duplirao prednost svog tima, Eder Militao se potrudio da spase čast dvostrukog šampiona Evrope, da bi Firmino - ušao na poluvremenu - i Van Dajk udarili pečat na ubedljiv trijumf. 

Ovako veličanstven trijumf Liverpula i ono što se dogodilo Mančester Sitiju protiv Totenhema sada bi ozbiljno moglo da utiče i na raspodelu snaga kada je borba za Premijer ligu u pitanju. Jedno je sigurno - psihološka prednost, i to vrlo ozbiljna, prelazi na stranu Jirgena Klopa i njegovih Redsa.

Kada su u pitanju polufinalni okršaji oni su na programu 30. aprila i 1. maja, odnosno revanši 6. i 7. maja. Liverpul ima pozitivan skor u dosadašnjim okršajima sa Barselonom. Dobio je tri puta, u toliko navrata bilo je i nerešeno, a izgubio je dvaput.  

Liverpul je uspeo da osigura polufinale!

Izabranici Jirgena Klopa savladali su Porto na gostovanju u drugoj utakmici četvrtfinala rezultatom 1:0 i plasirali se među najbolje četiri ekipe u Evropi.

Tamo ih čeka Barselona, “redsi” su izborili dobar rezultat na “Dragaou” iako su u prvom poluvremenu imali velikih problema sa plavo-belima.

Ekipa Serža Koneisaoa je bila bolji rival s početka revanša, kasnije su popustili i pali, pa nisu uspeli da materijalizuju terensku inicijativu i naprave preokret koji bi svakako bio ogromno iznenađenje.

Porto je počeo utakmicu veoma odlučno, videlo se da svim silama žele da doguraju do polufinala, ali sreća im nije bila naklonjena. Liverpul je imao puno muke sa prenošenjem lopte na protivničku polovinu usled velike agresivnosti domaćina koji je u prvih dvadeset minuta imao mnogo prilika koje ipak nije uspeo da realizuje.

Nisu u pitanju bile stopostotne situacije, ali su Portugalci bili izuzetno opasni po gol svojih rivala preko nepredvidivih krilnih igrača Korone i Brahimija, kao i Muse Marege koji je “svako malo” bio u šansi.

A onda, neočekivani preokret situacije na terenu. Liverpul u 27. minutu uspeva da dođe do gola iz svoje prve prave akcije i prvog udarca ka golu domaćih. Salah je čuvao loptu u protivničkom kaznenom prostoru, poslao loptu ka drugoj stativi odakle je Mane uspeo da pogodi mrežu.

Sudija je konsultovao pomoćnike iz VAR sobe, neko vreme je trajalo donošenje odluke, na kraju je rešeno da Senegalac nije u ofsajdu i Makeli je pokazao na centar.

Do poluvremena Porto je nastavio sa posedom lopte, ali bez većih prilika pa se na odmor otišlo sa prednoću gostiju od jednog gola.

Drugi deo igre nastavio se kao što se prvi završio. Domaći i dalje bez većih prilika, Klopovi izabranici su kontrolisali tempo utakmice smanjujući plavo-belima prostor za igru svojim dobrim pozicioniranjem.

Napade “zmajeva” Englezi su pokušavali da kazne iz kontra-napada, što im se na kraju i višestruko isplatilo. Salah je u 65. minutu iskoristio jednu takvu akciju svoje ekipe i povisio rezultat na 2:0 što je dodatno “spustilo” moral Portugalaca.

Eder Militao je uspeo da vrati svoj tim makar rezultatski u ovaj meč svojim golom glavom posle kornera u 68. minutu, ali njihov priključak nije dugo trajao. Liverpul je već tri minuta kasnije promašio veliku priliku da sve reši, ali je Firmino posle osam minuta otklonio sve sumnje, ako su one i postojale.

Napadač je odlično iskoristio centaršut Hendersona i glavom poslao loptu u dalji ugao gola. To nije bilo sve od gostiju, Van Dajk je odlučio da dodazno potvrdi trijumf svoje ekipe i u 84. minutu postigao novi gol glavom, treći na meču, koji je i zvanično kupio Liverpulu kartu za utakmicu sa Barselonom.

Na kraju, Liverpul - Porto 6:1 u dvomeču koji je engleski tim nakon svega lagano rešio u svoju korist.

“Crveni” su ponovo u polufinalu, uspeli su da zaređaju dve godine među najbolje četiri ekipe u Evropi i time obznanili svetu da su se ponovo vratili na najveću scenu! 

Čeka nas zanimljiv dvomeč dva evropska velikana, poslastica za sve fudbalske sladokusce koja će, ako u obzir uzmemo imena timova koji su u polufinalu, biti “finale pre finala”.

PORTO - LIVERPUL 1:4 (0:1)
/Militao 69- Mane 28, Salah 65, Firmino 76, Van Dajk 84/

Porto.
Stadion: Dragao.
Sudija: Dani Makeli (Holandija).

Porto (4-3-3): Kasiljas - Militao, Feipe, Pepe, Teljes - Otavio (Soareš), Danilo, Erera - Korona (Fernando), Marega, Brahimi (Braimi).

Liverpul (4-3-3): Alison - Aleksander-Arnold (Gomez), Matip, Van Dajk, Robertson (Henderson) - Fabinjo, Kejta, Vajnaldum - Salah, Origi (Firmino), Mane.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar