Budućnost uzvratila Zvezdi - sve stalo u nastavku!

Zvezdino skandalozno drugo poluvreme ostavilo Budućnost u životu! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u trećem meču finalne serije ABA lige od Budućnosti rezultatom 80:72.  Branilac "jadranske" titule sprečio crveno-bele da iskoriste "meč loptu" za titulu. Četvrta runda u petak.  Finale se nastavlja: Budućnost uzvratila udarac, Zvezda nije izdržala bez Stratosa.  Idemo dalje. . .

Košarka 17.04.2019 | 21:25
Budućnost uzvratila Zvezdi - sve stalo u nastavku!
Budućnost je ostala u igri za odbranom titule ABA lige i opstankom u Evroligi, pošto je pobedila u meču u kojem je Zvezda imala meč loptu.

Podgoričani su obezbedili i četvrti meč u seriji, koji će biti odigran za dva dana, u petak, na istom mestu. 

Najveći problem za Zvezdu bila je realizacija, koja je u prvom poluvremena bila odlična (50 poena), a u drugom skandalozna (22 poena).

Navijači Budućnosti, popularni "varvari", i pre samog početka meča pripredili su paklenu atmosferu za igrače crveno-belih, ali tada nije bilo incidenata.

Utakmica je, kao i prethodne dve, počela u nešto neefikasnijem ritmu. Cirbes je koristio asistencije saigrača, dok je na drugoj strani vukao Noris Kol.

Prva razlika nastala je ulaskom Kej-Sija Riversa na teren, koji je bio ubedljivo najbolji akter prvog poluvremena. On je krajem prve deonice i tokom druge dominirao i pogađao maltene sve što je hteo, a posle 20 minuta igre imao čak 19 poena.

Najveću prednost gosti su napravili sredinom druge četvrtine, kada su posle novih poena Riversa otišli na +12 (46:34).

Taj rezultat došao je nakon što je neverovatnu glupost napravio centar domaćina Goga Bitadze, koji je posle bezazlene rasprave sa Riversom Amerikanca odgurnuo šakom u predelu lica i zaradio nesportsku grešku, a problem za Podgoričane "podebljan" je tehičkom klupi.

Crveno-beli su to fantastično iskoristili, otišli na pomenutu dvocifrenu prednost, ali već krajem poluvremena malo pali i na pauzu otišli sa "samo" +5.

U drugom poluvremenu videli smo totalno drugačiju Zvezdu, ali i Budućnost.

Ništa nije polazilo za rukom za crveno-bele, koji su u prva dva meča, a i većim delom u prvom poluvremenu ove utakmice, uglavnom pogađali šta su hteli. Budućnost je zaigrala čvršće u odbrani, ali je pre svega preokretu doprinela gostujuća ekipa, koja je i iz otvorenih pozicija bila neprecizna.

Gosti su poveli 55:50, a onda su do kraja četvrtine, do čijeg kraja je koje u tom trenutku bilo više od polovine, postigli samo tri poena (a ukupno osam).

Ništa bolje nije bilo po crveno-bele ni u četvrtoj četvrtini.

U poslednjih 10 minuta Budućnost se u trenucima "nudila" Zvezdi, ali gosti i dalje nisu mogli da pogode ni otvorene šuteve, a često su gubili lopte. Statistika je na kraju otkrila da je ekipa iz Podgorice protivnicima ukrala 9 lopti, dok je isti broj na drugoj strani bio na nuli.

Poslednju priliku srpski šampion je propustio kada je Koti Klark na tri minuta do kraja nesportsi faulirao Fajea. Tada je bilo -7, ali je Kej-Si Rivers, koji je sve pogodio u prvom poluvremenu, promašio novi šut i drugih 20 minuta završio sa 0/7 iz igre.

Ubedljivo najbolji u pobedničkom sastavu bio je Noris Kol sa 20 poena i sedam skokova. Koti Klark je dodao 14, dok je Edvin Džekson imao deset.

Kod crveno-belih istakao se Rivers sa 19 poena (sve u prvom poluvremenu), a pratili su ga Čović sa deset poena i četiri asistencije i Beron sa 12 poena, ali 2/7 iz igre. Cirbes je dodao deset poena.

Nije gotovo!

Crvena zvezda mts imala je u sredu prvu šansu da osvoji titulu ABA lige, ali je branilac tog trofeja uzvratio udarac nakon dva debakla u "Pioniru". U punoj hali, u tenziji i u utakmici nakratko prekinutoj zbog nasrtaja huligana na klupu crveno-belih, zakazan je četvrti meč finalne serije za petak:

Budućnost - Crvena zvezda mts 80:72 (18;25, 27:25, 21:8, 14:14)

Nije teško prepričati kako je izgledao meč u "Morači" samo na osnovu statistike.

Kejsi Rivers je do poluvremena ubacio svojih 19 poena i to bez promašaja iz igre (6/6!). U nastavku nije pogodio nijedan od sedam šuteva.

Sa njim na čelu, crveno-beli su u uvodnih 20 minuta bili velika pretnja u napadu, kontrolisali su rezultat i kažnjavali propuste domaćih, uključujući i glupost Goge Bitadzea, centra Budućnosti koji je 16. minutu udario upravo Riversa po licu. Upravo nakon toga, Beograđani su stekli i"plus 12" (46:34), čime su u 16. minutu zaokružili odličan, raznovrstan start meča, u kom je veliki impuls davao i konstantno s tribina vređani Filip Čović, sa dve važne trojke.

Ni navedeni prekid zbog napada sa tribina nije poremetio koncentraciju crveno-belih u tim trenucima. Ali se njihov pad ipak dogodio. I bio je drastičan.

U drugih 20 minuta, crveno-beli su postigli samo 22 poena, s tim da je trojka Bilija Berona stigla 17 sekundi pre kraja, dok je "Morača" uveliko slavila trijumf ekipe Jasmina Repeše.

Igrači u plavim dresovima su se pozdravljali na centru terena, ohrabreni prvim ovosezonskim trijumfom protiv Zvezde, u kojem je ključnu ulogu odigrao Koti Klark (14 poena). Raznovrsni košarkaš Budućnosti pokrenuo je i defanzivno i ofanzivno Podgoričane u trećoj četvrtini, kada je bilo najvažnije i kada je crveno-belima nepopravljivo pucao i fokus i napad.

Što je K. Klark počeo, u završnici su dovršili Noris Kol sa 20 poena i Edvin Džekson, strelac "prelomne" trojke sa osam metara, dva minuta pre kraja.

Iako je Budućnost u nastavku imala drastično veću energiju u odnosu na viđeno u Beogradu, Zvezda je ipak imala šanse, ali ih je propuštala i propuštala. Kejsi Rivers je u 34. minutu promašio otvorenu trojku za "minus 3" (na 66:60), Bili Beron je tri minuta pre kraja "potrošio" uzastopne napade pri minusu od sedam poena (72:65)... 

Bez doprinosa spoljnih igrača Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca, kao i uz "odsečene" centre, Majkla Odža i Maika Cirbesa, Tomić nije uspevao da nađe rešenje koje će dati bilo kakav impuls njegovom timu na protivnikovoj strani terena.

Budućnost je takvu situaciju koristila, kažnjavala i zakazala četvrtu rundu za petak u 19 časova, uz direktan prenos na TV Arena sport.

Igre se nastavljaju, finale Jadranske lige ide u četvrtu utakmicu! Budućnost je pred svojom publikom u dupke punoj Morači uspela da se trgne iz katarze u koju je upala u Beogradu i savlada Crvenu zvezdu rezultatom 80:72 (18:25, 27:25, 21:8, 14:14).

Ostaće ova utakmica u senci nemilih događaja na tribinama podgoričkog bureta baruta. Fizički sukob ultrasa Budućnosti sa dvojicom momaka koji su se predstavili kao navijači Crvene zvezde, prebacivanje nereda sve do klupe gostiju, kada su oborene zaštitne ograde, baražna paljba kovanicama, upaljačima, šrafovima (?!), flašama i ostalim predmetima dovela  je do nekoliko kraćih prekida, a verbalni napadi naMilenka Topića i Zvezdinu klupu, kao i namerno gađanje Majkla Odža loptom ostavili su loš utisak posle ove utakmice.

Budućnost je, ipak, zasluženo slavila. Bila je agresivnija nego li u Pioniru prošle sedmice, što se osetilo u defanzivnim kretanjama igrača domaćeg sastava i samom pristupu susretu, dok su im napadački posao znatno olakšali crveno-beli kada su ušli u post od šest i po minuta bez pogotka iz igre, a gde je domaćin najviše zahvaljujući Kotiju Klarku napravila rezultatski preokret i serijom 21:8 otišla na dvocifrenu razliku koju je čuvala do kraja. Tada se, zapravo, videlo koliko je Zvezdi nedostajao Stratos Perperoglu, koji jeKlarka u prve dve utakmice potpuno izbacio iz takta. Jer, Lazić, Davidovac i Dobrić jednostavno nisu uspevali da izađu na kraj s njegovom snagom i fizičkim kvalitetima. Upravo je on bio najzaslužniji faktor ove utakmice i što nada Budućnosti i dalje postoji.

Veliki problem za Zvezdu bili su Čovićevi problemi s faulovima i evidentni umor Berona, koga je odbrana rivala naterala da utroši previše snage u organizacionom delu, a nisu mu ostavili nijedan čist šut iz igre. Ostao je na samo pet poena. Bez njih dvojice, ali i nešto slabija izdanja Dobrića, Davidovca i Odža Zvezda nije mogla više.

Zanimljivo je da se Tomić odlučio za Cirbesa u startnoj postavi, što je odmah unelo veliku dozu agresivnosti pod košem. Zvezda je uspostavila svoj ritam brzo i od trojke kapitena Lazića za 7:4 lakše je moglo da se diše. Kako je pritisak rastao, tako je Zvezdina klupa bila prinuđena da reaguje i na teren možda i pre vremena uđe Čović. Opet je lucidni plejmejker bio pokretačka snaga crveno-belih, jer je već posle prvog kontakta s loptom razigrao Nemca, a onda ponovo napravio onu njegovu prepoznatljivu minijaturu sa pet vezanih poena (dva bacanja i trojka), što je Zvezdu dovelo u pogodniju situaciju i vođstvo rezultatom 16:11. Dok su se promašaji ređali na suprotnoj strani Beograđani su preko Čovića iRiversa odražavali rezultatsku distancu.

Prizivali su navijači prekaljenog Amerikanca da baš večeras proradi njegova upečatljiva levica i uspeli su da ga probude! Dok je Čović svim silama držao kontrolu lopte Rivers je hicima sa svih udaljenosti maltretirao odbranu Budućnosti i nikako joj nije dopuštao da se približi ili preokrene rezultat. Odigrao je, bez ikakve sumnje, poluvreme iz snova nekadašnji evropski šampion sa Realom, pa je isto završio s 19 poena i samo jednim promašajem sa linije slobodnih bacanja. Ali, posle se i njegova ruka unervozila i ništa nije mogao da reši u Zvezdinu korist.

Problem je, zapravo, bio taj što su Zvezdinu igru u tim momentima Zvezdinog najvećeg vođstva držali isključivo Rivers i Čović. Beron nije bio u šuterskom tonusu, baš kao ni Dobrić, a dodatno opterećenje za crveno-bele predstavljale su Čovićeve tri lične greške, zbog čega je Beron morao da odigra nekoliko minuta iznad planiranog i umor na njegovom licu bio je očigledan.

Budućnost je konstantno vršila snažan pritisak na Zvezdinu odbranu, ali je nedostajao neko ko bi u tim momentima probao da okrene rezultat. Zvezdine napadačke opcije su počele da opadaju kako je vreme odmicalo, ponajviše kada je Čović otišao na klupu opterećen faulovima, a Beron ostao uskraćen za pravu podršku u organizaciji igre. Davidovac je više bio fokusiran na čuvanje snažnog Kotija Klarka, što ga je dosta potrošilo i samim tim koncentracija mu je pala.

Pozivao je Jasmin Repeša svoje igrače uoči ovog susreta da na parketu moraju da budu agresivniji, sigurniji, stabilniji, da igraju kao jedan. Iako u prvom delu utakmice to nisu uspeli da sprovedu u delu baš kako je bilo zamišljeno, bar u ofanzivnom delu, u trećoj četvrtini su Plavi dobili i toliko željenu dimenziju u napadu. Zapravo, više im je na ruku išla ofanzivna anemija crveno-belih, nego što je domaćin igrao košarku iznad standarda. Ogroman deo posla u napadu odradio je Koti Klark, jer je sa deset uzastopnih poena na nešto više od tri minuta pre poslednjeg malog odmora okrenuo rezultat na 57:56 i tako uneo novu dozu energije u sastav Budućnosti... Zvezdina kola su ubrzo krenula nizbrdo... Rivers, Faje, Čović i ostali nisu mogli ništa da pogode, a gotovo šest minuta ostali su bez poena iz igre. Budućnost je to iskoristila da okrene rezultat i uz seriju 14:0 ode na velikih 10 poena viška (66:56). Imala je i sudijska trojka nekoliko nelogičnih odluka koje su baš u tim minutima samo dodatno pojačali nalet domaćina, ali su Zvezdin energetski pad i samo osam poena za celu četvrtinu olakšali posao Budućnosti.

U poslednjopj četvrtini gosti su ostali bez snage, ubrzo je i Čović napravio petu ličnu grešku, što je dodatno vezalo ruke. Dogodili su se i neki nepotrebni prekršaji, iz kojih su Džekson i Bel osigurali da se finalna serija nastavi.

Idemo dalje. Naredni susret na programu je u petak od 19 časova na istom mestu.

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 80:72
(18:25, 27:25, 21:8, 14:14)

Podgorica. Hala: Morača.
Gledalaca: 4.000.
Sudije: Tomislav Hordov, Mario Majkić i Marko Juras. 

Budućnost: Džekson 10, Kol 20, Šehović, E. Klark 3, Barović 8, K. Klark 14, Gordić 5, Bitadze 4, Popović, Bel 8, Nikolić 8, Vilijams.

Crvena zvezda: Čović 10, Kešelj, Davidovac, Nenadić, Lazić 5, Faje 7, Beron 12, Dobrić 5, Simanić, Rivers 19, Cirbes 10, Odžo 4.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar