Priča: Ajaks trijumfovao za "male"!

Trebalo je da prođe 14 godina da bi se u polufinale Lige šampiona ponovo plasirao klub izvan "liga petice".

Fudbal 17.04.2019 | 22:15
Priča: Ajaks trijumfovao za "male"!
Time što se prvi put od 1997. plasirao u polufinale Lige šampiona, Ajaks je uradio veliku stvar za sebe, ali i za milione neutralnih fudbalskih navijača širom Evrope i sveta.

Koliko ste samo puta poslednjih godina čuli da je Liga šampiona "dosadna", jer se za trofeje "stalno bore jedni te isti"?

Ta primedba u velikoj meri je bila na mestu, jer su se od sezone 2004/05, kada je polufinalista bio PSV Ajndhoven, među četiri najbolja na kontinentu smenjivali striktno klubovi iz Španije, Engleske, Italije, Nemačke i Francuske!

Ajaks je, dakle, prvi koji je posle 14 godina uspeo da razbije dominaciju tradicionalno najvećih i najbogatijih.

Portugalci, Turci, Ukrajinci, Rusi, jednom čak i Kiprani, stizali su do četvrtfinala, ali tu bi se njihov put završavao.

Šanse "kopljanika" da stignu u najuži krug kandidata za titulu bile su minimalne na početku sezone, jer jetim Dušana Tadića krenuo još iz drugog kola kvalifikacija, krajem jula, u isto vreme kada je Crvena zvezda igrala protiv litvanske Suduve.

Za mesto u grupnoj fazi morao je da eliminiše Šturm, Standard i Dinamo iz Kijeva.

Zatim je zajedno sa Bajernom prošao grupu u kojoj su bili još Benfika i AEK, pa u "nokaut" fazi napravio dve senzacije, izbacivši iz takmičenja Real Madrid i Juventus, nakon što u prvim mečevima NIJE pobedio na svom stadionu!

Ajaks je prvi tim u istoriji Lige šampiona, koji je do polufinala stigao nakon polaska iz tako rane faze kvalifikacija!

Od reforme elitnog kontinentalnog takmičenja 1992. godine, izvan "liga petice" najuspešniji su holandski klubovi sa pet polufinala (Ajaks četiri, PSV jedno).

Porto je dva puta predstavljao Portugal u samoj završnici, dok su Grci (Panatinaikos) i Ukrajinci (Dinamo) po jednom stigli u Top 4, ali to je bilo još u 20. veku.

Titule su od svih njih osvojili samo Ajaks 1995. pod vođstvom Luja van Gala i Porto 2004. na čelu sa Žozeom Murinjom.

Velikan iz Amsterdama u narednoj rundi čeka Totenhem ili Mančester siti, a ko god mu bio protivnik, Ajaks je zaslužio da više ne bude smatran autsajderom ili "prijatnim iznenađenjem". To je ekipa koja je na terenu dokazala da jeste materijal za najveća dela.

Ostaje da se vidi kako će se izboriti sa takvom percepcijom javnosti...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar