LŠ - najava: Večeras je sve ili ništa!

Gvardiola iz svih oružja, Totenhem može da digne sezonu u vazduh! U jednoj nedelji, Mančester Sitiju može da se sruši svet.

Fudbal 17.04.2019 | 17:45
LŠ - najava: Večeras je sve ili ništa!
Ajaks je dokazao dva puta, a Totenhem prošle nedelje nagovestio da se dobrim fudbalom može protiv najjačih. Da je u Ligi šampiona sve moguće i da niko nema tapiju na mesto u narednoj rundi.

U roku od samo nekoliko dana, Totenhem može da sruši celu sezonu Mančester Sitiju, ali isto tako iGvardiolin tim može da napravi krupne korake ka neverovatnom podvigu koje nikad niko nije uspeo da ostvari – četverostrukoj kruni.

Mančester Siti će večeras juriti gol minusa iz prvog meča četvrtfinala, a za vikend će mu na istom mestu biti potrebna nova pobeda nad Spursima u šampionskoj trci sa Liverpulom.

Bez obzira na gol minusa iz prvog meča, Mančester Siti je favorit za prolaz dalje. Osim što igra na svom terenu, igraće i u mnogo jačem sastavu nego u prvoj utakmici. Da li je Gvardiola tada kalkulisao ili stvarno nije mogao da računa na neke od najboljih, dilema je oko koje se diskutuje na Ostrvu. Izgledalo je da mu je prvenstveni meč sa Kristal Palasom bitniji od četvrtfinala Lige šampiona.

Ali je zato za večeras spremio tešku artiljeriju. Skoro svi igrači konkurišu za tim i Gvardiola je na slatkim mukama sa kojim ofanzivnim arsenalom da napadne. Voker i Laport ostaje u odbrani, ali se druga polovina menja. Umesto Otamendija se očekuje Stons, a levo umesto Delfa se veće šanse daju Mendiju nego Danilu.

Teško je pogoditi i koju trojku u veznom redu će izvesti Katalonac. Da li pružiti šansu zadnjem veznomFernandinju ili ofanzivnijem Gundoganu? De Brujne je siguran, ali ne zna se ko će igrati pored njega. Jedna opcija je David Silva, druga opcija je povučeniji Bernardo Silva, treća opcija je da iza igraju i Gundogan, i Fernandinjo. Bernardo Silva je siguran, smao je pitanje da li u napadu ili nešto povučenije u veznom redu. Ako se Portugalac spusti niže, onda to znači da će Sterling i Sane napasti po krilima. Ako bude igrao po krilu, onda visi Sane.

Jedina opcija koju niko ne pominje je Rijad Marez koji je bio nevidljiv u prvom meču i ispada iz svih kombinacija. U napadu je siguran Aguero, dok će Žezus dobiti šansu u drugom poluvremenu. Slatke muke za Gvardiolu koji jedino ne može da računa Zinčenka. Čak se i večito povređeni Vensan Kompanioporavio.

Šta god da odluči Gvardiola, Totenhem će se susresti sa ofanzivnom lavinom. Što će mu možda i odgovarati jer nema povređenog Kejna da napada u dubinu i da pokušava dugim loptama i centrašutevima na engelskog špica. Ovako, Poketino nema drugog izbora osima kontri i brze tranzicije iz koje Son može da ugrozi gol Građana. Taj gol u gostima bi bio ogromna stvar za Spurse jer i pored Sitijevog kapaciteta u napadu, Spursi mogu da se oslone na odbranu da neće primiti tri gola.

Totenhem u tri meča nokaut faze nije primio gol i to mu daje veliku dozu samopouzdanja pred gostovanje na Etihadu. Ako se možda i moglo očekivati da im Borusija Dortmund na postigne gol u dva meča, onda je mirna mreža u meču sa Sitijem u Londonu zaista podvig. Istinski, jer osim penala koji jeLoris odbranio, Mančester Siti nije stvorio nijednu iole ozbiljnu šansu. A večeras će biti još teže da probiju taj bedem jer se očekuje da Poketino vrati sistem na petoricu u odbrani i da belgijskom tandemuAldervajreld – Fertongen priključi Davinsona Sančeza. To će značiti i čoveka manje napred i veći posed lopte za Siti, ali je Poketino spreman da se osloni na mišiće Vanjame i Sisoka koji bi trebalo da pokriju ogroman prostor, a da Dele Ali i Eriksen nekom lucidnošću ugroze Edersona iz drugog plana ili da proture loptu do Sona. Tripije i Rouz bi trebalo da spreče izlete Vokera i Mendija napred i pravljenje viškova. 

Gvardiola je u prethodne dve sezone ispadao sa Sitijem u Ligi šampiona od Monaka i Liverpula, a u oba slučaja je gubio prve mečeve i nije uspevao da nadoknadi prednost u revanšima. Doveden je u klub da bi Građanima doneo Ligu šampiona i još jedno ispadanje od rivala koji nije favorit za osvajanje (a Liverpul to prošle sezone nije bio) bi moglo ozbiljno da stavi pod znak pitanja njegovu vrednost u Ligi šampiona. Doveden je da pobeđuje Barsu, Real, Juventus, Bajern, a večeras strepi od Totenhema.

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE, REVANŠ MEČEVI

Utorak

Barselona - Mančester Junajted 3:0 (2:0)   /prvi meč 1:0/
/Mesi 16, 20, Kutinjo 61/

Juventus - Ajaks 1:2 (1:1)    /prvi meč 1:1/
/Ronaldo 28 - Van de Bek 34, De Liht 67/

Sreda

21.00: Mančester Siti - Totenhem  /prvi meč 0:1/
21.00: Porto - Liverpul /prvi meč 0:2/

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar