Priča: Zvezdu samo čudo može da ostavi bez titule!

Decenijski skener. . .  Budućnost se nada da može kao Efes, Cibona, Asvel, Sasari. . .

Košarka 17.04.2019 | 15:00
Priča: Zvezdu samo čudo može da ostavi bez titule!
Brutalnost se isplatila, a zvezdaška publika na delu je mogla da vidi svoje miljenike kako Budućnost seckaju na froncle. Crvena zvezda je stigla na pobedu do povratka na vrh Jadranske lige i novog učešća u Evroligi, čime bi se ispunio najvažniji klupski cilj za ovu sezonu.

Posle svega viđenog na parketu dvorane Aleksandar Nikolić u petak i nedelju, Crvenu zvezdu bi zaista samo neviđeno čudo i istorijski preokret mogli da ostave bez šampionske krune, dok Budućnost nakon "-57" u dva susreta izgleda kao potpuno razbijena vojska i u ovom trenutku postavlja se logično pitanje - da li Jasmin Repeša, njegov stručni štab i košarkaši mogu da odgovore razumno na sramotu pretrpljenu u Beogradu? Odnosno, da li će Zvezda u trećem meču (TV Arena Sport, O2, 19.00) ipak spustiti ritam ili će pregaziti velikog protivnika i večeras?

Plavi bi mogli da dobiju podstrek usled Zvezdinih problema sa povredama, jer su u ovom trenutku van stroja Džo Regland i Stratos Perperoglu. Crvena zvezda je, opet, dobila krila s dva ubedljiva izdanja i unutar kluba se može osetiti vera da bi sve moglo da bude gotovo već u trećem susretu. Na Malom Kalemegdanu se takvi planovi mogu opravdati šampionskim ambicajama, a istorija kaže da imaju razloga da budu optimistični.

Kroz denenijski skener (period od sezone 2008/09 do danas), gde smo prelistali finala devet najjačih evropskih nacionalnih i regionalnih takmičenja (ACB, VTB, Turska, Grčka, Italija, Francuska, Nemačka, Litvanija i ABA), te izraelski šampionat odakle dolazi evroligaš Makabi iz Tel Aviva, prvenstva bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija) i finala NBA lige (uključujući finala konferencija), došli smo do zaključka da je jedan klub izgubio prednost od dve pobede samo u osam navrata! U obzir smo uzimali samo serije koje su se igrale na minimum tri pobede, s tim što se samo u dva slučaja desilo da finale u maksimum pet utakmica dobije ekipa koja je imala veliki zaostatak na početku...

U Jadranskoj ligi se takav ishod nikada nije dogodio otkako je uveden sistem finala u serijama. Što se tiče nacionalnih šampionata u nekadašnjoj Jugoslaviji jedino je Cibona 2010. godine uspela da se izvuče posle dva poraza od Zadra! Tadašnje finale hrvatskog prvenstva igralo se po formatu  „1-1-1-1-1“, a Zadar je posle dva okršaja imao šansu da sve završi u svoju korist. Ipak, ekipa tadašnjeg stratega Velimira Perasovića izdigla se iznad nemoguće situacije i postala prvi i zasad jedini tim u istoriji hrvatske košarke koji je napravio ovakav, istorijski preokret. Cibose su tada do titule vodili, između ostalih, Bojan Bogdanović, Marko Tomas i Leon Radošević.

Nekadašnji Efes Pilsen (danas Anadolu Efes) je 2009. godine uspeo da nadoknadi čak dva brejka Fenerbahčea na početku finala turskog prvenstva i pod komandom legendarnog Butsija Tortona - kasnije MVP finala - naniže čak četiri pobede, da bi na kraju slavi sa 4-2!

U Italiji je dve pobede zaostatka uspeo da nadoknadi čuveni sastav Dinamo Sasarija iz sezone 2014/15. Setiće se mnogi igrača poput Dejvida Logana, Džeroma Dajsona i Šejna Lavala, te kasnijeg MVP finala Rakima Sandersa, pa i današnjeg košarkaša milanske Olimpije Džefa Bruksa, koji su uspeli da slome Ređo Emiliju i na kraju slave sa 4-3 u seriji! I danas se prepričavaju detalji iz šeste utakmice tog finala, kada su Dajson, Laval i Logan uspeli da zaustave Amedea Dela Valea i Rimantasa Kaukenasas kako bi prelomili seriju i kasnije uzeli titulu u domu Ređo Emilije i to posle dva sigurna hica Dajsona sa slobodnih bacanja.

Godinu dana kasnije viđen je i poslednji veliki podvig i to u režiji Asvela. Strazbur je sigurno otvorio finale sa dve pobede na svom terenu, ali je onda Asvel nanizao tri pobede, uključujući i petu na gostujućem terenu kojom se domogao titule. Veliku ulogu tada imao je francuski reprezentativac i odlični defanzivac Šarl Kaudi, kao i američki plejmejker Kasper Ver koji je pristigao samo nekoliko meseci ranije iz kineskog Tjenđina. Sezonu je završio kao MVP finala.

Kada smo kod NBA lige, pamti se veliki zaokret Oklahome protiv San Antonija u finalu Zapada 2012. godine. Tanderi su tada posle 0-2 silovito nanizali četiri pobede na krilima kvarteta Durant - Vestbruk - Harden - Ibaka i otišli korak dalje, gde ih je dočekao Majami sa Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom. Franšiza iz Floride je kasnije rutinski uzela prsten.

Pamte se i dva detalja iz plej-ofa 2016. godine. Oklahoma bez Hardena, Golden Stejt kao aktuelni šampion sa Braćom Spleš Karijem i Tompsonom. Tanderi su imali skor 3-1 u finalu Zapada, pre nego što su ih Voriorsi samleli. Ipak, košarkaše Golden Stejta tada je stigla zla karta sudbine, pa je Lebron Džejmssve to naplatio pobedom na gotovo identičan način za konačnih 4-3 i zasad jedini šampionski trofej Kavsa u NBA ligi.

Na kraju ostaje nam finale Istočne konferencije iz prošle sezone. Boston je tada oborio Klivlend na pleća, ali je Lebron Džejms kasnije praktično izneo kompletno doigravanje. Zbog prevelike energetske potrošnje u borbi za Istok, Kavsi su kasnije počišćeni u šampionskoj trci od Golden Stejta...

Dakle, Zvezda ima zicer u svojim rukama i potrebno je da poentira samo jednom u preostale tri utakmice. Budućnost je u gotovo bezizlaznoj situaciji, ali teoretska šansa i dalje postoji. Zvezda je ta koja se pita za sve...

BSL - Turska

2008/09: EFES - Fenerbahče 4:2

HT PREMIJER LIGA - Hrvatska

2009/10: CIBONA - ZADAR 3:2

LEGA BASKET SERIE A - Italija

2014/15: Ređo Emilija - DINAMO SASARI 3:4

LNB PRO A - Francuska

2015/16: Strazbur - ASVEL 2-3

NBA - Finale Zapadne konferencije

2011/12: San Antonio Spars - OKLAHOMA SITI TANDER 2:4

NBA - Finale Zapadne konferencije

2015/16: GOLDEN STEJT VORIORS - Oklahoma Siti Tander 4:3

NBA - Finale

2015/16: Golden Stejt Voriors - KLIVLEND KAVALIRS 3:4

NBA - Finale Istočne konferencije

2017/18: Boston Seltiks - KLIVLEND KAVALIRS 3:4

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar