Da dobijemo sledeća dva, pa da igramo onaj što para gaće!

“Bitadze mora da ima individualnu odgovornost, zvezde vidim samo na terenu, na papiru me ne zanimaju njihova imena“, kaže Jasmin Repeša.

Košarka 17.04.2019 | 13:15
Da dobijemo sledeća dva, pa da igramo onaj što para gaće!
Imao je šta da poruči Jasmin Repeša navijačima Budućnosti uoči nastavka emotivnog i vrlo psihički vrlo izazovnog finala Jadranske lige, rezimirao je dešavanja iz Beograda iz jednog ugla, ali se kasnije fokusirao isključivo na, kako voli da kaže: Tehničko-taktičke elemente.

Svestan je hrvatski stručnjak da situacija nije nimalo jednostavna i da posle dva poraza u Beogradu ekipa mora da pokaže reakciju. On
je uveren da će je biti i da finale može da se oduži čak do naredne sedmice...

"Mora biti reakcije iz mnogo stvari - poštovanja prema publici, pa prema poslodavcima, jer malo je sredina na Balkanu i Evropi gde plaćaju obaveze redovno. Potom prema imidžu kluba, ponosu... Ko ne može da reaguje u ovakvoj situaciji, taj nema ponosa", jasan je Repeša.  

Posle druge utakmice i jednog od najtežih klupskih poraza u novijoj istoriji, ekipa je imala zajedničku večeru, na kojoj su svi članovi stručnog štaba i igrači otvoreno razgovarali o alarmantnoj situaciji i kako istu iskoreniti. Novinare je zanimalo - da li su igrači uspeli da ubede Repešu da mogu da okrenu pristup?

"Videćemo, naučen sam da ne dajem unapred obećanja. Nagledali ste se i vii dobrih utakmica i pristupa. U prvih pet minuta imaćemo dijagnozu".

Priznaje da je bio uveren u bolji rasplet u Beogradu, ali i otkrio da su oba poraza zapravo posledica timskih grešaka...

"Moram priznati da sam bio siguran da ćemo dobiti jednu utakmicu u Beogradu, u smislu tehničko-taktičke pripreme. Videli ste kako smo imali kontrolu na početku obe utakmice, u atmosferi takvoj kakva je bila. Pravili smo previše tehničko-taktičkih grešaka, igrali bez koncentracije, ispadali smo iz sistema, bez dovoljne fizičke prisutnosti... Znamo gde su te greške, sve one se mogu otkloniti, zato verujem da ćemo odigrati drugačiju utakmicu u sredu", kaže Repeša i nastavlja:

"U obe utakmice finala smo dobro ulazili, imali šest poena viška u prvom meču na sredini druge četvrtine. Ali, na našoj nesmotrenosti isključivo i našim grešama smo padali. Uz, moram da kažem, dužno poštovanje Zvezdi. Ako ste primetili, identične stvari dešavale su se u obe utakmice, oni bi okrenuli, mi ne bismo reagovali psihički kako treba. U drugoj utakmici ušli smo u neviđeni ponor, takav da se više nije moglo pogoditi ni slobodno bacanje. Promašili smo četiri otvorene trojke u drugoj četvrtini prve utakmice, imali smo dosta propusta u odbrani... Ono što najviše fali ovoj ekipi je to da se igra svih 40 minuta. Sve drugo je za zaborav".

Repeša: Pljuvanje je najtragičniji čin, bolje da su me ošamarili

O Zvezdinoj igri nije govorio previše, ali je istakao nekoliko stvari...

"Ne šutira se isto kada se povede 15-20 razlike i onda kada je utakmica egal ili kad mi vodimo. Kada su probili te neke barijere i kada su stekli određenu prednost, počeli su više da šutiraju i samim tim da pogađaju".

Govorio je i o povredi Stratosa Perperoglua i mogućnosti da Kej Si Rivers preuzme njegove minute...

"Rivers je kompletan igrač, trenirao sam ga u Benetonu. Što se tiče situacije u Zvezdi - više nije uvek i bolje. Zvezda ima poteškoće, ali su se bolje posložili posle njih. Možemo pričati o tempiranju forme, sve stoji. Ali, to su kvalitetni igrači. Mada, ponavljam, nije uvek više – bolje".

Jedan od najvažnijih elemenata na kojem cela ekipa radi je - vraćanje samopouzdanja.

"Najbitnije je povratiti samopouzdanje. U domaćinskoj atmosferi možemo da odigramo bolje i smanjimo razliku. Izgubili smo dve bitke, nije izgubljen 'rat'. Da me ne shvatite pogrešno, neću da pravim atmsferu koja nije prikladna sportu. Nije prvi put da kao trener budem u ovoj situaciji. Treba igrati mnogo bolje kako bi se promenila situacija. Da svako od nas da svoj maksimum kako bismo došli do pobede. Nije krenilo onako kako smo želeli, gubimo 0-2, a u tri utakmice koje smo odigrali u Beogradu većim delom nešto nije bilo u redu". 

Igrači Budućnosti su na terenu izgledali kao da nemaju dovoljno koncentracije...

"Ne može to biti alibi. Koncentracija mora da se podrazumeva, svakodnevno treba da bude tako kada si profesionalac. To je minimum svakog igrača – fokus na svoj posao. Zamislite čoveka koji radi u pilani i nije koncentrisan, pa dođe na posao i sebi odseče ruku... To su nedopustive greške, kao i one kada smo dozvoljavali protivniku da pogađa otvorene trojke. Kao, na primer, Perperoglu u drugoj utakmici. Sve je OK dok se pokaže želja za odbranom, da se proba da se spreči taj šut. Ako se promašuju slobodna bacanja u kontinuitetu, jasno je da nešto nije u redu na psihičkom planu".

Utisak je da se mnogo više očekivalo od Goge Bitadzea, ali da su ga igrači Zvezde opteretili faulovima i da je zato ispao iz ritma?

"Nijednu utakmicu nije završio s pet ličnih grešaka, mogao je da bude i agresivniji u pojedinim delovima. U drugom poluvremenu prvog meča smo ga zaštitili od faulova, a u drugom susretu kolektivnom odbranom. Individualna odgovornost je svakako najbitnija. Goga je mlad igrač, neviđeno talentovan, ali na nivou smo gde se od svakog očekuje više".

Pod upitnikom je i odnos prema igri od strane dve vodeće zvezde - Edvina Džeksona i Norisa Kola?

"Ne bih rekao da je sumnjiv pristup. Pitanje je koliko je cela ona atmosfera novost za njih. Zvezda u timu se za mene vidi samo na terenu, na papiru me ne zanima ništa. Rekao sam na večeri posle utakmice da smo u ozbiljnoj situaciji, da su mi potrebne osobe, ne igrači, koje su spremne da prihvate takvu situaciju. Ko nije spreman, bolje da ostane kod kuće i gleda utakmicu. Takav je trenutak".

Podsetili su novinari na detalj iz 2015. godine, kada je Repeša kao trener Cedevite u Podgorici uzeo finale Jadranske lige Budućnosti, pa su ga pitali - da li je spreman da klubu sada vrati plasman u Evroligu?

"Zasluženo smo tada dobili. To je život, sport. Lopta je okrugla. Voleo bih da odigramo najbolje što možemo, da pobedimo naredne dve utakmice, pada igramo onu utakmicu koja „para gaće svima“. To je za prave, kako bih ja rekao, španere".

Za kraj, Repeša je poručio da će svi igrači dobiti priliku da se dokažu - od stranaca, do domaćih igrača.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar