Analiza: Šta ako Perperoglu ne bude igrao?

Kakve su opcije Milana Tomića u sredu?

Košarka 17.04.2019 | 08:30
Analiza: Šta ako Perperoglu ne bude igrao?
Zdravstveno stanje Stratosa Perperoglua najvažnija je tema dan uoči trećeg duela finala Jadranske lige, ujedno i prvog Zvezdinog gostovanja Budućnosti u Podgorici (TV Arena Sport, O2, 19.00).

Slike na kojim se prekaljeni Grk hvata za list s bolnom grimasom na licu, potom rukama odmahuje i signalizira da ga je noga izdala, zapravo su najbolnije u celom doživljaju svojevrsnih košarkaških "viktorija“ u i oko reketa Budućnosti. Ništa se nabolje nije promenilo ni u minutima po oglašavanju sirene za kraj, pošto je jedan od heroja možda i najmoćnijeg Zvezdinog izdanja u poslednje dve sezone iz restriktivnog prostora prebačen u obližnju privatnu bolnicu uz pomoć nosila. 

FČ3 i dani koji su promenili sve

Zvezdino košarkaško proleće

Njegova poruka na društvenim mrežama odjeknula je jako i uprkos tome što nema zvaničnih informacija o njegovom trenutnom stanju, veće su šanse da ipak propusti meč u Podgorici. U međuvremenu se možda nešto i promeni, ali sadašnji utisak je da će Crvena zvezda na još jedan megdan Budućnosti izaći bez pomoći nekadašnjeg trostrukog šampiona Evrope i velikog pobednika u duši. 

Oglasio se Perperoglu: Saigrači će završiti posao

Milan Tomić i njegov stručni štab moraće prvo da se odluče oko toga - koga će ubaciti u roster ako bi Perperoglu zaista otpao iz kombinacije?

"Jako je teško iz jednog sistema izdvojiti igrača i reći kako će baš taj neko da uskoči na Stratosovo mesto i dobije ulogu kakvu ima on, da radi sve kao on i postiže koševe kao on. Ne, to nije moguće, naročito ne u ovom slučaju, gde imate čoveka koji je igrao fantastično, ne samo prošlu utakmicu, nego gotovo cele sezone", kaže za MOZZART Sport Vladimir Kuzmanović, dugogodišnji stručni konsultant televizije Sportklub i dodaje:

"Imate Kej Sija Riversa, koji je u nedelju pokazao da je raspoložen za košarku, da želi minute. I pored svega i dalje mislim da Crvena zvezda ima veliki fond igrača, pomoću kojih može do pobede. Prvo imamo dilemu oko toga ko će na upražnjeno mesto".

U ovom trenutku van rostera su talentovani bek Aleksa Radanov, mladi centar Dušan Ristić i iskusni krilni košarkaš Marko Kešelj. 

"Gledajući Zvezdin procenat šuta za dva poena, koji je u ove dve utakmice fantastičan (42/60 - 67,7 odsto prim. aut.), mislim da bi čak Dušan Ristić mogao da dobije šansu, da bude još jedan igrač koji može da napadne i odbrani jedinog raspoloživog centra Budućnosti Gogu Bitadzea. Tada bi Budućnost bila u još većim problemima. Ne bi Ristić imao noseću ulogu, naravno, ali bi mogao da bude neko s određenom rolom, jer je takvih imao tokom sezone", poručuje Kuzmanović.

Jasno je da Stratosovo mesto niko ne može da popuni direktno, jer je ipak najiskusniji igrač u timu i neko ko je osvojio najveće trofeje na mnogo višem nivou klupske košarke i igrač je od neprocenjive važnosti za Milana Tomića. Zato bi ceo tim morao da se uskladi...

Ristić je van takmičarskog sistema još i pre nego što se ligaški deo prvenstva završio i propustio je ceo dosadašnji tok doigravanja. Poslednje minute, tačnije nešto više od šest odigrao je na gostovanju Zadru u 21. kolu i tada je skupio dva poena i jedan skok. Nekadašnji student univerziteta Arizona imao je nekoliko solidnih epizoda iz drugog plana tokom sezone i neretko je znao da iskoristi prostor koji bi mu trener Tomić ukazao. Pogotovo u periodu kada je Majk Cirbesbio na "hlađenju", pa je dobio šansu čak i kao starter, a prevashodno kao rezervna opcija Majklu Odžu. Jedan je od poslednjih klasičnih centara školovanih po udžbenicima stare škole i kao takav fokusira se da ekipi pomogne u skoku i poenima iz drugog plana.

Marko Kešelj bio bi klasična zamena "pozicija za poziciju", ali se i on izgubio po povratku Mohameda Fajea u roster, tačnije od trenutka kada su svi standardni prvotimci ozdravili. Nije ga bilo u igri još od utakmice protiv Mornara u Baru, kada je sa tri dalekometna hica upotpunio Zvezdinu pobedu. Od tog meča prošlo je više od dva meseca i zasigurno je ispao iz ritma. Baš kao i Ristić, uostalom. Ima više iskustva od Ristića, ali je možda dugajlija iz Novog Sada trenutno bolji izbor upravo zbog pomenutog faktora mase i opcije više u oba reketa. Budućnost je tu najslabija i to treba iskoristiti. Takav zadatak Kešelj ne bi mogao da iznese, mada je selidbom na poziciju četvorke odradio vrlo dobar posao u danima kada je Faje bio povređen, širenjem protivničkog reketa i solidnim šutem s distance.

Zvezda i pored eventualnog izostanka Stratosa Perperoglua i dalje ima dovoljno šuterskih opcija, a tu bi Kej Si Rivers morao da uskoči. U nedelju je pružio dosad najbolju partiju u dresu Crvene zvezde, bio je opušten i nosio ga je talas euforije sa tribina. Ipak, u minutima dok još nije bilo izvesno da će Zvezda nadigrati Budućnost s 38 poena razlike, primetan je bio Riversov izostanak kontinuiteta u igri, pa je i njegov šut samim tim varirao. Kasnije je to ispravio i meč završio sa 16 poena i pet asistencija, što uliva nadu da bi mogao bolje da izgura jednu utakmicu visokog napona. A, prema prvim najavama iz Podgorice, Morača će biti nakrcana do vrha, a atmosfera nimalo prijateljska...

Rivers će opet postati žrtva sistema. Nije se dobro završila priča u kojoj je on imao organizatorska zaduženja sa Filipom Čovićem i Dejanom Davidovcem, možda bi pomeranje na njemu poznatiju teritoriju moglo da mu donese potrebno samopouzdanje i bude jedan od presudnih faktora u sredu ili petak.

Uvođenje Alekse Radanova najmanje je verovatna opcija, prvenstveno jer on nije tip igrača kakav Crvenoj zvezdi treba u Podgorici. Mlad je, nema iskustva u ovakvim susretima i Tomić zbog toga na njega ne bi mogao da računa previše, pogotovo jer mu ni tokom sezone nije ukazivao mnogo prilika da se pokaže i dokaže. Ovo svakako nije vreme za njega, iako predstavlja budućnost kluba...

Opcija nema mnogo, ali su prisutne. Milan Tomić i njegovi saradnici moraće da pronađu modus po kojem će Zvezdina igra ostati nepromenjena. Naznake su mogle da se vide na otvaranju finala, kada Perperoglu nije imao svoje veče napadački - 1/3 za dva, 0/2 za trim 5/8 slobodna bacanja, po jedan skok, asistencija i ukradena lopta, ali i četiri iznuđena prekršaja. To, opet, ukazuje da njegova funkcija nije striktno vezana za napad, već da u odbrani pomogne s iskakanjima i rotacijama na Erlu Klarku, te anuliranju Kotija Klarka i ostalih po potrebi. 

Zbog toga će Kej Si Rivers, pa čak i Dejan Davidovac, možda i Ognjen Dobrić morati da usklade svoje želje i podrede ih maksimalno ekipi. Jer, samo tako Zvezda može da napravi pozitivan rezultat u Podgorici. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar