Veterani iz "Oluje" obučavaju Albance

Hrvati podučavaju oficire tzv. Vojske Kosova. Njihova iskustva zanimaju Prištinu zbog težnje da pokori sjever pokrajine. Stižu preko Crne Gore, a NATO" zažmurio".

Srbija 16.04.2019 | 09:34
Veterani iz "Oluje" obučavaju Albance
Hrvatski veterani koji su učestvovali u progonu više od 250.000 Srba iz Krajine, tokom zločinačke akcije "Oluja", obučavaju oficire takozvane Vojske Kosova, a do tamo stižu preko Crne Gore i uz prećutnu saglasnost NATO, saznaju Novosti.

Do ovih podataka stigle su srpske obavještajne službe i u to "prosvetno" regrutovanje branitelja, kako saznaju Novosti, uključen je i general Ante Gotovina koji je vojno sproveo najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Prema tim informacijama, hrvatski veterani Albancima prenose svoja iskustva u munjevitim oružanim akcijama, odnosno uče ih taktici odnosno manevrima u takozvanim pobunjenim područjima. Ovaj aranžman, kako se pretpostavlja, nije mogao da prođe bez političkog dogovora Hašima Tačija i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, a nosi veliki bezbjednosni rizik po srpsko stanovništvo na KiM, s obzirom na izražene aspiracije Prištine da potčini sjever i "zaokruži suverenitet".

Interesantna je i uloga hrvatske strane i Gotovine. Naime, cijela ova operacija namjerno je prenijeta na teren veterana, kako bi se, u slučaju da bude operativno "provaljena", Zagreb vadio na to da to nema nikakve veze sa njihovom zvaničnom vojskom, iako je javna tajna da je Gotovina u veoma bliskim odnosima sa tamošnjom vlašću, navode Novosti.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS, kaže da već dugo postoje snažne veze između hrvatske vojske i albanskih oružanih struktura sa KiM. Napominje da su tokom rata u Hrvatskoj tamošnje vojnike obučavali instruktori američke privatne vojne kompanije MPRI, koji su kasnije bili angažovani i u obuci albanskih boraca:

- Značajan broj Albanaca ratovao je u redovima hrvatske vojske, a te veze očuvane su i nakon rata. Iskustva hrvatskih oficira iz "Oluje" i "Bljeska" posebno su zanimljiva Albancima sa KiM jer planiraju sliče akcije na sjeveru Kosmeta.

Karan kaže da, osim vojne obuke, Hrvati Albancima mogu da ponude i neku vrstu recepta za tihi egzodus, putem pritiska vlasti na Srbe da i u miru napuštaju pokrajinu i zastrašivanja onih koji razmišljaju o povratku.

Srpske obavještajne strukture već dugo raspolažu informacijama o obuci pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga koja se odvija u bazama "Film siti" u Prištini i "Pomazatin" nadomak Kosova Polja, za šta, navodno, logističku podršku pruža Amerika.

Cilj je,kako navode Novosti, priprema za operaciju pod kodnim imenom "Zlatna sablja" a koja podrazumijeva efikasno zauzimanje sjevera KiM i na taj način zaokruživanje "suvereniteta" i uspostavljanje faktičke vlasti na cijeloj teritoriji pokrajine. Srbi sa sjevera tada bi bili odsječeni od centralne Srbije, što bi izazvalo osjećaj panike i defetizma, pa i napuštanje te teritorije.

U sprovođenju takve akcije oficirima KBS bilo bi značajno iskustvo Gotovine i njegovih saboraca iz rata u Hrvatskoj, ali i iz čitavog niza oružanih sukoba u kojima je učestvovao. Gotovina se još sa 18 godina pridružio francuskoj Legiji stranaca u kojoj je bio pet godina i dogurao do starijeg razvodnika. Učestvovao je u borbenim akcijama u Džibutiju, Čadu, Zairu, Obali Slonovače. Poslije Legije radio je kao vojni instruktor u Gvatemali, Kolumbiji, Paragvaju i Gabonu. U maju 1991. godine vratio se u Hrvatsku i uključio u formiranje Hrvatske vojske.

Gotovina je u Haškom tribunalu oslobođen optužbi za zločine nad Srbima 1995. godine, uključujući i akciju "Oluja". Žalbeno vijeće je, međutim, 2012. godine preinačilo prvostepenu presudu, kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora. Na prvom suđenju proglašen je krivim za ubistva, progon i deportaciju srpskih civila i bezobzirna razaranja. Bio je učesnik sastanka na Brionima, kada je planirana i pripremana akcija "Oluja". Naredio je granatiranje Benkovca, Knina, Gračaca i Obrovca u kojem su nastradali civili. Žalbeno vijeće je kasnije sve to poništilo, a Gotovinu su oslobodili svake vrste odgovornosti za sva počinjena krivična djela.

(Novosti)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

As

16.04.2019 07:59

Kakvi njihovi veterani? Da im zapad nije pomogao nebi nista ni uspjeli u ratovanju.

ODGOVORITE
Name

mislis

16.04.2019 10:47

Da nije Milosevic se dogovorio sa Tudjmanom oko razmjene teritorija.Posavina za Krajinu. Karadzic je saradjivao sa Tudjmanom i dobijao od njega gorivo i novac po jednim uslovom da se ne mijesa u Krajini. To je sve bilo u vremenu kad je Milosevic uveo sankcije Karadjicu i uskrstio svaku pomoc Srbima u BiH. Ovo ima sve na youtube objasnjeno i dikumentovano. Dok jedni su ginuli i ratovali veliki su milione zaradjivali prodavajuci teritorije, ljudske zivote i oruzje suprotnoj strani.

Name

Pa

16.04.2019 08:00

Da im posaljemo ove nase kvaziveterane Vukoticeve kriminalce, da to rastjeraju. Ali, ne bi oni isli tamo oni su formirani i placeni da plase nas narod ovde, kao vojno krilo SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Xx

16.04.2019 08:03

Da su srbi citav svijet bi znao

ODGOVORITE
Name

Kos

16.04.2019 08:04

Dovoljan razlog da Srbija prekine sve diplomatske odnose sa Zagrebom koji očigledno obučava teroriste jel podsjetmo OVK nije legitimna vojska već terorističko seperatistička organizacija.

ODGOVORITE
Name

Epistahije

16.04.2019 10:32

Nemoze kad su Covic i Dodo braca.

Name

Zlaja

16.04.2019 08:09

Ko je imao i dvojku iz Istorije,prije Jugoslovenskog rata...zna da su Hrvati i Albanci sarađivali sa Hitlerom u ubijanju i progonu Srba,Roma,Jevreja itd. Za te zločine su bili osuđivani od Evrope i cijelog svijeta. Istorija se ponavlja samo što sad Evropa spava blaženim snom kad je moderni terorizam u pitanju, sve dok im teroristi ne pokucaju na vrata.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

16.04.2019 08:43

А знају ли ови да Србин ускоро уопште и неће морати да носи пушку против њих свих. Јер Србија је једна од 10 земаља света које имају модуларно-ракетне систене типа земља-земља који имају домет до 300 километара (а та једна бојева глава је дугачка 8 метара, и веома је прецизна). А Србија је и у процесу преговарања с Русијом и Белорусијом за зове модерније С-300, и друге новије ПВО системе. ...А Србија је сад више него икад повезана са: Румунијом, Бугарском и Грчком, плус и Мађарском. Тако да нису Срби више сами, а Војска Републике Србије није оно што је била 90-тих (оне лажи о томе како је ЈНА бла 4-та у Европи треба заборавити).

ODGOVORITE
Name

hahahahaa

16.04.2019 10:34

Joj al me nasmija. Hvala uljepsa mi dan.

Name

Budala kao i ti

16.04.2019 11:27

Dobar dan lazanski.

Name

Robin Hud

16.04.2019 08:43

Dajte molim vas...o ovom je suludo bilo šta ,čak i razmišljati! Šta mi očekujemo? ...da će doći neko koga će mo im mi poslat...plati pa klati uvjek je bilo i biće i prestanimo vjerovati u to da nas neko voli i da se plaši...Treba izgraditi sistem koji je održiv, koji ne reaguje na uticaj sa strane, biti principijelan i znati šta se želi.... Ne dati svoje i ako treba za to ginuti!

ODGOVORITE
Name

Luu

16.04.2019 10:02

Gotovina tovi tunu, a BIA tovi Srpski mozak ovakvim glupostima. Oluja je bila vojna akcija i nikakva akcija protjerivanja civila. A to sto su se Srbi u Hrvatskoj u ono doba oslanjali na Milosevica i njegove ideje, pa dobili po nosu je druga stvar. Svakako je tuzno sve sto se jadnom narodu dogodilo, ali politicke i vojne glave su jednostavno bile preglupe da bi uvidjeli posljedice svog djelovanja. Referendumi o nezavisnosti drzava su za sve osim za Srbe bili legitimni, od SLO do Kosova su angazirane vojne snage da brane Srbe, a ne da odrze Jugoslaviju. Ne razumijem zasto se Srbi ne odreknu vise Milosevica i njegovih budalastina i krenu u pomirenje s narodima na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Joja

16.04.2019 10:44

I sta je tu cudno???

ODGOVORITE
Name

?!

16.04.2019 10:57

Nije to '' 99,jako lose moze zavrsiti po albance.

ODGOVORITE
Name

VINKO Baresic

16.04.2019 16:11

Alaj ste primitivci nema sta, svaka cast sto pisete gluposti i sirite mrznju a ne vidite da je svaki dan vas svi sve manje I manje.

ODGOVORITE
Name

rexha

16.04.2019 21:44

Mora da su uspjesni cim su progonili toliki narod. Mozda se nesta moze od njih i nauciti

ODGOVORITE