Vatra ugašena, spasili relikvije

Nakon osam i po sati borbe s vatrom koja je doslovno gutala krov i druge dijelove čuvene katedrale Notr Dam u Parizu vatra je ugašena, ali su dežurne službe još u pripravnosti.

Svijet 16.04.2019 | 08:02
Vatra ugašena, spasili relikvije
Uprkos ogromnoj šteti vatrogasci su uspjeli da spase neke vrijedne relikvije.

Spašena je Sveta kruna od trnja i sveta tunika koju je nosio francuski kralj Luj iz 13. vijeka, dva nezamjenjiva predmeta, rekao je rektor katedrale Patrik Šove.

Vatrogasci su takođe radili na zaštiti zadnjeg dijela zgrade gdje se nalaze najdragocjeniji artefekti, rekao je šef vatrogasne službe Žan Klod Gale novinarima na mjestu događaja, prenosi "Klix.ba".

Opstanak tri velika staklena prozora katedrale Notr Dam, od kojih svaki govori o biblijskoj priči, još je neizvjestan.

Ogromni požar koji je zahvatio katedralu gasilo je 400 vatrogasaca pomoću desetina vatrogasnih vozila i najmanje 18 crijeva pod visokim pritiskom unutar crkve.



Korišteni su i dronovi za procjenu stanja, ali je brzo zaključeno da je neizvodivo korištenje kanadera, jer bi se time mogla prouzrokovati veća šteta zbog opasnosti od rušenja.

Još uvijek nije poznat tačan uzrok požara, osim što se pretpostavlja da je požar izbio na krovu.

Kako su se toranj i krov srušili u ranim večernjim satima, operacije su se fokusirale na zadržavanje vatre i sprečavanje širenja na dva kamena tornja iz 13. vijeka na zapadnoj fasadi.



Olakšanje je stiglo malo prije ponoći kada je saopšteno da će konstrukcija katedrale opstati, a predsjednik Francuske Emanuel Makron je odmah poručio i obećao da će katedrala Notr Dam biti obnovljena uz pomoć donacija.

Šteta će se procjenjivati danima.

Čuvena katedrala Notr Dam simbol je Pariza, Francuske, jedan od simbola katoličanstva, ali i cijelog svijeta. Njena gradnja počela je u 12. vijeku, a okončana je 1345. godine.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Joja

16.04.2019 06:55

Neka su oni okacili zastavu tzv kosova ...

ODGOVORITE
Name

Re Joja

16.04.2019 07:16

Kakve veze ima pozar katedrale sa zastavom kKosova.Ovo samo govori o tome koliko smo bolesno porrceni nacionalisticko bolesni.Nemoze nista da se desi da se u tu pricu neuplete nacionalizam Kosovo Srbija .E zato nam je tako kako je .

Name

Pravda Xxx

16.04.2019 07:42

S obzirom da su 99. gadjali srpsku djecu,malo je da citav pariz izgori!

ODGOVORITE
Name

Aršin

16.04.2019 09:39

Notr Dam je Crkva iz 12 vijeka i ovaj požar je ogromna šteta za istorijsko nasleđe, kulturu i Katoličku Crkvu. To su nepobitno činjenice. Meni mnogo smeta licemerje,poltronstvo i robovski mentalitet vlasti u Beogradu i medija. Opšta je histerija i tuga zbog ovog požara, a niko javno ni od funkcioner niti od medija neće da kaže da su Crkve i Manastiri na KiM kao npr Bogorodica Ljeviška i Arhangeli u carskom gradu Prizrenu iz ste epohe 14-og vijeka ciljano zapaljeni od strane Šiptara, a Francuska i njena Vojska na Kosovu to nisu spriječili, a i njihovi političari i mediji se nisu potresli kao ovi naši u Beogradu sada.Tragikomična je poruka da Srbija nudi pomoć u obnovi NOTR Dama, a u isto vrijeme moli Rusiju i Putina za novac za dovršenje izgradnje Hrama Svetog Save i više od 20 godina se obnavlja Manastir Đurđevi Stupovi zadužbina Stefana Nemanje i nikada niko od Vlasti nije potrčao da ponudi pomoć. Kada budemo cijenili sebe i svoje vrijednosti možemo komentarisati i žaliti za požar u Parizu.

ODGOVORITE
Name

Re:

16.04.2019 13:21

Bas tako. Pozurili “gradjani”Beograda da zajaucu a za Kosovo ih zabole dupe. Europejci silni i podanicka sorta.Sve si dobro uočio ali šta da se radi?

Name

A

16.04.2019 19:07

Ma da. Uvlače se Makronu u bulju,kao to će promijeniti odnos Francuske prema Srbiji itd,itd. Podaničko sluganski mentalitet.

Name

Procjena

16.04.2019 16:59

Donacije su u pitanju.

ODGOVORITE