Priča - Radiografija Luke Jovića: Vodič za navijače Reala...

I upoznavanje sa srpskim predatorom. . .  Madridska Marka detaljno skenirala golgetera Ajntrahta.

Fudbal 16.04.2019 | 23:00
Priča - Radiografija Luke Jovića: Vodič za navijače Reala...
Jović, Jović, Jović... Tako su danima izgledale naslovnice katalonskih sportskih dnevnika Mundo Deportiva i Sporta, ali poslednjih dana ime srpskog napadača se više pominje u madridskoj štampi. Nema dana da Marka i As ne posvete makar neki tekst Luki Joviću kroz prizmu potencijalnog pojačanja Real Madrida.

Kako su navijači Reala najbrojnija čitalačka publike uglednog dnevnika, Marka se poturdila da im detaljno predstavi srpskog napadača kroz sve moguće fudbalske pramatere. U glavnom tekstu na sajtu madridskog dnevnika, Marka je napravila neku vrstu upoznavanja sa Jovićem za Realove fanove.

Ovako počinje:

„Luka Jović je jedno od imena koja će obeležiti letnji prelazni rok. Mladi Srbin iz Ajntrahta ima sjajnu sezonu što nije prošlo neopaženo kod velikih evropskih klubova među kojima je i Real Madrid. Jović ima oreol zvezde, ali pogledajmo statistiku mlade balkanske zvezde“.  

Odakle šutira?

On je igrač koji akcije uglavnom završava iz kaznenog prostora, ali obično van peterca. Do sada je u sezoni uputio 96 šuteva, od kojih je 50 bilo u okvir gol, a 26 je završilo u golu. Sa distance šutira manje, ali je precizan kada nije previše daleko – 10 od 29 pokušaja ove sezone.

Gde šutira?

Kada pogodi okvir gola, njegovi udraci su podeljeni na tri zone: levo, desno i po sredini. Mnogo je efikasniji kada gađa uglove. U desni ugao pogađa 75 odsto njegovih šuteva, a u levi čak 89 odsto.

Kako šutira?

Jović je karakterističan po tome što koristi obe noge sa istom lakoćom. Desnom nogom je postigao 15 golova, a levom osam. Četiri je dao glavom.

Doprinos u napadu?

Srpski napadač se u proseku nalazi u 2,4 gol šanse i realizuje skoro jednu (0,8 odsto) na svakih 90 minuta. Procenat uspešnosti mu je 32 odsto.

Proigravanja?

Pored golova, Jović ima sposobnosti da daje ključne pasove. Ne misli se tu samo na čiste asistencije, već i na pasove koji stvaraju opasnost po gol, bilo da se one realizuje ili ne. U tom smislu, Srbin stvara 1,9 šansi saigračima na svakih 90 minuta, od čega su 1,1 efektivne i završavaju se šutem. Sakupio je šest asistencija tokom sezone.

Igra glavom?

Igra glavom mu nije jedna od jačih strana, ali i ne beži od vazdušnih duela. Ima ih sedam na svakih 90 minuta i od toga dobija 2,4.

Dribling?

On je igrač koji voli da izaziva protivničke defanzivce i pokušava između tri i četiri driblinga na svakih 90 minuta. Polovina od toga su uspešni.

Doprinos u defanzivi?

U defanzivnim zadacima dobija 32 odsto duela sa rivalima. Obično ima 2,5 defanzivnih duela na svakih 90 minuta i dobija 0,8 odsto njih. Normalno, najčešće koristi fizičku konstituciju da oduzme loptu i ređe to radi krađama lopte iz nogu protivnika. Ima i 49 presečenih pasova ove sezone, što je 1,4 po meču.

Kako se kreće?

Jović je napadač, ali nije klasična „devetka“ iako se često ponaša kao predatoru šesnaestercu. Mape njegovog kretanja otkrivaju da kreće raznovrsno, po svim delovima terena. Ipak, najčešće ga ima u srednjoj zoni šesnaesterca i po levoj strani napada. Često se vraća čak na sredinu terenu da pokupi loptu i da onda sa njom krene u napad.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Marca

Komentari / 0

Ostavite komentar