Košarkaški kalendar za 2020. godinu...

Sezona do 12. juna, a kvalifikacije od 23. juna.  Besmislenim odlukama nema kraja. . .

Košarka 16.04.2019 | 19:40
Košarkaški kalendar za 2020. godinu...
U moru nelogičnosti koje godinama vode košarku u ambis, ponovo je utvrđen niz odluka koje idu na štetu igrača.

Naime, FIBA je danas saopštila da je ispunila zahtev ULEB-a da produži kalendar naredne klupske sezone za četiri dana i umesto 8. završiće se najkasnije do 12. juna. I to verovatno ne bi previše bilo u fokusu javnosti da se naredne godine od 23. do 28. juna igraju kvalifikacije za Olimpijske igre u Pekingu. Razlog zbog kojeg se kvalifikacioni turniri, gde se čekaju poslednje četiri ulaznice za veliko takmičenje, igraju tako rano jeste sam termin olimpijskog turnira, koji je na programu od 24. jula do 9. avgusta. 

ULEB je tražio od svetske krovne organizacije da produži klupsku sezonu za domaća prvenstva sa 18 klubova, što je FIBA odobrila, iako je prvobitno i sama donela odluku da košarka ne sme da se igra posle 8. juna. Ako bi se sezona, teoretski, igrala najkasnije do 12. juna, košarkaši čije reprezentacije budu deo kvalifikacija imaće praktično 10 dana da se spreme za novo takmičenje! Sve to dodatno se kosi sa činjenicom da će pripreme nacionalnih timova uveliko krenuti, jer je predviđeno da iste traju pune dve sedmice. I FIBA u zvaničnom saopštenju priznaje da cela situacija "vrlo izazovna".

Pošto će se kvalifikacije igrati u periodu od 23. do 28. juna, reprezentacije bi mogle da se nađu i u dodatnom problemu. Naime, NBA igračima ugovori sa klubovima traju do 30. juna i teško je očekivati da će imati dozvolu za učešće u reprezentativnim akcijama tako rano.

Zaključak - pojedini igrači bi mogli da se nađu u situaciji da narednog leta nemaju ni pune dve sedmice odmora i da će iz klupske sezone direktno ući u reprezentativne akcije, a onda dobiti tek nešto vremena za odmor pre početka novih takmičenja...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar