Gagić presudio Partizanu: Zvezda na pogon Čovića do 1:0!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su posle produžetka Partizan sa 106:101, u prvom polufinalnom meču ABA lige.  Preokreti, povrede, drama i 1:0 za Zvezdu! Fantastičan derbi na početku polufinalne plej-of serije ABA lige! Oba tima ispustila su dvocifrenu prednost, a crveno-beli slavili posle produžetka.  Posle dva i po sata paklene košarke, Beron slomio Partizan za 1:0 u seriji! Odlične role Davidovca i Čovića, kao i fantastičnog Vanje Marinkovića sa druge strane - 106:101.

Košarka 23.03.2019 | 21:45
Gagić presudio Partizanu: Zvezda na pogon Čovića do 1:0!
Utakmicu je prelomio veoma loš potez Đorđa Gagića, koji je u poslednjem minutu produžetka napravio nesportski faul nad Beronom, posle čega je Zvezda došla do velikih +5 (101:96).

Najefikasniji kod Crvene zvezde bio je Bili Beron sa 23 poena, ali su veliku ulogu imali i Dejan Davidovac sa 18 poena i šest skokova, kao i Čović sa 16 poena i devet asistencija.

U poraženom sastavu Vanja Marinković postigao je 20 poena, Lendejl je dodao 17, Renfro 14, dok je Novica Veličković postigao 11.

Izabranici Milana Tomića uspeli su da dođu do trijumfa posle velike borbe i drame, i sada se nalaze na korak do plasmana u veliko finale.

Veliku uglogu u pobedi crveno-belih imali su Filip Čović, Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, koji su uspeli da vrate šampion Srbije u životu u trećoj četvrtini, kada je Partizan imao dvocifrenu prednosti.

Potom je u poslednjoj četvrtini usledila drama. Na 25 sekundi do kraja susreta Filip Čović je pogodio jedno od dva bacanja za 85:83.

Loptu je uzeo Renfro, koji je na tri sekunde do kraja poentirao za 85:85. Tomić je na tajm-autu nacrtao da se igra na Riversa, koji je i dobio loptu, ali je promašio za pobedu i ušlo se u produžetak.

Partizan od kraja četvrte četvrtine bio bez kapitena Novice Veličkovića, koji je povredio zglob. Stepen povrede još nije poznat.

U dodatnih pet minuta igralo se koš za koš, a crveno-beli su zahvaljujući Davidovcu došli do +3, 94:91. Partizan je u život vratio Rade Zagorac sa dvojkom i trojkom, i na 70 sekundi do kraja bilo je 96:96.

Ipak, onda je na scenu stupio Đorđe Gagić, koji je morao da uđe u igru zbog petog faula Lendejla. Gagić je napravio nesportski faul nad Beronom i crveno-beli su došli do +3, 99:96.

Šampion Srbije imao i loptu sa strane, što je uspeo da iskoristi. Za dva je poentirao ponovo Beron i na 37 sekundi Zvezda je imala +5, 101:96. Tu nije bilo povratka i Zvezda je povela sa 1:0 u seriji.

Revanš utakmica igra se za nedelju dana, a domaćin će biti Partizan.

Izabranici Milana Tomića pred 5.500 svojih navijača su odbranili domaći teren i poveli 1:0 u polufinalu ABA plej-ofa, pred revanš koji se igra naredne subote, 30. marta!

Crvena zvezda - Partizan 106:101, u regularnom toku 85:85 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22)!

Na krilima preciznog šuta Bilija Berona i Kejsija Riversa, vodili su 30:19 u 17. minutu, pa devet minuta kasnije gubili 41:52, ali su ih vratili u život Filip Čović, Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić.

Crveno-beli su serijom 11:0 preokrenuli na 68:63, međutim, Partizan se nije dao i izborio je produžetak. Bitnu trojku pogodio je odlični Vanja Marinković (84:83), a Aleks Renfro dve sekunde pre kraja "izlomio" Majkla Odžoa i položio za konačnih 85:85!

U dodatnih pet minuta igralo se "koš za koš", da bi odluka pala 51 sekund pre kraja, kada je Đorđe Gagić napravio nesportski faul nad Beronom. Američki bek dao je koš i dodatno bacanje, pa iz novog napada još jednom poentirao iz solo prodora, čime je svom timu doneo praktično nedostižnih 101:96.

Zvezda je veći deo utakmice odigrala bez prvog plejmejkera Džoa Reglenda, koji je povredio skočni zglob i pokušao u par navrata da se vrati na parket, ali nije sve bilo kako treba i dirigentsku palicu preuzeo je Čović, odradivši posao na gotovo maestralan način.

Pehovi nisu zaobišli ni crno-bele. Novica Veličković igrao je sjajan meč, ali je u 37. minutu doskočio na nogu Muhameda Fajea i morao na klupu... Sreća i za njega i za Reglenda je što do sledeće utakmice ima još sedam dana!

Kakva drama! U najuzbudljivjoj utakmici sezone, na startu polufinalne serije ABA lige, Crvena zvezda je posle produžetka odbranila prednost domaćeg terena i zahvaljujući sjajnoj minujaturi Bilija Berona tigla do važnog slavlja protiv večitog rivala Partizana - 106:101.

Odlični šuter je u završici meča postigao osam vezanih poena i rešio pitanje pobednika, a veliku grešku pri rezultatu 96:96 napravio je Đorđe Gagić, koji je povukao Amerikanca prilikom polaganja i napravio nesportsku ličnu grešku, koja je otvorila domaćinu put ka pobedi.

Američki šuter odigrao je toliko sigurno, mirno i stabilno u poslednjem minutu produžetka, da je sam izmislio pet najvažnijih poena za crveno-bele i obezbedio pobedu kojom je zavredneo glasne povike „Bili, Bili, Bili...“ sa tribina beogradskog hrama košarke! Beron je na kraju skupio 23 poena, a ogromne zasluge za trijumf srpskog šampiona idu na račun Filipa Čovića uz 16 poena i devet završnih dodavanja. Dejan Davidovac je potpuno eksplodirao u drugom poluvremenu i produžetku, da je skupio 18 poena, šest skokova i dve asistencije. U gostujućim redovima Vanja Marinković je umalo izrežirao strašan podvig Partizana sa 29 poena, dok je Džok Lendejl dopisao 17, a Aleks Renfro 14 poena.

Od uvodnih taktova utakmica je imala čudan tok. Prvenstveno jer je sudijska trojka postavila nimalo prijatan kriterijum, gde se sviralo apsolutno sve i svaki kontakt bio je sankcionisan ličnom greškom. Zbog toga je susret završen sa gotovo nestvarnih 59 ličnih grešaka...

Posle svih uspona i padova na obe strane, utakmica je stala u poslednji minut četvrte deonice i produžetak. Na samo 75 sekundi do kraja Crvena zvezda imala je četiri poena viška (84:80) u svojim rukama posle sigurnih poena Dejana Davidovca sa penala, a onda je nastao muk... Dok je tenzija mogla da se seče nožem, Vanja Marinković je na 26 sekundi do isteka četvrtine upotpunio jednu od najboljih partija dosadašnje karijere trojkom kojom je Partizanu dao tračak nade! Ta nada se ubrzo pretvorila u dodatno vreme, gde je atmosfera dostigla tačku ključanja!

Filip Čović, koji je večeras apsolutno zablistao u gotovo potpunom odsustvu Džoa Reglenda – odigrao 14 minuta – uspeo je u narednoj akciji da reši jedno od dva slobodna bacanja, a kada je krcata dvorana iščekivala dobru odbranu svojih miljenika, Aleks Renfro je istu „promešao“ i lako položio loptu na obruč za 85:85. Pokušao je Kej Si Rivers da se ispravi za sve ono pogrešno što je uradio u svom debiju upravo protiv crno-belih pre samo mesec dana, ali njegov hitac za pobedu nije bio precizan...

I onda – ludnica! Poeni su se smenjivali kao na traci i tako je išlo sve do polovine produžetka i promašaja Bandže Sija za tri poena. Čović je neverovatnom energijom držao kompletnu igru Zvezde u svojim rukama, ali kada je Davidovac izvukao oštar faul Džoka Lendejla posle sigurnog polaganja i sa dodatnim slobodnim bacanjem podigao Zvezdinu razliku na tri poena (94:91), učinilo se publici, ali i ljudima sa Zvezdine klupe da će moći lakše da se diše. Ali, ne... Partizan nijednog trenutka nije odustajao, čak i kada je Nikola Janković – inače loš šuter sa penala – ispustio dva slobodna bacanja.

Baš tada, u momentima najveće zebnje za crno-bele, gotovo niotkuda pojavio se Rade Zagorac sa trojkom iz velike udaljenosti, za 96:96 na 70 sekundi do kraja. Ali, Partizan je onda stao. Tačnije, Beron je potpuno izdominirao scenom i doneo Zvezdi veliki trijumf.

Glavobolju stručnom štabu gostiju zadala je povreda kapitena Novice Veličkovića, koji je nezgodno izvrnuo zglob i više nije ulazio u igru, pa ostaje da se vidi kakva je situacija sa njegovom povredom.

U svakom slučaju, večerašnji obračun je najavio paklenu polufinalnu seriju. Partizan će za sedam dana imati priliku za revanš, a ukoliko se o finalisti bude odlučivalo u majstorici, tek tada će na programu biti nezapamćena drama.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 106:101
/21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:16/

CRVENA ZVEZDA: Reglend 6, Čović 16 (za dva 4/5, trojke 1/5, bacanja 5/6, 9as), Perperoglu 4, Davidovac 18 (6sk), Lazić 5, Faje 2 (5sk), Beron 23 (za dva 3/3, trojke 4/5, bacanja 5/5), Dobrić 8 (trojke 2/2), Simanić, Rivers 12 (za dva 3/5, trojke 1/5, 2as, 2ukr), Cirbes 6 (3sk), Odžo 6 (5sk, 3izg).

PARTIZAN: N. Janković 8, Pejdž 3, Si 9 (6sk), Marinković 20 (za dva 3/4, trojke 4/7, bacanja 2/3, 2as), Jaramaz 1, Veličković 11 (trojke 2/4, 5sk, 4as), Zagorac 10 (4sk), Renfro 14 (za dva 3/6, trojke 2/7, 3sk, 8as), S. Janković 4, Lendejl 17 (za dva 5/7, bacanja 7/7, 1sk, 2blk), Gagić, Nikolić 4 (3as).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar