Nuklearni otpad skloniti od BiH

Predsjedništvo BiH traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Opština Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Bosna i Hercegovina 22.03.2019 | 14:57
Nuklearni otpad skloniti od BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputiće, u ime Predsjedništva BiH, pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarević i Andriji Plenkoviću u kome će ih obavjestiti o ovom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Takođe, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sudija

22.03.2019 14:14

Rekao sam ja davno da ce Rudonja biti najveci Bosanac i zastitnik BIH, evo vidite da sam bio u pravu, a nama soli pamet i baca ublehe kao veliki "Srbenda". Sve mora raditi sta mu Dzaferovic kaze. Kako ga samo Dzaferovic umiri od kad mu je zaprijetio da ce ga uhapsiti ako bude krsio Ustav i zakone BiH, sad Rudonja ne smije da postavi zastavu RS ni na rever od sakoa. Svi smo gledali kako se u pocetku bahato ponasao i postavljao zastavu i tamo gdje realno ne treba biti. Dok mu je zaprijetio Rudonja se uplasio, jer zna da je Dzaferovic poznati pravnik koji zna sve zakone i Ustav napamet.

ODGOVORITE
Name

realnost

22.03.2019 15:42

Respekt za Dodika da se zalozi za ovu izuzetno vaznu temu! Radioaktivnost u BiH nije do kraja ispitana, jos nam samo fali dodatno zagadjenje sa komsijske strane!

Name

075

22.03.2019 18:02

@Sudija ili botu kako Vam je lakše! Milorada "derem" mjesecima ali ovo što je uradio pozdravljam jer u pitanju je zdravlje svih u slivu rijeka Une i Save! Šefik je Bakirova marioneta koga niko normalan ne voli niti u F.BiH, "siv" lik kao da je iz politbiroa CCCP! Željku kapa dolje!

Name

AJD DA VIDIMO

22.03.2019 14:15

TO JE PREKO PUTA NOVOG GRADA.UNA PRELIJEPA.AL U DVORU NA UNI U HRVATSKOJ ZIVE SAMO SRBI.ETNICKO CISCENJE SE NASTAVLJA...DODIK TA SA DRUGOM COVICEM MOZE SREDITI...KOLIKO LI SU HRVATI UZELI NOVCA OD ZAPADA ZA ODLAGANJE..A KOD NAS I NE ZNAMO..

ODGOVORITE
Name

Istina

22.03.2019 15:16

Bas sam htio da napisem...Dodik to moze brzo rijesiti preko Covica jer ovaj vedri i oblaci u Hrvatskoj...ali ko da je njima narod bitan.

Name

Pero

22.03.2019 15:13

Nazalost Hrvatsku ovo ne interesuje. Sad se zale, a Peljeski most moze sto se tice Dode. Znaci ili uvijek saglasni ili ko vas j...

ODGOVORITE
Name

Jovo

22.03.2019 16:04

Hrvati se uopšte ne oglašavaju u vezi ovog opasng odlagališta. Zato BiH mora što prije preduzeti odgovarajuće mjere pred relevatnim međunarodnim faktorima da to spriječe.

ODGOVORITE
Name

075

22.03.2019 18:04

@Jovo Mi iz BiH sagradimo isto tako južno od Trebinja i to je to, turizam u Dubrovniku je onda mrtav i 1 : 1!!

Name

...

22.03.2019 17:41

А 37 локација у РС, на којима је већ одавно депонован нуклеарни отпад?! Кога је брига за то!

ODGOVORITE
Name

RUDONJA

22.03.2019 19:11

UZEO SI PARE DA ODLAŽU OTPAD A SADA ĆE I U RAFINERIJI BROD. TI ĆEŠ SVE DA BUDEŠ SVJEŽI DAŠAK SA BALKANA.