EL: Ludnica u Atini, Real je, ipak, ''Kralj''!

Ludnica u Atini: Baskonija se povampirila, PAO ipak slavio! Košarkaši Panatinaikosa nastavili su pohod u Top 8 nakon trijumfa nad ekipom Baskonije rezultatom 72:70 u 27. kolu Evrolige.  Vesterman najbolji u pobedi Žalgirisa! Košarkaši Žalgirisa savladali su Makabi u čuvenoj "Menori" rezultatom 85:83 u 27. kolu košarkaške Evrolige.  Zna se ko je kralj u Madridu! Košarkaši Real Madrida savladali su Armani Milano rezultatom 92:89 u 27. kolu Evrolige i tako dodatno ojačali svoju treću poziciju na tabeli.

Košarka 20.03.2019 | 23:30
EL: Ludnica u Atini, Real je, ipak, ''Kralj''!
PAO prokockao 23 poena razlike iz 25. minuta, ali preživeo Baskoniju! Zeleni umalo pali na kolena iako su imali ogromnu prednost.

Panatinaikos želi plasman među najboljih osam ekipa u košarkaškoj Evroligi, a za tako nešto im je potreban maksimalan fokus i odlične partije pošto se nalaze na devetom mestu u ovom momentu, a na osmom je njihov ljuti rival, Olimpijakos.

PAO je snažno počeo meč, serijom 12:0 koju je sa linije slobodnih bacanja prekinuo Johanes Vojtman, a izabranici Rika Pitina su samo nastavili da dodaju gas i napravili novu seriju, 8:0 na koju je spreman odgovor imao Darun Hilard.

U drugoj četvrtini su se igrači Baskonije već malo sabrali i na poluvremenu su zaostajali "pristojnom" razlikom, koja je iznosila 21 poen, da bi već u trećoj deonici napravili herojski poduhvat i nakon što su dobili ovaj deo meča rezultatom 21:8 prišli na jednocifren zaostatak prvi put nakon prve četvrtine.

U poslednjih 10 minuta košarke, Baskonija je u potpunosti okrenula rezultat u svoju korist, pa su imali čak četiri igrača sa dvofrenim učinkom: Vildosu, Uertasa, Šildsa i Hilarda.

Dešon Tomas i Šon Kilpatrik nisu dozvolili Baskoniji da se "razmaše" pa su vratili prednost "Zelenima" nekih četiri minuta pre kraja susreta. Upravo je Šon Kilpatrik bio taj heroj kog je tražio Rik Pitino, koji je vodio PAO do trijumfa rezultatom 72:70.

Najefikasniji pojedinac je bio Dešon Tomas sa 16 poena i 5 skokova, a pratio ga je Šon Kilpatrik sa 14 poena, 2 skoka, 2 asistencije, i po jednom ukradenom i izgubljenom loptom. Nik Kalates je zabeležio novi dabl dabl učinak, ubacivši 11 poena i dodavši 12 asistencija i 4 izgubljene lopte.

U redovima poraženih, Šejvon Šilds 13 poena, Darun Hilard 12 uz 5 skokova, a Marselinjo Uertas 10 uz čak 7 izgubljenih lopti.

Zeleni deo Atine je odahnuo, Panatinaikos je uspeo da savlada Baskoniju posle drame kakva se u 25. minutu nije očekivala! Tim Rika Pitina slavio je rezultatom 72:70, ali je uspeo da prokocka ogromnu prednost sredinom treće četvrtine...

Sve je moglo i mnogo lakše, ali je Panatinaikos izabrao da najtežim putem dođe do pobede i to posle velike drame u finišu. Takav rasplet nije mogao da se nasluti u 25. minutu, kada je Šon Kilpatrik pogodio sa poludistance i odveo Panatinaikos na tada, činilo se, nedostižnih 56:33. Ali, sve ono što je Panatinaikos gradio od prvog minuta, kada je utakmicu otvorio serijom 13:0, dotad palo je u vodu.

Ševon Šilds, Darun Hilijard i Luka Vildoza zatrpali su u kratkom vremenskom periodu koš domaćina i tako za punih 11 minuta ubacili čak 30 poena i u samom finišu stigli u potpuni egal – 63:63.

Posle malo klackanja na obe strane, Kilpatrik je na minut i po do kraja bio hladan kao druga strana jastuka i pogodio veliku trojku za 70:67, na koju je Dešon Tomas uvezao još dva poena za tada nedostižnih pet poena viška koji su najavili trijumf Zelenih...

Pobednički sastav predvodio je Tomas sa 16 poena, Kilpatrik je ubacio 14, a Nik Kalates 11 poena, uz 12 asistencija, šest skokova i četiri ukradene lopte. Kod gostiju po 13 poena imali su Uertas i Šilds, a Hiljardje dodao poen manje.

Panatinaikos je petim trijumfom zaredom zadržao ozbiljnu šansu da ode u plej-of na kraju, ali će mnogo jasnije biti posle gostovanja u Milanu za dva dana.

Makabi izgubio dobijeno, daleko je TOP 8! Žalgiris ućutkao Ponos Izraela - 85:83.

Makabijeve šanse za Top 8 sve su manje manje, a nakon poraza od Žalgirisa u svojoj "Menori" mnoge navijače "Ponosa Izraela" ostavili su u suzama. Nekada i sam košarkaš Makabija i čovek koji je osvajao Evroligu sa Makabijem, sada je bio njihov dželat, Šarunas Jasikevičijus.

Popularni Šaras se kao i obično sjajno pripremio za gostovanje, a njegov fenomen ove sezone da utakmice na strani dobija lakše nego kod kuće ponovo je uzeo maha.

Prvo poluvreme Makabija uopšte nije bilo loše, odigrali su pristojno i vodili sa 9 razlike tokom velikog odmora, da bi "Zelena Šuma" uspela da nakon samo jedne deonice priđe na pola koša zaostatka.

Nakon velike drame u poslednjih 10 minuta košarke, Žalgiris uspeva da prelomi susret i ode u Litvaniju kao pobednik, sa 11. trijumfom ove sezone. Do nove pobede ih je vodio bivši košarkaš Partizana, Leo Vesterman sa 16 poena i 5 asistencija, a sjajan je bio i Brendan Dejvis sa 12 poena i 6 skokova.

Skoti Vilbekin je ponovo briljirao, večeras je ubacio 18 poena, koliko je imao i nekadašnji košarkaš Los Anđeles Lejkersa i student Kanzas Džejhoksa, Tarik Blek, a mladi Zosman je takođe bio dvocifren sa 10 postignutih poena.

Makabi nije uspeo da dobije ono što je morao! Gostovao mu je Žalgiris, a Ponos Izraela je izgubio dobijeno s 83:85 i tako je skoro pa izgubio šanse za TOP 8. Na tri kola do kraja ima dve pobede manje od Olimpijakosa i Panatinaikosa.

Od gotovog - veresija. Imao je Makabi prednost od 13 poena, u poslednjoj deonici je vodio s devet poena razlike, ali je Žalgiris pokazao karakter i stigao do 12. pobede u sezoni koliko ima i Makabi.

Prvo poluvreme je pripalo Makabiju, a najveći problem Žalgirisa je bila odbrana jer je Ponos Izraela uspeo da ubaci 45 poena za 20 minuta. Očigledno je Šarunas Jasikevičijus podviknuo na poluvremenu u pauzi, pa je Zelena šuma izašla mnogo življe u trećoj deonici. Gosti su dobili taj deo igre s 21:14 i to je garantovalo neizvesnu završnicu.

Makabi je u nekoliko navrata propustio šansu da se odvoji. Imao je i devet razlike, a potom je Žalgiris ubacio u brzinu više i ušao u potpuni egal. Tada je bilo jasno šta se sprema Makabiju...Najvažnija je bila trojka Arturasa Milaknisa na minut i 40 do kraja utakmice.

Najefikasniji u pobedi Žalgirisa bili su Leo Vesterman sa 16 poena, Tomas Volkap sa 14, a po 12 su ubaciliMarijus Grigonis i Brendon Dejvis.

Kod domaćina su se najviše istakli Skoti Vilbekin i Tarik Blek sa po 18 datih poena.

Real "ukrotio" Džejmsa, Felipe ušao u istoriju! Madriđani se vratili iz velikog zaostatka i pobedili Armani u evroligaškom derbiju večeri. Raspucani Džejms brojao do 35, Armani ispustio 18 poena, Real okrenuo i slavio! Kakav meč u Madridu...

Armani je fantastično otvorio utakmicu, pošto su izabranici Simonea Pjaniđanija ubacili 33 poena tokom uvodnih 10 minuta košarke, ali je Real hrabro odgovorio u drugom kvartalu postigavši 31 i totalno anulirao 14 poena prednosti koje su gosti iz Italije stvorili.

U trećoj četvrtini smo videli veoma sigurnu igru Madriđana, a potpuno su se isticali Entoni Rendolf i Serhio Ljulj, što već postalo standardno kada se priča o igri Real Madrida.

Kada se govori o poslednjem kvartalu, igralo se koš za koš tokom čitave četvrtine, a opšti haos je nastao u samoj završnici. Real je vodio rezultatom 92:89 45 sekundi pre kraja, kada ni jedna ni druga ekipa nije uspevala da poentira iz svojih napada, pa su Kraljevići otišli uzdignutih glava.

Armani je imao samo tri raspoložena igrača, Majka Džejmsa koji je ponoov bio brutalan i ubacio 35 poena uz 11/18 iz igre i 9/9 sa linije penala. Nemanja Nedović i Džejms Nanali su ubacili po 16 poena, a u strelce su se upisali još samo Micov, Tarčevski i Kuzminskas.

Real je s druge strane imao više raspoloženih igrača, Ljulj je imao 14 poena, Rendolf 13, a Ajon 11 poena, s tim što je Ajon imao i 10 skokova.

Ako je na vrhu tabele praktično sve rešeno, za pozicije šest, sedam i osam vodiće se žestoka borba četiri tima do poslednje kapi znoja. Real je uspeo da nadoknadi čak 18 poena zaostatka iz druge četvrtine i savlada Olimpiju sa 92:89, što je aktuelnog evropskog šampiona i dalje ostavilo u igri za drugo mesto, dok su Manekeni ušli u vrtlog iz koje će morati da se iščupaju kako znaju i umeju. Jer, posle 27 kola skor 14-13 imaju Baskonija, Olimpija, Panatinaikos i Olimpijakos!

Real je bio u zaostatku gotovo 25 minuta, pre nego što se malo trgnuo i vratio u život. Međutim, meč se prelomio tek u samom finišu, pošto raspucani i razigrani Majk Džejms jednostavno nije hteo tek tako da preda trijumf domaćinu. Strašni Amerikanac odigrao je jednu od najboljih partija sveukupno ove sezone i izbrojao 35 poena (11/18 iz igre, 4/9 za tri), uz osam skokova, tri asistencije i šest izgubljenih lopti. Generalno ovo je druga najefikasnija utakmica jednog igrača u Evroligi ove sezone. Džejms je prestigaoAlekseja Šveda koji je pre pet meseci ubacio Olimpijakosu 34 poena i stao odmah iza bivšeg saigračaŠejna Larkina, kome je pošlo od ruke da pre nepune dve sedmice ubaci 37 poena protiv Barselone!

Solidnu rolu imao je i Nemanja Nedović. Srpski bek odigrao je 20 minuta i za to vreme skupio 16 minuta (4/5 za dva, 2/4 za tri), te tri skoka i asistenciju, dok je Vladimir Micov pucao nešto slabije i upisao samo osam poena (4/7 za dva, 0/1 za tri). Džejms Naneli bio je na istom broju poena kao Nedović.

Na kraju je ipak slavio Kraljevski klub! Mnogo su truda i energije potrošili izabranici Pabla Lasa, a kako su igrali u najvećem delu meča ne bi bilo neopravdano i da su izgubili. Međutim, u finišu je proradio taj šampionski gen Reala koji je slomio Olimpiju i naterao je da potpiše kapitulaciju.

Serhio Ljulj predvodio je Real sa 14 poena, Gustavo Ajon je upisao dabl-dabl sa 11 poena i 10 skokova, dok je Entoni Rendolf imao 13 poena.

Bek Armanija Džejms Naneli postigao je u prvom minutu druge četvrtine pogodak za iznenađujuće vođstvo svog tima na parketu šampiona Evrope - 37:19.

Bio je to poslednji znak "kraljevskom klubu" za uzbunu i ekipa Pabla Lasa ga je dobro čula.

U večeri u kojoj je kapiten šampiona Evrope, Felipe Rejes, postao igrač sa najviše odigranih utakmica u Evroligi (342), njegov tim se potrudio da mu ulepša jubilej:

Real Madrid - Armani 92:89 (19:33, 31:23, 24:19, 18:14)

Najbolji igrač Milaneza Majk Džejms postigao je 35 poena (30 do poslednje četvrtine) i umalo "dovukao" svoj tim do velikog brejka u borbi za mesto u plej-ofu.

Amerikanac je u prvom delu meča imao veliku podršku srpskog internacionalca Nemanje Nedovića, koji je ubacio 16 poena, ali ga je dobijena tehnička greška u drugoj deonici ipak zaustavila i uticala na to da "uspori". I to je takođe doprinelo velikom preokretu Madriđana, realizovanom početkom poslednje četvrtine, kada su poeni Džejsija Kerola, Treja Tomkinsa, Gustava Ajona i Fakunda Kampaca nepovratno oduzeli prednost italijanskom timu.

Serhio Ljulj bio je prvi strelac ekipe sa 16 poena, a statistički najbolji među "kraljevićima" bio je takođe zapaženi centar Valter Tavares, sa devet poena, devet skokova i bez promašaja iz igre. Na drugoj strani, Džejms i Nedović imali su podršku u Naneliju, koji je takođe ubacio 16, ali je za nešto više to ipak bilo nedovoljno.

Srpsko krilo, Vladimir Micov, ubacio je osam poena za Armani, koji je sada na deobi četiri ekipe sa učinkom 14-13, među kojima je trenutno Panatinaikos ispod crte za plej-of. Sa druge strane, Real je ovim trijumfom ostao treći, sa istim učinkom kao i drugoplasirani CSKA (21-6), koji će u četvrtak u Moskvi u velikom derbiju dočekati lidera - Fenerbahče.

REZULTATI 27. KOLA:

Darušafaka - Himki 91:85

Panatinaikos - Baskonija 72:70
/Tomas 16, Kilpatrik 14 - Uertas 13, Šilds 13/

Makabi - Žalgiris 83:85
/Vilbekin 18, Blek 18 - Vesterman 16/

Real - Armani 92:89

odigrano u utorak

Efes - CSKA 78:80
Fenerbahče - Budućnost 76:67
Olimpijakos - Bajern 89:69

Barselona - Gran Kanarija 93:64
/Pangos 19, 4sk, 4as, Singlton 16 - Strouberi 15/

Tabela: Fenerbahče 23-4, CSKA 21-6, Real 21-6, Efes 17-10, Barselona 16-11, Baskonija 14-13, Armani 14-13, Olimpijakos 14-13 (plej-of), Panatinaikos 14-13, Žalgiris 12-15, Makabi 12-15, Bajern 12-15, Himki 9-18, Gran Kanarija 7-20, Budućnost 6-21, Darušafaka 4-23.

Parovi 28. kola:

u četvrtak

CSKA - Fenerbahče 18.00
Budućnost - Efes 20.00
Bajern - Barselona 20.00
Gran Kanarija - Olimpijakos 21.30

u petak

Himki - Makabi 18.00
Žalgiris - Darušafaka 19.00
Baskonija - Real Madrid 20.30
Armani - Panatinaikos 20.45

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar