Karadžić osuđen na doživotni zatvor

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je u 14 sati čitanje drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Republika Srpska 20.03.2019 | 14:30
Karadžić osuđen na doživotni zatvor
14:59 Karadžić osuđen na doživotni zatvor

14.58 Hag: Potvrđena presuda za genocid u Srebrenici

14:56 Hag: Kazna od 40 godina neadekvatna. Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

14:53 Nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština. Žalbeno veće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog veća kada je presudilo da nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

14:50 Žalbeno veće potvrdilo Karadžićevu nameru da učestvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu za zločine u Sarajevu.

14:48 Žalbeno veće odbacilo prva dva navoda žalbe Tužilaštva.

14.40 – Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu.

14:27 Karadžićevi argumenti ne pokazuju da je načinjena bilo kakva greška, konstatacija Žalbenog vijeća

14:24 Odbijeni svi žalbeni osnovi Karadžića

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo do sada sve žalbene osnove Radovana Karadžića, prenosi RTS na svom sajtu i javlja da je u toku čitanje sažetka drugostepene presude.

Odbrana Radovana Karadžića nije uspjela da dokaže da nije kriv za masakr u Sarajevu, na Markalama, kao ni za "terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH", rekao je predsjednik Žalbenog vijeća Van Josen.

Odbrana nije uspjela da dokaže da je vijeće donijelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 mjesta u BiH", rekao je predsjednik Žalbenog vijeća.

Žalbeno veće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično

Presudu čita predsjednik Žalbenog vijeća portugalski sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Ostali članovi vijeća koji su učestvovali u donošenju ove odluke su sudije Vilijam Sekule iz Tanzanije, Vang Joensen iz Danske, Hoze Solaes iz Španije i Grasijela Santana iz Urugvaja.

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno vijeće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači u vidu smanjenja kazne ili povećenja na kaznu doživotnog zatvora.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali osuđen je za ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Sudsko vijeće nije utvrdilo da je na teritorijama opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ počinjen genocid, ali jeste utvrdilo da su počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Republike Srpske.

Takođe, prema prvostepenoj presudi, Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva u pomenutim opštinama.

Sudsko vijeće je takođe utvrdilo da Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za ubistvo, protivpravni napad na civilno stanovništvo i širenje terora tokom opsade Sarajeva u periodu od maja 1992. do oktobra 1995. godine, kao i za uzimanje talaca kao kršenje zakona i obicaja ratovanja.

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen u Beogradu 21. jula, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Ševeningenu iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi potjernica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016. 

Na tu odluku žalio je i Karadžić sa svojim pravnim timom, kao i tužilaštvo Haškog tribunala.

Karadžić se pred sudom formalno branio sam uz pomoć stručnjaka iz svog pravnog tima.



(BN/Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Petar

20.03.2019 14:31

Izdvojeno mišljenje dvojice od pet sudija. Podsjeća na Sud BiH. Sramotna ali i očekivana presuda srbomrzaca.

ODGOVORITE
Name

Vanja-BL

20.03.2019 15:23

Tuzan dan, za sve nas! Mislim da iza svega stoji MNOGO veca politika i mnogo ozbiljniji razlozi. Nadam se da gresim, Ali zivi bili pa videli!

Name

veliko postenje

20.03.2019 15:14

skandalozna presuda ovo nema pojma sa pravom sadase svete srbima za srbski inat i prkos jerje hag osnovan da sudi samo srbima ovoje nova seca srbski knezova dase srbski narod obezglavi i ponizi alise srbi nedaju ponizit jer imaju inat i prkos i ponos srbskog naroda

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2019 16:24

Prijatelju, ovo je presuda Karadzicu, a ne Srbima.

Name

Pendrekolog

20.03.2019 16:32

Ovom presudom zavladace jos veca mrznja u Bosni.

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2019 01:11

Upravo na takav načinsu i dolijevali ulje na vatru i potpalili sukobe. Jedni su dobri, a drugi loši momci, što njima daje zapravo da se stave u ulogu zaštitnika ,dobrih“.

Name

Вишеград

20.03.2019 18:46

За српски народ,српске борце који су створили и одбранили Републику Српску,Караџић је био и остаће херој за сва времена.

ODGOVORITE
Name

КСС

20.03.2019 20:19

Хвала Вам Председниче на Вашој жртви,хвала вам штсте нам створи ли РепубликуСрпску,хвала Вам што нас спасиште од покоља,који би био као 1941,хвала вам што вратиште народ својој мајци Цркви,хвала Вам што нас не дјелиште и завађаште,хвала Вам за свако свитање у Српској,хвала Вам што нам као слободан сваки наредни дан дарујете свој проведен у тамници ,хвала Вам,хвала Вам,.........Нека Ваши дани буду мирни испуњени Божијом милошћу и љубављу сваког Србина и Српкиње које сте задужили.На нама је да се даље боримо са својим и њиховима да би сачували оно што је крвљу и живом жртвом створено.Љубим Вам руку Председниче,али сад ми нећете моћи рећи као 1992"извините али је то не заслужујем."

Name

istina

21.03.2019 07:04

"Demokratski" zapad i "nepristrasni" sud donijeli su presudu bez ikakvog pravnog osnova. Niko da uvaži činjenice da su pod rukovodstvom i komandom Karadžića i generala Mladića spašene desetine hiljada Hrvata i muslimana.

ODGOVORITE
Name

Srboslav

21.03.2019 07:17

Ja smatram da je ovaj sud sa nekakvom dogmom „politickih a ne pravnih presuda“ otvara takodjer pandorinu kutiju presuda, ocu da kazem sutra moze svako nekog da zatvori i da mu krkne 100 godina robije iako nema za to nikakve pravne osnove!! Ajmo sad Rusi i Kinezi hapsi sad sve nepodobne i na presudu.

ODGOVORITE
Name

Caviceva zasluga

21.03.2019 13:14

Pa Cavic je potpisao Saglasnost da je u Srebrenici izvrsen genocid. Ako su ga stranci na to prisililida je bio posten mogao je podnijeti ostavku,kao isvi srbi-funkcioneri- koji se zale da ih zapad pritiska. "Lako je hraniti dijete koje hoce da jede".

ODGOVORITE