Video: Istoriju piše srpski sin Pokuševski!

Zapamtite ovo ime – Aleksej Pokuševski. . . ! Trener Olimpijakosa Dejvid Blat iskoristio je ubedljivu prednost svog tima protiv Bajerna da pruži šansu jednom tinejdžeru iz Srbije da debituje u Evroligi.  Najmlađi igrač Olimpijakosa u Evroligi, pao je Printezisov rekord.  Utorak 19 mart 2019 / Izvor: mozzartsport. com
Kakva čast za mladog Novosađanina.  

Košarka 19.03.2019 | 23:40
Video: Istoriju piše srpski sin Pokuševski!
Na savet Kostasa Papanikolaua u igru je ušao 17-godišnji Aleksej Pokuševski, 211 centimetara visok bek rođen u Beogradu, a odrastao u Novom Sadu.

Pokuševski je postao najmlađi igrač u istoriji Olimpijakosa koji je zaigrao u elitnom košarkaškom takmičenju.

On je ušao 51 sekundu pre kraja meča 27. kola i uspeo da se upiše i u listu strelaca, pogodivši jedno slobodno bacanje.

Mladi Srbin je za manje od minut na parketu imao i dva skoka uz jednu asistenciju, u pobedi Olimpijakosa 89:69.

Pokuševski nije registrovan za nastup u grčkoj ligi jer je stranac, a Olimpijakos ne može da priušti sebi da mu da jedno od šest dozvoljenih mesta.

Međutim, nema sumnje da će jedan od najtalentovanijih košarkaša u Evropi i kandidat za NBA, pa samim tim i budućnost srpske košarke dobiti mnogo više prilike da igra za Olimpijakos već od sledeće sezone.

Pokuševski je u redove Olimpijakosa stigao još kao 13-godišnjak, a za seniorski tim je debitovao sa 15 i po godina, doduše tokom letnjih priprema.

Njegova porodica je izbegla sa Kosova tokom rata 1999. godine, iz Prištine su pobegli u Podgoricu, odatle se preselili u Beograd gde je Aleksej rođen, da bi se trajno nastanili u Novom Sadu.



Još jednom odličnom rolom u Evroligi Nikola Milutinov potvrdio je da je ove sezone izrastao u jednog od najboljih centara Evrope, ali svetla pozornice sada su uperena na njegovog golobradog saigrača i novo srpsko čudo - Alekseja Pokuševskog!

Rođeni Novosađanin koji od 13. godine raste i razvija se u Olimpijakosovom sistemu večeras je upisao svoj evropski debi, prvi poen i minut u ubedljivoj pobedi nad Bajernom. Momak koga kritičari vide kao buduću zvezdu evropske košarke nije samo postao neko o kome sada svi pričaju, već je dobio izuzetnu čast da postane najmlađi igrač u istoriji Olimpijakosa koji je odigrao jedan evropski meč. 

Pokuševski je to učinio sa 17 godina, dva meseca i dvadeset i jedan dan, čime je svrgnuo dosadašnjeg rekordera – živu legendu pirejskog kluba, grčke i evropske košarke: Jorgosa Printezisa. Evropski šampion i heroj Pireja debitantski nastup upisao je još davne 2002. godine i to u susretu protiv Slaska iz Vroclava odigranom 9. oktobra. Tada je imao 17 godina, sedam meseci i sedamnaest dana. 

 U izjavi za grčke medije posle utakmice Pokuševski je otkrio zanimljiv detalj i kako je dobio priliku da debituje.

”Veliki uticaj imao je Kostas Papanikolau, pošto je rekao treneru da me ubaci”, rekao je mladi srpski košarkaš i dodao:

”Hteo bih da se zahvalim treneru što me je pustio da igram. Osetio sam veliku čast, jer mi je trener rekao da odigram slobodno. Prelep je osećaj. Biće još utakmica da uputim i neki šut. Ovaj dan ću pamtiti”.

Neverovatna čast za momka koji sa svojih 211 centimetara visine igra i na poziciji plejmejkera! Takvu mogućnost ne dobija svako... Želimo mu, između ostalog, još mnogo poena u elitnom takmičenju i da postane novi as srpske reprezentacije. 

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar