Tako to rade Japanci...!

Predsednik JOK-a podneo ostavku zbog optužbi o korupciji! Predsednik Olimpijskog komiteta Japana (JOK), Tsunekazu Takeda, potvrdio je da odlazi sa te funkcije, zbog optužbi da je bio umešan u korupciju.  Ima li Olimpijskih igara bez korupcije?! Predsednik japanskog OK, ujedno i šef marketinga MOK-a podneo ostavke zbog optužbi da je učestvovao u podmićivanja radi dobijanja organizacije OI 2020. u Tokiju.

Ostali sportovi 21.03.2019 | 17:30
Tako to rade Japanci...!
Takeda je optužen da je bio umešan uz korupciju vezanu za domaćinstvo Olimpijskih igara.

Takeda je izjavio da će se povući kada mu istekne mandat u junu jer su francuski tužioci pokrenuli istragu zbog sumnje da je bio umešan u mito kako bi pomogao Tokiju da dobije organizacije Igara 2020. godine, što je negirao.

Takeda, koji je bio na čelu odbora za podnošenje kandidature, objasnio je da njegov odlazak u interesu JOK-a. 

"Želim da ostavim mlađem timu da vodi JOK na Igrama u Tokiju", rekao je Takeda, a prenosi agencija AP. 

Ujedno je podneo ostavku na mesto člana Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta i u lokalnom organizacionom odboru za Igre u Tokiju. I prethodne Olimpijske igre u Rio de Žaneiru nisu mogle da prođu bez optužbi za korupciju, kada je uhapšen prvi čovek Olimpijskog komiteta Brazila Karlos Nuzman u sličnom skandalu oko kupovine glasova za dodelu domaćina. 

Takeda se tereti da je isplatio dva miliona dolara jednoj singapurskoj kompaniji na čelu sa Tanom Tong Hanom, koji je povezan sa Senegalcem Papom Masatom Dijakom, jednom od sinova bivšeg člana MOK-a Laminea Dijaka. 

Francuski tužioci sumnjaju da je Lamine Dijak imao ogroman uticaj na glasače iz Afrike kako bi Tokio pobedio u konkurenciji Madrida i Istanbula.

Olimpijske igre su i pored visokomoralnih načela koji vode ceo pokret polako pretvorene u stecište korupcije. Barem je tako u poslednjih 20-ak, pa čak i više godina. Gotovo da ne prođu niti jedne igre, a  da ne dođe do nekog ozbiljnog skandala, jer milijarde koje se vrte oko njih očigledno su prevelik zalogaj za smrtnu dušu.

Sistem je izgleda toliko korumpiran i zatrovan, da je čak pokvario i najbolje. A tu mislimo na Japance gde je mito zaista retka stvar i gde je obraz i dalje važniji od džepa. A možda i nije...

Jer, kako objasniti ono što se trenutno dešava u Zemlji izlazećeg siundca gde je u toku veliki skandal oko podmićivanja za dobijanje organizacije Igara 2020. u Tokiju? Glavni osumnjičeni za ova još nedokazana nedela je prvi čovek tamošnje Olimpijskog komitete, Cukenazu Takeda, nekadašnji vrhunski jahač, inače jedan od unuka cara Meiđija, čoveka koji je ovu izolovanu ostrvsku zemlju bukvalno na silu ugurao u 20. vek.

Ovaj 70-godišnji sportski radnik, inače do danas ujedno i šef marketinga u Međunarodnom olimpijskom komitetu okrivljen je da je bukvalno kupio Igre za dva miliona dolara. Istragu o ovom trenutno vode francuske vlasti, a Takeda  nakon podnošenja ostavki na sve funkcije insistira da je nevin i da će to dokazati.

Veruje se da je uplatio navedenu sumu finansijskoj firmi iz Singapura "Black Tidings" koja je povezana sa Papom Masata Dijakom, sinom osramoćenog, nekada moćnog člana IO MOK-a i prvog čoveka Međunarodne atletske federacije, Senegalca Lamine Dijaka. Porodici Dijak ovo nije jedini korupcioniški skandal pošto im se već sudi za mnoge, uglavnom povezane sa MOK-om. Veruje se da je tih dva miliona dolara korićeno za potkupljivanje članova MOK-a za glasanje o domaćinstvu igara koje su na kraju pripale Tokiju.

Neprestana trka za novcem i uticajem korumpira zapravo celo društvo, pa čak i one delove koji su se do nedavno činili nepotkupljivim. Ovo je naravno velika bruka za Japan gde je očigledno "zaigrala mečka", ma koliko se trudili da zadrže i čak podstaknu stare morale vrednosti.

Inače, Letnje OI u japanskoj prestonici počinju za manje do 500 dana.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar