Priča: Otkud toliki Finci u Formuli 1?!

Keke, Mika, Kimi, Valteri. . . ! F1 šampioni uz pomoć loših puteva, dugih zima, alkohola. . . !

Ostali sportovi 19.03.2019 | 22:50
Priča: Otkud toliki Finci u Formuli 1?!
"Svima na koje se ovo može odnositi, j*bite se!"

Ovim rečima je juče ujutru Valteri Botas završio tradicionalni razgovor između pobednika trke i svog tima. Ne znamo na koga se ovo tačno moglo da se odnosi, ali možda možemo da pretpostavimo.

Finski vozač je DRUGI vozač u timu Mercedesa. Osim što je kolega Luisu Hamiltonu, ubedljivo najuspešnijem F1 pilotu poslednjih godina (osvojio šampionat 2014, 2015, 2017 i 2018.), Botas prošle godine nije pobedio nijedanput i završio je sezonu na petom mestu.

Zbog toga mnogi nisu bili zadovoljni njegovim nastupima, ali je fantastičnom trkom na Albert Parku mnogima zapušio usta uz slanje pomenute poruke, i najavio zanimljiv nastavak sezone.

Valteri je poslednji u nizu finskih automobilista koji su ostavili, a neki još uvek ostavljaju neizbrisiv trag na F1 stazama širom sveta.

Zemlja od samo 5,5 miliona stanovnika za sada ima čak tri šampiona sveta.

Keke Rozberg je bio iznenađujući svetski šampion 1982. godine, i to sa samo jednom pobedom. Do te godine, kada je prešao u Vilijams, Keke je imao već četiri F1 sezone iza sebe, ali je samo jednu jedinu trku završio "u bodovima".

Nakon Formule 1, Finac je nekoliko godina nastupao u DTM šampionatu, a najbolja sezona mu je bila 1992. kada je za volanom legendarnog "mercedesa 190E 2,5-16 Evo2" osvojio peto mesto na kraju šampionata.

Nakon pozicije vozača, Keke se prebacio u menadžersku fotelju i jedan je od glavnih krivaca što je Mika Hakinen postao najuspešniji finski F1 vozač svih vremena.

Hakinen je osvajao šampionate 1998. i 1999. Treća titula mu je za dlaku izmakla 2000. ali je te sezone "Leteći Finac" izveo jedno od najspektakularnijih obilaženja u istoriji, kada je prestigao Mihaela Šumahera u Belgiji.
 
Treći finski osvajač F1 šampionata je Kimi Raikonen. Za razliku od, prema Botasovim rečima, za jednog Finca prečesto nasmejanog Hakinena, "Ledeni" je čovek koji ne pokazuje previše emocija.

Čuveni su i njegovi razgovori sa boksom sa vreme, kao i nakon trka.



Kimi je u Formuli 1 od 2001. godine, a najuspešnija mu je bila sezona 2007. kada je za volanom "ferarija" osvojio titulu. Nakon nekoliko sezona u Ferariju, Kimi od ove sezone vozi u"povratničkoj" ekipi "Alfa Romeo Racing".

"Ledeni" je otkrio i tajnu zašto su Finci tako dobri vozači.

Finci su imali još predstavnika u Formuli 1. Najpoznatiji su JJ Lehto, Mika Salo i Heiki Kovalainen, koji ček i jednu pobedu (VN Mađarske 2008).

"Zbog naših puteva i dugih zima", rekao je jednom prilikom Kimi. "Stvarno morate biti dobar vozač da biste preživeli u Finskoj. Putevi su klizavi i džombavi."

A što se njega lično tiče, tajna leži i u opuštenijem stilu života.

U knjizi "Nepoznati Kimi Raikonen", Finac je otkrio da je 2012. između Velikih nagrada Bahreina i Španije često pijančio, što mu nije smetalo da obe te trke završi na pobedničkom postolju.

"Mislim da je više istina nego šala da sam bolje vozio kada sam radio šta sam hteo između trka nego kada sam se suzdržavao od zabave, pića i drugih stvari", rekao je nedavno Kimi za zvanični podkast Formule 1. "Više puta je dokazano da bolje voziš (ili radiš) nakon zabavljanja."

"To celo leto (2012.) bilo je kombinacija žurki i vožnji. To nije bilo ništa novo – za mene. Iako je drugima to čudno, za mene je to bilo sasvim normalno", pojasnio je Kimi. "Uvek sam mislio da ako si opušteniji, onda možeš da uložiš više napora i imaš više koncentracije."

Finska ima još jednog šampiona u Formuli 1. Za njega je bukvalno direktno odgovoran Keke Rozberg, jer je u pitanju njegov sin Niko, koji je pod zastavom Nemačke (majka mu je Nemica) osvojio šampionat 2016. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar