Polip treba da se operiše

Otkriva se FOBT testom i kolonoskopijom, a onda se biopsijom utvrđuje njegova priroda odnosno da li je postao zloćudan.

Zdravlje 18.03.2019 | 09:08
Polip treba da se operiše
POLIP na debelom crevu dugo može da ostane neotkriven, sve dok se ne uveća i počne da izaziva bol u trbuhu ili pojavu krvi u stolici. Ovakva izraslina najčešće se dijagnostikuje kolonoskopijom i uzimanjem isečka tkiva, a preporuka gastroenterologa je da se svaki polip nezavisno od veličine ukloni, zbog rizika od nastanka maligniteta.

Benigni polipi debelog creva mogu biti hiperplastični, inflamatorni i hamartomatozni, dok adenomi mogu da postanu kancerogeni, naročito ukoliko se dugo ne otkriju i kada dostignu određenu veličinu.

Anamnezom i kliničkom slikom postavlja se sumnja u postojanje polipa, mada se u najvećem broju slučajeva otkrivaju slučajno i ne daju nikakve simptome.

Kada je velikih dimenzija, ova izraslina može da ometa prolazak hrane, a u retkim situacijama može da se "uvrne" i bude razlog jakih bolova u stomaku.

- Problemi nastaju kada su polipi veliki, jer se tada mogu pojaviti poremećaji u funkciji creva kao što su zatvor, proliv, bolovi u trbuhu. Tada već postoji velika verovatnoća da je polip postao kancer - kaže za "Novosti" asistent dr Srđan Marković, gastroenterolog Kliničkog odeljenja za gastroenterologiju u KBC "Zvezdara". - Nekada mogu uzrokovati i vidljivo krvarenje u stolici ili nevidljivo krvarenje, koje može da se otkrije testom na okultno krvarenje (FOBT). Zato se savetuje da svaka osoba koja ima više od 50 godina uradi ovaj test. Ukoliko je rezultat pozitivan, treba da uradi dalje analize i kolonoskopiju.

Većina polipa može da se ukloni elektroresekcijom prilikom same kolonoskopije, u zavisnosti od procene gastroenterologa. U zavisnosti od veličine i lokalizacije, određuju se vrsta polipa i način intervencije.

- Kod većih polipa, koji su preveliki da bi se uklonili kolonoskopom ili ako izgled polipa ukazuje na moguću malignu alteraciju, savetuje se operativni način uklanjanja. U tom slučaju, radi se laparoskopska resekcija debelog creva ili se primenjuje klasičan metod hirurškog pristupa - kaže dr Marković.

Za rano otkrivanje bolesti, od velikog značaja su podaci vezani za porodično opterećenje - članovi porodice oboleli od kancera debelog creva, polipa debelog creva, ili drugog kancera digestivnog trakta, kao i ginekološki kanceri u porodici.

NASLEDNE BOLESTI

FAKTORI rizika koji mogu da utiču na nastanak polipa kolona su godine starosti (više od 45 godina), zapaljenske bolesti creva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa i neka nasledna oboljenja za koja postoji dokazana veza između nasledne predispozicije i kliničke pojave polipa.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar