Moskva će tražiti odštetu od Kijeva

Rusija bi od Kijeva mogla da traži odštetu za ekonomsku štetu koju je pretrpio Krim dok je bio pod kontrolom Ukrajine, rekao je danas predsjednik Komiteta za međunarodna pitanja ruske Dume Leonid Slutski.

Svijet 17.03.2019 | 14:33
Moskva će tražiti odštetu od Kijeva
"Iznijećemo naš stav na svim međunarodnim i interparlamentarnim konferencijama i forumima. Međunarodna zajednica treba da shvati da je Krim bio na velikom gubitku tokom 23 godine koliko je bio dio Ukrajine", naglasio je Slutski.

Predsjedavajući ruske Dume Vjačeslav Volodin sugerisao je ranije da će iskoristiti institucije Evropskog parlamenta kako bi primorao Kijev da nadoknadi gubitke Krima tokom perioda dok je ta teritorija bila pod kontrolom Ukrajine, prenosi TASS.

Predsjednik Krima Sergej Aksjonov izjavio je da će zajednička grupa koju čine deputati Dume i regionalnog parlamenta u aprilu početi sa procjenom štete.

Stanovništvo Republike Krim i Sevastopolja odbilo je u februaru 2014. godine da prizna administraciju koja je poslije nemira i puča u Ukrajini došla na vlast.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014. godine, a potom je 16. marta održan i referendum čiji su rezultati pokazali da 96,77 odsto stanovništva želi da se ovi regioni otcijepe od Ukrajine i prisajedine sa Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je Sporazum o prisajedinjenju 18. marta 2014. godine.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar